İZMİR

Seferihisar'da sığınmacıların umuda yolculuğu polis aracına çarpınca başlamadan bitti.

Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, insan kaçakçılığı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti.

Teknik ve fiziki takibin ardından, 45 KF 328 ve 45 PY 190 plakalı iki minibüsle yola çıkan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 100 sığınmacının önü İzmir-Çeşme otoyolu Seferihisar kavşağı yakınlarında kesildi.

Polisin ''dur'' ihtarına uymayan minibüs sürücüleri kaçmaya başladı. Bu sırada polis ekipleri, sivil plakalı otoyla minibüsün önüne geçerek durdurmak istedi. Minibüslerden biri polis otosuna çarptı. Araçtan inen sürücü yaya olarak kaçtı, diğer sürücü İ.D. ise yakalandı.

Can yelekleri yanlarında

Gözaltına alınan sürücü ifadesi alınmak için emniyete götürüldü. Polis ekipleri, otoyoldan yaya olarak bahçelerin arasında izini kaybettiren diğer sürücüyü yakalamak için çevrede araştırma yaptı.

Sırtlarında çanta ellerinde de poşetler bulunan sığınmacılar İzmir'den gelen başka bir araca bindirildi. Sığınmacıların ellerindeki poşetlerde can yeleği olduğu tespit edildi. Sığınmacılar, işlemlerinin yapılması için emniyete götürüldü.

140 kişi Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı

Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na lastik botlarla kaçmaya çalışan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye ve Irak uyruklu sığınmacılar ile Afganistan, Pakistan ve Myanmar uyruklu 140 kişi, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı.

Kaçaklar, saat 03.00 sıralarında Aspat sahilinden 3 metrelik botla denize açıldı.

Üzerinde can yelekleri bulunan Pakistan uyruklu 12 kişinin olduğu bot motoru arıza yapınca su almaya başladı. Söz konusu kişiler, bölgeye gelen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından botları batmak üzereyken son anda kurtarıldı.

Aynı mevkide ekiplerin rutin faaliyetleri sırasında 2 ayrı botla Yunanistan sınırlarına geçmeye çalışan 20 kişi daha yakalandı.

Bölgede çalışmalarını sürdüren ekipler, Aspat Adası'ndan çıkan ve 12 kişinin binmesi nedeniyle yan yatıp su almaya başlayan botu son anda durdurarak, kaçakları sahil güvenlik botuna aldı.

Ekipler, Akyarlar mevkisinde de yasa dışı yoldan sınırı geçmeye çalışan 26 kaçağı yakaladı.

10 metrelik bota 70 kişi binecekti

Kabakum sahilinden 05.30 sıralarında büyük bir grubun denize açılacağı ihbarını alan Sahil Güvenlik ekipleri, 10 metrelik botun önünü keserek denize açılması engelledi.

Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu bottakilerin bir kısmı ormanlık araziden tekrar kaçarken, diğer kişiler ise Sahil Güvenlik ekiplerinin haber vermesi üzerine bölgeye gelen polis ekipleri tarafından yakalandı.