Türkiye’ye şartlı satılması planlanan F-16 savaş uçakları, Yunanistan’ın tüm çabalarına rağmen işe yaramadı

Türkiye’ye satılabilmesi için şart koşulan F-16 savaş uçakları, Yunanistan’ın tüm çabalarına rağmen Türkiye’ye satışına onay verildi

ABD Temsilciler Meclisi’nde görev yapan Yunan yanlısı bazı senatörlerce eklenen ve Türkiye’ye F-16 satışını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler, savunma bütçesi yasa tasarısının son halinden tamamen çıkarıldı. ABD Savunma Politikası Yasa Tasarısı, Türkiye’ye F-16 satışının önünü açtı ve kısıtlayıcı şartlara bağlayan maddeleri kaldırdı.

Türkiye, Ekim ayında ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80’e yakın modernizasyon kitini satın alma talebinde bulunmuştu. Bunun üzerine Washington yönetimi, bu sürecin olumlu sonuçlanabileceği sinyallerini vermişti. Dışişleri Bakanlığı Kongre'ye yazdığı bir mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye olası bir F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olacağına ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını belirtmişti.

    

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Bob Menendez ve bazı senatörlerin Senato’ya sunduğu eklemeler ile Türkiye’ye F-16 satışı riske girmiş ve uçakların Türkiye’ye satışının yapılmaması, eğer yapılacaksa da bu uçakların Yunanistan’a karşı asla kullanılmayacağına yönelik bir takım mantık dışı kısıtlayıcı koşullar, Senato’ya maddeler halinde eklenmişti. Tüm bu engelleme çabalarına rağmen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı, verdiği son kararla Türkiye’ye karışı uygulanması planlanan kısıtlayıcı kuralları kaldırdı. ABD Başkanı Joe Biden’ın tek bir imzasına kalan ve Türkiye’ye satışı için beklenen F-16’lar, Biden’ın kararı imzalaması halinde şartsız, koşulsuz Türkiye’ye verilecek.