Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan, Rumca anlamı Büyük Ülkü olan ve bir asır önce Ankara önlerine kadar gelebilen Yunan Megali İdeası, ne yaz

Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan, Rumca anlamı Büyük Ülkü olan ve bir asır önce Ankara önlerine kadar gelebilen Yunan Megali İdeası, ne yazık ki Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de yeniden boy göstermiş, Kıbrıs Türklerinin ve Türkiye’nin hak ve hukukunun gaspı peşinde adeta koşmaktadır.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra yine bir yolunu bulup, AB’nden hem de iki devlet olarak temsil olanağına kavuşan Rumlar malumları; 2003’te Mısır’la, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) Sınırlandırma anlaşmaları imzalayarak Doğu Akdeniz’i 1 numaralı harita görüldüğü gibi paylaşmaya başlamıştır.



Kıbrıs Adası ile Mısır, İsrail ve Lübnan sahilleri arasındaki ortak hatlar MEB sınırları olarak kabul edilmiş ve GKRY; Ada güneyindeki parsellerde petrol ve doğal gaz aramaları için ABD, Fransız, İtalyan şirketlerine ruhsat vermeye başlamıştır.

2 Numaralı haritaya da Türkiye’nin muhtemel kıta sahanlığı sınırları da ilave olarak işaretlenmiştir. Görüldüğü gibi GKRY’nin; ruhsat vermeye başladığı 01, 04, 05, 06 ve 07 numaralı parsellerle Türkiye’nin kıta sahanlığına tecavüz halindedir. İhalelere katılan ülkelerin siyasi ve askeri güçlerinden yararlanmaya çalıştığı da ortadadır.

Nitekim Rum-Yunan ikilisi; ABD, İsrail, İngiltere, Fransa ve Mısır’la Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bloklar oluşturmakta ve Türkiye’yi hedef alan tatbikatlar bile yapmaktadır.



Yunanistan ayrıca Doğu Akdeniz’de, 3 numaralı haritada görüldüğü gibi küçücük Meis Adasına bile MEB tahsis ederek Akdeniz’de en uzun sahili olan Türkiye’yi dar bir deniz alanına hapsetmeye çalışmaktadır.

Bütün bu çalışmalar karşısında Doğu Akdeniz’de sadece KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması yapan Türkiye; KKTC’nin izni ile bölgede sondaj faaliyetlerine yalnızlık içinde devam ederken, geçen hafta Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşmasını imzalayarak Rum-Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’i tek taraflı paylaşma planlarına karşı etkili bir atak yaptı. Söz konusu anlaşma, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan arasında İstanbul’da imzalanmıştı.

Rum-Yunan ikilisinin şoke eden bu önemli anlaşma ile her iki ülkenin yetki alanları; 4 numaralı haritada görüldüğü gibi Türkiye’nin Marmaris-Kaş hattı ile Libya’nın Derne-Tobrus hattı birleştirilerek sınırlandırılmaktadır.



4 numaralı haritada işaretlenen Akdeniz’in kuzeyinden güney batısına uzanan Türkiye ve Libya deniz yetki alanları; Doğu Akdeniz ile Yunanistan arasına kama gibi girdiğinden, Rum-Yunan ikilisinin Ege ve Akdeniz’i ele geçirme oyunlarını boşa çıkaracak anlam ve değerdedir. Ve Türkiye de, hem güçlü hem de kararlıdır.