İSTANBUL

TRT1'de ikinci sezonu yayınlanacak "Diriliş Ertuğrul" dizisi, yeni katılan oyuncuları, mekanları ve aksiyonlu hikayesiyle 30 Eylül'de seyirci karşısına çıkacak.

Dizinin yönetmeni Metin Günay AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonda Ertuğrul Gazi'nin Moğol İstilası'na karşı mücadelesinin ana konulardan olacağını belirterek, "Kuruluş dediğimiz 13. yüzyıl itibariyle Anadolu, Mezopotamya, Asya ve Ortadoğu'daki bütün çatışmalar günümüz çatışmalarının bir benzeri. Öyle olunca da seyirci günümüz siyasi uluslararası çatışmalarını, haberlerde ve günlük yaşamın içerisinde izlerken, 13. yüzyılda geçen dizinin içinde de bulacaklar. Dönem itibariyle Anadolu üzerine kara bulut gibi çöken Moğol istilası var" ifadelerini kullandı.

Dizide çok fazla aksiyon sahnesi olduğunu ve bunun da Türk televizyon tarihinde ilk kez yapılan, çekilen ve seyirciye ulaştırılan sahneler olduğunu kaydeden Günay, sözlerine şöyle devam etti:

"Uluslararası standartları bulan aksiyon sahneleri çektik. Bunları çekerken her türlü zorluğu yaşıyoruz. Sebebi hem doğa şartları hem de hayvanlarla uğraşıyoruz. Atlara binen oyuncularımız var. Bunların karşı karşıya dört nala gelip cenk etmeleri var. Hepsi başlı başına problem yaratıyor. Ama ekip bir aile oldu. Herkes canla başla çalışıyor. Oyuncular günde 8 saate varan sürede at üstünde duruyorlar. Her anlamda zorluk yaşıyoruz. Ama ekip olunca, aile olunca bunların hepsinin üstesinden geliniyor."

Pekcan: "İyi bir cast, iyi bir senaryo, iyi bir ekip"

Yeni sezonda diziye katılan ve Artuk Bey karakterini canlandıran Ayberk Pekcan da oynadığı karakterin Dodurga obasından güçlü bir bey ve akil bir karakter olduğunu dile getirerek, süreç içerisinde hikayede danışılan, tavsiyelerde bulunan, aynı zamanda şifacı bir karakter olduğunu kaydetti.

İlk kez bir dönem dizisinde oynadığını söyleyen Pekcan, şunları aktardı:

"Daha önce 60'ları anlatan bir iş yaptık. Ama bu dizi oynamayı, çalışmayı istediğim bir projeydi. Bu işte çok iyi bir ön hazırlık dönemi geçirdik. İlk başta 45 gün at eğitimi aldım. Savaş sanatları, Türk tipi ok atma, kılıç kullanma herşeyi öğrendik. Bu sayede birkaç melekemiz daha gelişmiş oldu. Ciddi bir emek harcanıyor burada. Ben uzun süredir televizyon piyasasındayım. Böyle bir işte çalışmadım daha önce. Çok titiz davranıyorlar. Ekonomik yönden büyük bir bütçeyle çekilen bir iş. TRT'nin de çok büyük bir desteği var. İyi bir cast, iyi bir senaryo, iyi bir ekip."

Solmaz: "Tarihin içerisinde hareket ediyormuşcasına bir hisse kapılıyorsunuz"

Dizide Aytolun'u canlandıran Evrim Solmaz ise Kayılar'ın Dodurga obasına sığınmasının ardından, çatışmaların ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu, bu çatışmalar içerisinde de Aytolun Hatun'un önemli bir yer teşkil ettiğini ifade etti.

Solmaz, dizi için oluşturulan platoya baktığı zaman gerçekle bire bir olduğunu dikkati çekerek, "Tarihin içerisinde hareket ediyormuşcasına bir hisse kapılıyorsunuz, bir ruha bürünüyorsunuz. Aslında o ruh geldiği zaman oyuncu olarak ona tutunmak en güzeli. Çünkü onun havasıyla akışın içerisinde yer almanın bana çok faydası oluyor" dedi.

Dizi öncesi yaşadıkları hazırlık sürecine değinen Solmaz, şu bilgileri verdi:

"Role hazırlanırken, yapım ekibinin, yönetmenin ve onların birlikte çalıştıkları tarih hocalarının, üslup, tarz, davranış konusunda, dönemin konuşma biçimleriyle ilgili, yapımın ve yönetmenin bize gösterdiği yolda bilgi edindik. Bazı çalışmalarımız oldu ve onlar bizi bayağı bir forma soktu. Nasıl bir dünya kurduklarını ve bu dünyanın içerisinde nasıl var olabileceğimiz konusunda çok yardımcı oldular. Benim kendi adıma da izlediğim bir kaç dönem filmi, dizisi oldu. Kayılar ile ilgili Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in kitabına başladım. Daha çok Moğolları, Osmanlı'yı ve tarihi araştırmam gerekti."

Mehmet Bozdağ'ın senaryosunu yazdığı dizinin başrollerini Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Didem Balçın, Osman Soykut, Serdar Gökhan ve Hülya Darcan paylaşıyor.

Dizi, 13. yüzyılda Ertuğrul Bey ve Alp’lerinin Tapınak Şövalyeleri ve Moğollar’a karşı olan mücadelelerini ve Osmanlı Beyliği’nin kurulma sürecini anlatıyor.