9 yıl aradan sonra İstanbul’a gelen Formula1 organizasyonu arkasında izler bırakarak 2020 yılının belki de en olaylı yarışı olacak şekilde koşuldu. 

Aston Martin Redbull Racing ve Alpha Tauri F1 takımları İstanbul’un önemli lokasyonlarında tanıtım filmleri çekerek İstanbul’un eşsiz güzelliklerini 2 milyara yakın insanla buluşturdu.

Arnavutköy’de tavla oynayan Alexander Albon ve Pierre Gasly oyunun ardından Eminönü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde araçlarıyla adeta gövde gösterisi yaptılar.

Bu gelişmelerin ardından Cuma günü başlayan deneme sürüşlerinde havanın soğuk olması ve asfaltın yeni olmasıyla beraber bir çok pilot arabayı yolda tutmakta güçlük çekti.

Cumartesi günü yağan yağmur ile birlikte pilotların işi hepten zorlaştı ve 15:00 da yapılması planlanan sıralama turları 15:55’e kadar sarktı. 15:55’te başlayan sıralama turlarında Hass F1 takım pilotu Roman Grosjean’ın yaptığı kaza ile seans 15 dakika durmak zorunda kaldı. BWT Racing Point pilotu Lance Stroll’ün kariyerinde ilk defa podyum görmesi ile sonlanan sıralama turları tarihin ilk podyum gören genç isimleri listesine bir isim daha eklemiş oldu. 

Pazar günü Yarış öncesinde Solo Türk harika bir uçuş senfonisi sergiledi. Uçuş esnasında bir çok F1 pilotunun sesten korktukları yansıdı. 

Yarış’ın başlaması ile beraber 2. Sıradan başlayan Aston Martin Redbull Racing pilotu Max Verstappen kalkış esnasında yaşadığı problemle 6. Sıraya kadar geriledi. BWT Racing Point iki pilotu ile beraber yarışın büyük bölümünü lider götürse de. Lewis Hamilton’un tecrübesi ve Racing Point pit ekibinin hatası ile liderlik koltuğuna oturdu. 58. Tura kadar 3. Sırada bulunan Scuderia Ferrari piloyu Charles Leclerc son turda 2. Olmak isterken yaptığı hata ile podyumdan da olan Leclerc 4. Sırada yarışı bitirdi. Takım arkadaşı Sebastian Vettel ise arkadaşının bu hatasını affetmeyerek 3. Olarak Podyumu gören son isim oldu. İntercity İstanbul Park yarışının ilk galibi Fin pilot Kimi Raikkonen ise yarışı 15. Bitirerek sevenlerini hayal kırıklığına uğrattı.

İstanbul zaferi ile bitime 3 yarış kala 7. Şampiyonluğunu garantileyen Mercedes F1 AMG Petronas takım pilotu Lewis Hamilton gençlere çocuklara seslenerek hayallerinin peşini bırakmamaları gerektiğini söyledi. Göz yaşlarına hakim olamayan Hamilton efsane pilot Michael Schumacher’ın yakalanamaz denilen 7 şampiyonluk rekorunu egale etmiş oldu. 

İstanbul yarışı kimi pilot için şaşırtıcı, kimi pilot için bir an önce bitmesini dilediği yarış, kimi pilot için ise mutluluk dolu geçti temennimiz yarışların sürekli olarak ülkemize kalıcı olarak geri dönmesi. 

AHMET SARIOĞLU