WASHINGTON

Türk dünyasının çeşitli yerlerinden toplanmış ve tekkelerde kullanılmış çok sayıda eserden oluşan “Tekke Objeleri Sergisi”, ABD’nin başkenti Washington’a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nde açıldı.

Yeni Doğu Derneği’nin (NEF) girişimiyle hayata geçirilen sergi, merkez içindeki müze alanında akşam saatlerinde verilen davetle kapılarını açtı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Tugay Tunçer, Washington Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, ABD’deki Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu Türk-Amerikan İslam İlişkileri (CAIR) Başkanı Nihad Awad’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever ve davetli katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açılan sergide, tekke şecereleri, keşkül-ü fukaralar, asalar, şifa tasları, tılsımlar, tekkelerde kullanılan kap kacak ve müzik aletlerine kadar tekke estetiği ile üretilmiş eşyalar ve hat eserlerinin de bulunduğu Türk dünyasının çeşitli yerlerinden toplanmış 300 parça esere yer veriliyor.

Sergide, tarihi objelerin yanında, tekke objeleri estetiğinin çağdaş sanatla yeniden yorumlanan örnekleri de bulunuyor. Bu kapsamda, ressam Fatma Zeynep Çilek’in tekke karalamalarından esinlenen yedi çağdaş sanat yapıtı sergide izleyicinin beğenisine sunuluyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan NEF Başkanı Atılgan Bayar, tekkede kullanılan hem dinsel hem de dinsel olmayan gündelik hayatla ilgili eserleri sanatseverlerle buluşturmak istediklerini söyledi.

Gösterime sunulan eserlerin ortalama 100 yaşında olduğunu belirten Bayar, şöyle devam etti:

“Tekkelerde gündelik hayatta kullanılan objelerde bile mutlaka bir tekke sembolü oluyor. Örneğin bir yemek sahanı vardır ve üzerinde muhakkak Mevlevi sikkesi vardır. Gündelik hayatta kullanılan eşyalarda bile sembolik bir şey görebilirsiniz. Bu tür parçaları içeren eserleri burada sergiliyoruz. Daha önce bu sergiyi İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlemiştik ve sergimizi bir ay içerisinde yaklaşık 40 bin kişi ziyaret etmişti. Burada da aynı sonuçları bekliyoruz.”

Ressam Çilek de dervişlerin eşyalarının üzerinde yazan harflerden etkilenerek oluşturduğu resimlerini sergilediğini söyledi. Sergiye ilgiden memnun olduğunu dile getiren Çilek, şunları kaydetti:

“Dünya sanatçılarından önemli isimler de bu harflerden etkilenmişlerdir, fakat onlar işin derinliğini, manasını bilmedikleri için sadece görsel olarak onları resmetmişlerdir. Ben burada bu işin hem manasını hem derinliğini de katıyorum resimlerime. Daha çok dervişlerin kullandıkları objelerin üstünde yazan şeylerle ben daha çok ilişkiliyim. O metinlerin görsellerini işliyorum ve o harflerin derinliklerinden çıkan anlamı soyut bir şekilde resimlere aktarıyorum.''

Gerçek İslam medeniyetinin tanıtılmasına katkı yapması umulan sergi 21 Ekim’e kadar açık kalacak.
Editör: TE Bilisim