ANKARA -  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kararıyla yurt dışından getirtilerek Atatürk Havalimanı'na yerleştirilen, katı, sıvı, tabaka patlayıcıları tespit etme özelliğine sahip tomografi tabancı cihaz, ABD'nin Türkiye'den gerçekleşen uçuşlarda uyguladığı elektronik eşya yasağının kalkmasını sağlayacak.


Atatürk Havalimanı ve Türk Hava Yollarına (THY) yönelik söz konusu yasak, ABD'li yetkililerce yarın cihaza ilişkin teyit gözleminin yapılmasının ardından kalkacak.


Derlenen bilgiye göre, ABD'li L3 Güvenlik Sistemleri Şirketi tarafından dünyada en ileri teknoloji kullanılarak üretilen tomografi tabanlı cihaz, Atatürk Havalimanı'nda test amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. Cihaz, havayolu güvenliğini artırırken yolculara da rahatlık sağlayacak. "ClearScan" markasıyla üretilen cihaz, ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi ile Avrupa Sivil Havacılık Konferansı tarafından onaylandı.


Elektronik cihazların yanı sıra sudaki bomba düzeneğini de tespit edebilen cihaz, ABD'deki havalimanlarının yanı sıra Hollanda'nın Schippol, Singapur'un Changi ve Güney Afrika'nın Johannesburg havalimanlarıyla aynı anda İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kullanılacak.



Katı, sıvı ve tabaka patlayıcıları tespit edebiliyor


En ileri teknoloji kullanılarak üretilen, katı, sıvı, tabaka patlayıcıları tespit edebilen ve ABD ile Avrupa havacılık otoriteleri tarafından onaylanan cihaz, elektronik eşyalarda veya tarama yaptığı nesnelerde herhangi bir patlayıcı bulursa otomatik olarak işaretliyor ve alarm veriyor.


Tarama yaptığı nesnelerin görüntüsünü 3 boyutlu ekrana yansıtan sistem, operatörlere dokunmatik ekranıyla görüntüyü her türlü çevirme, döndürme, yaklaştırma, belirli nesneleri sıyırma, nesnenin içindeymiş gibi inceleme imkanı sağlıyor.