Yüzyıllardır araştırılan meseledir bilinç. Altı üstü bilinç diyerek geçmek kolaydır ve de. Alt ve üst bilinçten sonra bir de bütün istemediğimiz konuların süpürüldüğü bir orta bilinç de bulunmuş.

Bilinç tanım olarak; insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür, denir.

Algı ve duygular çevremizde neler olup bittiğinin farkına varmamızı sağlar sonuç olarak.

İşte tam burada bilinçli olmak devreye girer. Dış dünyada neler olup bittiğini zihnin algılaması ve buna göre bir reaksiyon gösterilmesi de bilinçli olmak olarak tanımlanabilir.

İnsanların bilinçli olma seviyeleri aynı zamanda farkındalık seviyeleridir aslında.

Farkındalık aynı zamanda duyarlı olmaktır. Çevrenizde bir şeyler ters giderken tepkisiz kalmamak insanların hem kişilikleri hem de vicdani sorumlulukları ile alakalıdır.

Bir vicdanı yoksa insanların ya da yeterli duyarlılıkları yoksa belli bir farkındalık düzeyi de beklemek mantıksız olur. Zira otobüs durağında vapur beklemeye benzer insanlarda olmayan bir şeyin açığa çıkmasını beklemek.

Bilinçli olmak her zaman her yerde uygulanılması gereken bir sorumluluk. Öyle ki toplumun içindeyken duyarlı olduğunuzun fark edilmesi için sarf edilen enerjinin yalnızken de geçerli olması gereklidir. Bu konuda yapmacıklığa gerek yok yani; kendinizi kandırmayın.

Bilinçli olmak bize bir şey kaybettirmez ama vicdan rahatlığı kazandırır. Diğer yandan da mutlu olursunuz ki veren el her zaman mutludur.

Bunlar sadece yardımlar için geçerli değildir. Yaşadığımız alanı korumak, yaşadığımız topluma karşı görevlerimizi yerine getirmek, insanlara ve yaşayan tüm canlılara değer verdiğimizi göstermektir bir yerde bilinçli olmak.

Bir de bilinçli olmanın seviyeleri vardır. Kimimiz duyarsız olabiliyorken kimimiz de çok daha duyarlı oluyoruz çevremize göre. Duyarlı olup bilinci açık olan insanların algısı daha açıktır ve ilgileri o yöndedir genelde.

Aslında bilinçli olmak nereye baktığınızla alakalıdır. Bilinçli olmanız gereken yerde doğru yöne bakmıyorsanız zaten fark edemezsiniz de. Bu kötü bir şey olduğunda başını başka yere çevirip bakmamaya çalışmak gibidir. Sorumluluktan kaçmak istiyorsak genelde başka yöne bakıyor oluruz.

Önemli olan ise bir gün vicdanımızla baş başa kalacağımızın farkında olup bilinç seviyemizi yükseltmektir. 

Yani bilinç altı üstü diye düşünülmemesi gerek.