Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere hükümet tarafından hazırlanan ve uzun zamandır kamuoyunda ‘Yargı Reformu’ olarak bilinen Yargı Str

Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere hükümet tarafından hazırlanan ve uzun zamandır kamuoyunda ‘Yargı Reformu’ olarak bilinen Yargı Strateji Belgesi ile getirilen önemli düzenlemelere ilişkin bilgiler vereceğim. Pakete ilişkin 39 maddelik kanun teklifi geçtiğimiz gün TBMM Başkanlığına sunuldu.
Hukukçu Kalitesi Yükseltiliyor
Teklif paketinde yer alan önemli düzenlemelerden biri hatta belki en önemlisi Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı getirilmesi. Düzenlemeyle bundan sonra hukuk fakültelerinden mezun olanlar, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na girecek ve bu sınavda başarılı olmak için en az 70 puan almak gerekecek. Sınavda başarılı olup 70 ve üzeri puan alanlar hâkim, avukat, savcı, noter olabilecek. Bu şekilde adalet mekanizmasında hukukçu kalitesinin artırılması hedefleniyor. Son zamanlarda başını alıp giden avukat sayısının da bu şekilde belli bir düzene sokulması planlanıyor.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, hukuk fakültelerinde hali hazırda kayıtlı olanları ve bu sene kayıt yaptıranları kapsamayacak fakat önümüzdeki yıldan itibaren hukuk fakültelerine girenler söz konusu sınava tabi olacak.
Hukukçuların Niteliği Artacak
Sınavın getiriliş amacı ve işleyişine dair bilgi veren Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ''Hukuk mesleğine giriş sınavına girilecek ondan sonra mesleğe kabul işlerinde süreç başlayacak. Bu sınav nitelikli hukukçu yetişmesine katkı sağlayacak. Hâkim ve savcı yardımcılığı konusunu önemsiyoruz. Hem teori hem pratiği artıracak. Hâkim yardımcılığından sonra hâkim olmak için sınava girecek. Tüm bu süreçlerden sonra hâkim ve savcı cübbesini giyip mesleğini ifa edebilecek. Adli kollukta hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı konusunda çalışma olacak.” şeklinde konuştu.
Düzenlemede ayrıca hâkim ve savcı adaylarının mülakatlarını yapan kurulun tabanının genişletilmesi de öngörülüyor. Buna göre daha geniş bir mülakat kurulu oluşturulacak.
Avukatlara Yeşil Pasaport Geliyor
Yargı reformu paketiyle kıdemi en az 15 yıl olan avukatlara yeşil pasaport alma hakkı da getirilecek. Pasaport Kanunu 14. maddesinde yapılacak değişiklik şu şekilde olacak: “Baro levhasına kayıtlı olan ve en az on beş̧ yıl kıdemi bulunan avukatlara hususi damgalı pasaport verilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
Hukuk Mezunlarına Komiser Yardımcılığı
Hukuk fakültesi mezunu olmalarına rağmen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olamayan hukukçulara da emniyet teşkilatında komiser yardımcısı olma yolu açılıyor. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hukuk fakültesi mezunlarının komiser yardımcısı olabileceğini belirterek böylelikle soruşturma kurallarına saygı duyan bir polis teşkilatı oluşmasını hedeflediklerini ifade etti.