2017’nin ilk saatlerinde İstanbul Ortaköy’de Reina’yı kana bulayan 39 kişinin hayatını kaybettiği 65 kişinin de yaralandığı katliamın sanığ

2017’nin ilk saatlerinde İstanbul Ortaköy’de Reina’yı kana bulayan 39 kişinin hayatını kaybettiği 65 kişinin de yaralandığı katliamın sanığı terörist Abdülkadir Masharipov, İstanbul’dan çıkamadan iki hafta sonra yakalandı. Özbekistan uyruklu 34 yaşındaki aşırı dinci terörist, bir yıl önce Türkiye’ye gelip Konya’ya yerleşmiş. Katliamdan 15 gün önce de İstanbul’a gelerek hazırlık yapmış. İstanbul polisi bu azılı teröristi ararken birçok terör örgütü hücresi de ortaya çıkmış. Basına yansıdığına göre birbiri ile irtibatı olmayan bu hücrelerde teröristler, elini kolunu sallayarak dolaşabiliyorlar. İstanbul gibi milyonların arasında kolayca gizlenebilen terör ve teröristle mücadele, sadece güvenlik güçlerine bırakılmamalıdır. Teröristlerin barındığı yerlerin kiralanmasından, giren çıkanların kontrolünden tutun, çevre ile ilişkileri sırasında herkesin olabildiğince dikkatli ve güvenlik kuvvetlerine yardımcı olmaları gerekmektedir. 15 milyonluk İstanbul’un ve diğer büyük şehirlerimizin kontrolü her gün daha problemli hale gelmektedir. Güvenlik güçlerine bütün kurum ve kuruluşlar yanında halkın da destek ve yardımı için, koşullara uygun kurallara, Sayın Cumhurbaşkanının ifadesi ile seferberliğe ihtiyacı vardır.
* * *
Anayasa değişiklik teklifi dört ay süren bir maratonun ardından 21 Ocak günü oylanarak referanduma sunulmak üzere kabul edildi. Şimdi Cumhurbaşkanlığı onayından sonra Nisan ayı başında halk oyuna sunulacak. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin artırılması yanında hükümetin teşkili ve ilgili yeni düzenlemeler için MHP destekli iktidarla muhalefet arasında TBMM’de, tabir caiz ise kıran kırana bir mücadele cereyan etti. Sadece erkek milletvekilleri değil bayan milletvekilleri de bu mücadelede yer aldılar. Şimdi de ülke çapında referandum için kesif bir propaganda ufukta. Mitingler, toplantılar, yazılı ve görsel her araç kullanılacak. Güvenlik güçlerinin Allah yardımcısı olsun. Bizler de halk olarak güvenlik güçlerinin işlerini kolaylaştırarak ve onlara yardımcı olarak bu süreci tamamlamalıyız. *** ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump da Türkiye adına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun katıldığı törenle görevi devraldı. Yeni Başkan’ın dünyanın mevcut acil sorunları için tutum ve kararı hakkında, daha seçim propagandaları sırasında yapılan açıklamalar öne çıkarılarak yapılan çeşitli değerlendirmelerin daha bir müddet devam edeceğinden şüphemiz yok. Bu arada malumları ABD’nin politikalarının yeni ve kökle değişikliklere uğrayacağına dair değerlendirmeler sık sık gündemde öne çıkmağa başladı. Ancak ABD gibi bir dünya devinin mevcut politikalarının değişecekse bile makul sürelere ihtiyaç olduğunun dikkate alınması gerektiği de apaçık ortadadır. Beklentilerimiz konusunda, mesela FETÖ’nün teslimi, Suriye ve Irak ve Kıbrıs politikaları ile terörle mücadelede hesaplara, akıla ve soğukkanlı yaklaşımlarla daha faydalı sonuçlar alınacağı da malumlarıdır.
* * *
Büyük tantana ile ortaya atılan Kıbrıs’ta çözüm görüşmelerinde, sonuca varmak henüz uzak olduğundan taraflar, yine Ada’da nafile turları tercih etti. Cenevre’de KKTC müzakere heyeti ile Türkiye arasında bir türlü uyum sağlanamamış olması yanında Kıbrıs Türklerinin Sayın Akıncı’ya yeterli destek vermedikleri de ortaya çıktı. Ayrıca Türkiye’den de KKTC müzakere heyetine beklediği desteğin gelmediği ve Türkiye’de Anayasa referandumunun gündemde olduğu şu anlarda kamuoyunda Kıbrıs için başlayan hareketlilik de ortada idi. Nitekim GKRY lideri Anastasiadis de Türkiye’nin tutumu ile ilgili olarak “Her ne kadar olumsuz olsa da, sadece açıklamalar ve sözlü ifadeler doğrultusunda bir yargıda bulunmamalıyız. Sonucu ve son kararı beklemeliyiz. Eğer Türkiye’nin bu konudaki tavrı değişmezse bu çözüm istemedikleri, çözüm arayışı içinde olmadıkları anlamına gelir.” diye kendilerine pay çıkarmaya çalıştı. Oysa Anastasiadis; Türkiye’nin uluslararası hukuk esasları çerçevesinde haklarını ve önce kendi güvenliğini, Megali İdea yani Yunan emperyalizmine karşı koruma azim ve kararında olduğunu en iyi bilenlerdendir. Ama yetmiyor, kimseyi kandıramayacağını da bilmelidir.