Binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapmış nice hükümdarların, sultanların uğrak noktası olmuş geçmişten geleceğe sürekli önemini korumuş topraklar. Dinar; bereket fışkıran topraklarıyla, tertemiz havasıyla, muhteşem tarihsel birikimiyle, çok renkli doğal güzellikleriyle ülkemizde görülmesi gereken şehirlerden biri.



ULAŞIM AĞINDA ÖNEMLİ BİR NOKTA


Dinar, Anadolu’yu Ege ve Akdeniz’e bağlayan yolların kesişme noktasında bulunuyor. Ankara – Denizli İzmir ve İzmir - Denizli - Burdur - Antalya karayollarının kesişme noktasında bulunan Dinar, demiryolları için de önemli bir lojistik ve aktarma merkezi. Bağlı bulunduğu Afyonkarahisar il merkezine yaklaşık 110 km. mesafede bulunan Dinar, nüfus büyüklüğü bakımından da Afyonkarahisar ilimizin en büyük ilçelerinden biri.



KÖKLÜ BİR TARİHSEL MİRASA SAHİP


Dinar’ın tarihi yıllara kadar uzanıyor. Hititlerden, Perslere ve Makedonlara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda tarihin birçok karanlık dönemine ışık tutmak mümkün. Dinar’ın Hitit İmparatorluğu zamanında Seha ırmağı (Büyük Menderes) Beyliğine bağlı bir şehir olduğu tahmin ediliyor.



DİNAR İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR


Dinar isminin şehirde kullanılmaya başlamasından önce birçok ismin kullanıldığı görülmektedir. Bunlardan başlıcalarının Kelainai, Celainai, Apemeia, Kiboyos ve Geyikler olduğu anlaşılmaktadır. Şehrin Dinar ismini, Orta Asya'dan Anadolu’ya göç eden Türk boylarından bölgeye yerleşen Kitiş Bey'in oğlu Dinar Bey'den aldığı rivayet edilmektedir.



MENDERES’İN DOĞDUĞU TOPRAKLAR: SUÇIKAN


Suçıkan, Batı Anadolu coğrafyası için çok önemli yeri olan Büyük Menderes ırmağının çıkış noktası. Aynı zamanda tarihsel efsanelere de konu olmuş suçıkan. Dinar’ın tarihsel sosyal rekreasyon ve turizm yapısında son derece önemli bir konumda bulunan Suçıkan, her yıl binlerce misafiri ağırlıyor. Dinar ziyaretinizde Suçıkan’ı ziyaret etmeden, müthiş efsanelere kulak vermeden, bol bol hatıra resimleri çektirmeden sakın ayrılmayın.



TARİHTE İLK MÜZİK YARIŞMASI DİNAR’DA YAPILMIŞ


Dinar antik çağlarda da her alanda adını duyurmuş bir şehir. Bu bağlamda dünya tarihinde ki ilk müzik yarışmasının da, Dinar’da yapıldığı rivayet ediliyor. Keçi ayaklı Pan ve Apollon arasında geçtiği belirtilen müzik yarışmasında rivayetlere göre hakemliği de Frigya kralı Midas yapmış. Yarışma ile ilgili farklı söylenceler efsanevi bir dille anlatılmakta.



TARIMSAL ÜRETİMDE VE RÜZGAR ENERJİSİNDE ÖNCÜ BİR ŞEHİR


Muhteşem tarihsel zenginliğinin yanı sıra Dinar’ın topraklarından da bereket fışkırıyor. Bölgenin toprak ve iklim yapısına uygun birçok ürünün rahatlıkla yetiştirilebildiği bölgede özellikle şeker pancarı, patates ve buğday üretimi dikkat çekiyor. Son yıllarda giderek yaygınlaşan rüzgar tribünleri de bölgede dikkat çekiyor. Hayvancılığın da yaygın olduğu Dinar’da insanların temel geçim kaynaklarını tarımsal ve hayvansal üretim oluşturuyor.


DEPREMLER TARİHTE DİNAR’IN DÖNÜM NOKTASI OLMUŞ


Dinar şehrimizin geçmişinde ve bugününde depremler belirleyici önemli bir etken olmuş. Dinar, Anadolu yarımadası içerisinde batıdan doğuya doğru uzanan derin bir fay hattı üzerinde ve bununla birlikte yine yeraltı sularının akıntı hattı noktasında kurulmuş bir şehir olduğu için oldukça şiddetli ve yıkıcı depremler yaşamış. Yakın tarihimizde 1995 yılında yaşanan depremde de şehir büyük hasar görmüş.



KAYMAKLI EKMEK KADAYIFININ TADINA BİR DE DİNAR’DA BAKIN


Ekmek kadayıfının müthiş lezzeti her ne kadar Afyonkarahisar’a nam olmuş olsa da, Dianr da da bu enfes lezzetin tadına bakmak lazım. Dinar’da bulunan birçok pastanede Dinar versiyonu bol kaymaklı ekmek kadayıflarını bulmak mümkün.



DİNAR’A YELKEN AÇIN


Haftaya inşallah bir başka seyahat durağında buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve Orta Anadolu’dan Ege’ye geçiş noktası, efsaneler diyarı, tarihin mürekkebi, bereketli topraklar Dinar’ı keşfetmek üzere yola çıkın, hep seyahatte kalın..


Yazılarımıza fotoğraf desteği veren değerli Gazi YILMAZ ve Ömer AKŞEN beyefendilere çok teşekkür ederim.


Facebook ve Instagram: MURAT AK SEYAHAT YAZARI