MUĞLA - Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Tuncay Yurtsever, şimdiye kadar 450 kilogram toplu iğne kullanarak 68 tablo yaptı.

Maliye Bakanlığının teftiş kurullarında çalıştıktan sonra özel sektöre geçen, bir süre turizmle uğraşmasının ardından yaklaşık 30 yıl önce emekli olarak Yalıkavak Mahallesi'ne yerleşen Yurtsever, burada kendisine sanatla iç içe bir yaşam kurdu.

Yurtsever, emekliliğinde taş ve boncuklarla yaptığı tablolarda, daha sonra toplu iğneleri kullanmaya başladı. Son 11 yıldır bu şekilde 68 eser hazırlayan Yurtsever, son olarak Levni'nin bir tablosunu 60 bin toplu iğneyle çalıştı.

Tuncay Yurtsever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tuvalde kullanacağı toplu iğneleri ilk olarak köpüğe batırdığını söyledi.

Burada iğneleri sprey boyayla renklendirdiğini ifade eden Yurtsever, daha sonra iğneleri asıl tabloya batırarak resmi oluşturduğunu bildirdi.

Yurtsever, "Bunu çizerek yapmak çok kolay, ancak çizmeden yapmak zor iş. Ben çizmeden yapıyorum. Bunun ispatı da iğnelerin altında iz olmaması." dedi.

Her tabloda en az 50 bin iğne kullandığına dikkati çeken Yurtsever, "68 tabloda yaklaşık 3,5 milyon iğne ediyor. 8 bin iğne bir kilogram olduğuna göre, bugüne kadar yaklaşık 450 kilogram iğne kullanmışım." diye konuştu.

70 bin toplu iğneyle halı dokuyor

Yurtsever, 300 yıl önce yapılmış, dedesinden kalma bir halının motiflerini tuvale yansıtacağını belirterek, "70 bin iğneyle ilmik ilmik halı dokuyacağım." ifadesini kullandı.

Bu eseri tabloya aktaracağı için çok mutlu olduğunu dile getiren Yurtsever, şunları kaydetti:

"Halının ana motiflerine başladım. Tablo en az 70 bin toplu iğne yer. Çünkü halı dolu dolu. Her tarafını doldurmak gerekecek. 3 ay sonra ancak bitecek. Halı, standart yapılmamış. Her motifi değişik renk ve şekilde hazırlanmış. Bunun için çok zorlanacağım ama bu değişik şekilleri yansıtmaya çalışacağım."