İleri demokrasi deyince, ne anlıyoruz? Demokrasi kavramından hareketle, eğer ki İleri Demokrasi,Demokrasinin ve Demokrat

İleri demokrasi deyince, ne anlıyoruz? Demokrasi kavramından hareketle, eğer ki İleri Demokrasi,Demokrasinin ve Demokratlığın hakikaten ilerisinde bir anlayış ise bu tartışmasız olumlu olur. Amma velakin, gerisinde ise veyahut bu kavramları eş kabul edip uygulamaya geçince ters bir durum ortaya çıkıyorsa, e tabiki buda tartışmaya açık olur.


Dünya ülkeleri arasında BM’ ye kayıtlı (Birleşmiş Milletler) yaklaşık 200 ülke demokratik unsurları taşıyan fakat, uygulamaya geçince, hakim olan yönetimlerinin pekde bu unsurlara bağlı kalmadığı görülmektedir. Dünya ülkeleri demokrasi kavramını benimsemiş olsada, ne yazık ki yönetim olarak yer, yer bu uygulamalarda sınıfta kalıyorlar. En medeni ülkeler arasında bile demokratik ve çağdaş yönetim anlayışının hatalı olduğu, sistemin hata yaptığı görülüyor.

Fikir ve düşünce özgürlüğü, kendini ifade etme özgürlüğü,basın özgürlüğü vs. konularında sanırım biraz geriden gidiyoruz. Keza yaşanmış örnekleri varken, demokrasi ve özgürlükler adına hakkını arayan statüsünde olamayan, bireyler durumuna da düştük. O halde baskın gelen bir gücün etkisinde iken demokratik hakkımızı aramak, demokrasi adına daha özgür ve kendimizi ifade eder hale gelmek sanırım biraz zorlaşıyor.

Ortada bu tip somut örnekler varken, birilerinin çıkıp ileri demokrasi diyerek, nutuklar atması ve yönetim dizaynını bu kavrama göre şekillemesi de bana pek mantıklı gelmiyor.
Çünkü demokrasi deyince bizler demokrat olmayı beynimize yerleştirip gerisini koy veriyoruz, oysa demokrasi,ileri demokrasi,demokratikleşmek bunlar tamamen soyut kavramlardır. Aslolan bireylerin kendilerini özgürce ifade eden bir ortamın olması,çağdaş hukuk kurallarının her bir bireye aynı oranda aynı tutumda uygulanması. Yani hukuksallaşmak, biz ileri demokrasiyi benimsememiz için önce hukuksallaşmalıyız. Hukukun üstünlüğünü benimsemeliyiz.Ve diğer hususlar, bitmek bilmeyen gelir dengesizliği, yoksulluk, vergi adaletsizliği ve çarpık vergi sistemi, yüksek faiz oranları, ülkemizin birer net gerçeğidir.Bu gerçekler oldukça, bireylerin kendi karınlarını doyurma telaşına düşüp, gerek çocukları gerekse kendileri adına geleceğe yönelik planlar yapmaları, ve o planlarını uygulamaya koymaları ne derece beklenir vede gerçekleşir bir husustur o da muamma.

Hukuk ilkeleri adına,ileri demokrasi diyorsak amenna, yok eğer ileri demokrasi kavramını soyutluğu ile ele alıp, uygulamada somut adımlara ulaşmıyorsak, buda bizim eksiğimiz demektir.

Saygılarımla.