KONYA

İskenderun'da 7 aylık doğan Alya bebek, akciğerlerindeki kistler nedeniyle solunum cihazıyla bile nefes almakta güçlük çekince, doktorların hiç yaşama şansı vermemesine rağmen

İskenderun'da yaşayan Mehmet Ali (33) ve Şule Çelik (28) çiftinin ikinci çocukları Alya, 22 Ocak'ta hamileliğin yedinci ayında 1 kilo 400 gram ağırlığında dünyaya geldi.

Doğuştan "Akciğer Hava Kistiği" hastalığı nedeniyle solunum cihazına bağlanan ancak durumu her geçen kötüye giden Alya, tedavi için Ankara'ya götürülmek istendi.

Konya-Ereğli Kavşağı'nda solunumu durma noktasına gelen Alya, ailesi tarafından Ereğli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Buradan "acil" olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen Alya için İskenderun, Hatay ve Adana'da olduğu gibi Konya'da doktorlar yaşama şansı vermedi.

"Bugüne kadar yaşaması bile mucize" denildi

"Bugüne kadar yaşaması bile mucize" denilmesine rağmen Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevgi Pekcan, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok, Çocuk Yoğun Bakım ve Çocuk Acil Sorumlusu Dursun Odabaş, Alya'yı hayatta tutmak için seferber oldu.

İki büyük operasyon sonrası akciğerlerinin bir kısmı alınan ve herkesin kendisinden ümidini yitirdiği 7 aylık Alya, solunum cihazına gerek kalmadan taburcu edildi. Nadir görülen bir hastalık taşıdığı için fakültede asistanlara örnek olarak da gösterilen Alya'nın durumu, bilimsel yayın olarak da tıp dünyasıyla paylaşılacak.

"İlk defa böyle bir vaka gördüm"

Prof. Dr. Dursun Odabaş ise ilk defa akciğerlerinde böylesine fazla kist olan bir bebek ile karşılaştığını söyledi. Ekip olarak birbirlerine güvendiklerini ve başardıklarını belirten Odabaş, hastanın solunumunun tedavi sürecinde birçok kez durma noktasına geldiğini vurguladı.

Yoğun bakımdayken "herhalde gidiyor" dedikleri anlar olduğunu ama morallerinin hiç bozulmadığını ifade eden Odabaş, "Bizlere verilebilecek en büyük ödül, Alya ve ailesinin gözlerindeki, yüzlerindeki mutluluk. Zorlu bir süreci başarıyla geçtik" şeklinde konuştu.