Dönem itibariyle güvensizlik yaşıyor gibiyiz. Güven dediğimiz bir kere kırılınca yerine de gelmiyor. 

İnsanların riyakarlığını gördükçe genel olarak insanlığa da güvenimiz azalmakta. 

Güven aslında insanları bir arada tutan duygudur ve sevgi kadar güçlüdür. Güvensizliğe neden olunduysa aynı güvenin sağlanması çok zordur.

İnsanlar her zaman yanındakine, toplumuna, geleceğine güvenmek ister. Duyulan bu güven iç huzurunu da beraber getirir. Eğer siz bunlardan herhangi birine güvenemiyorsanız hiçbir zaman da huzurlu olamıyorsunuz demektir. 

Konuyu açacak olursak; çevrenizdekilerin güveninizi sarsacak davranışlarda bulunması sizi ister istemez etkileyecektir. Bunun yanı sıra toplumdaki olumsuz olaylar ve suç oranlarının artması sizi huzursuz edecektir. 

Herkes genelde belli bir güven ortamında kendilerini rahat hissedebilir ve bütün benliğini ortaya koyabilir. Yani güven ortamı oluşturulamadıysa üretemezsiniz de.

Güvensizlik bir yerden sonra insanlar da ve toplumda paranoyaya dönüşür. Herkesten ve her şeyden korkmaya başlarsınız belli bir güven sınırı aşıldıysa. 

Hizmet alıyorsanız hizmet sektörüne, bilgi alıyorsanız bilginin kaynağına ve ortak bir iş yapacaksanız iş ortaklarınıza bunların yanı sıra yanınızda bulunan partnerinize güvenmek istersiniz.

Güvenmek demek sizin gelecekteki beklentilerinizin karşılanacağı yönündeki garanti ve güvencenizdir. 

Herhangi bir güven ortamı sağlanamadıysa geleceğe umutla değil karamsar olarak bakarsınız. Dahası güvensizlik duyduğunuz konuyla ilgili bir gelecek planı yapamazsınız. 

Sürekli çevrenizi ve diğer etmenleri bir güven testine tabi tutarken bulursunuz kendinizi. 

Güven hissedemediğinizde atacağınız adımları da yapacağınız projeleri de planlayamazsınız. Çünkü gelecekle ilgili olumlama yapamamışsınız demektir bu. 

Kundaktaki bir bebek bile annesinin davranışına göre daha algılamıyorken bile bu duyguyu deneyimleyerek büyür. Çocukken elinizden tutan ebeveyn güven aşılar. Okul zamanlarınızda arkadaşlarınız ve iş ortamında mesai arkadaşlarınız yani hayatınızın her evresinde ve çevrenizdeki herkes ile ilişkiniz belli bir güven çerçevesindedir.

Tabi ki güven tek taraflı da değildir. Önce güvenilir de olmak gerekir. 

Kısacası güven duygusu hayati öneme sahiptir herkes için!

Mavinin Fecri ve Mihrinin Hicranı Yazarı

Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar