Kıymetli okuyucularım, geçen hafta başladığım okuma hızının artırılması konusuna devam ediyorum. b. Devamlı yanlış okuma eğiliminde olduğunuz

Kıymetli okuyucularım, geçen hafta başladığım okuma hızının artırılması konusuna devam ediyorum.
b. Devamlı yanlış okuma eğiliminde olduğunuz kelimeler var ise, bu hatayı düzeltmek için gayret gösterin.
c. Kelimeleri değil fikirleri okuyunuz. Gözler satırı takip ederken sıçramalar halinde ilerler. Her satırdaki sıçrama sayısını azaltmaya çalışınız. Bunun için (bir) gibi küçük kelimelerde duraklayıp da her kelimeyi okumaya çalışmayın. Gözün duraklama anında tek tek kelime okuma alışkanlığını bırakıp, bir bakışta bir fikri kavramaya yetecek sayıda kelime okumaya çalışın.
d. Her paragraftaki ana fikri kavramaya çalışın. Esas fikir, ekseriya paragrafın ilk veya sonuncu cümlesinde verilmiştir. Diğer cümleler tasvir edici veya ek cümlelerdir. Ana fikir için okuyun. Hızlı okumak, ana fikri bulup okumanızı kolaylaştırır.
e. Aklınızda belirli bir soru veya probleme çözüm aramak gibi kesin bir şey olmalıdır.
f. Dikkatinizi sadece anlamaya toplayın, şayet göz hareketleriniz veya yazıyı okumak için harcayacağınız zamanı düşünmekteyseniz, hem "ne" hem" nasıl" okuduğunuz ile ilgileniyorsunuz demektir. Aynı zamanda iki şeyle meşgul olamayacağınız için bu dikkat dağılışı okumanızı yavaşlatacaktır.
g. Tekrar okumayı minimuma indirin. Yani gözün geri sıçramalarını önleyin. Bu durum çoğunlukla endişeden kaynaklanmaktadır. Bu konuda endişeniz olmasın. Zira, yaygın olan kanaatin aksine hızlı okunan, yavaş okunandan daha iyi anlaşılır. Kolay konuları, hiçbir yerini tekrarlamadan okuyunuz. İlk okumada anlayamadığınız cümleler olabilir, bilmece çözer gibi bu cümleler üzerinde durmayın. Sonradan gelen cümleler bazen evvelki cümlelerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Böyle olmazsa, o zaman o anlayamadığınız cümleye dönüp tekrar okuyabilirsiniz.
Çare; beyaz bir kâğıt kesilir ve okunulan kısımlar bununla örtülür ve okudukça kaydırılır, okunanlar anında kapatılır. Geri kayma alışkanlığı az sonra kaybolur ve zamanla tekrar okumadan anlamayı kabiliyetiniz artar.
h. Daha çabuk okumayı deneyin. Kendinizi okuduğunuz cümlelerdeki fikri anlamak şartıyla daha çabuk okumaya zorlayın. Basit bir usul fakat okuma hızınızın artmasına çok büyük yardımcı olur. Başlangıçta bazı kısımları kaçırdığınız hissine kapılabilirsiniz; fakat anlayışınızı yoklarsanız yani neleri anladığınızı düşünürseniz bu hissinizin yanlış olduğunu görürsünüz.
i. Çeşitli tipte konular okurken harcadığınız zamanı ölçünüz ve kendi rekorunuzu kırmayı deneyiniz. İlerlemenizi gösteren cetvel tutunuz ve grafikler çizin.
(1) Zamanı sınırlayarak kolay hikâyeler okuyun. Klâsik eserlerden ağır bir roman okuyarak aşağı yukarı elli sayfalık bir kısmı için onar sayfalık partiler okurken harcadığınız zamanı kaydedin. Bu size, kitabı okurken okuma hızındaki artışlar hakkın da bir fikir verecektir.
(2) Makale ve hikâyeler okurken "hızlı başlama"yı kullanın. Bunun için ilk iki paragrafı dikkatle okuyun. Sonra zamanı ölçerek ilk iki paragrafı tekrarlayarak hikâyeyi sonuna kadar okuyun. Başlangıçtaki paragrafları iki defa okumuş olacağınızdan bunlara alışık olacak ve daha hızlı okuyabileceksiniz. Böyle bir uygulama, hızlı okumak için fazla gayret sarf etmeden ilk iki paragraftan geri kalanını da hızlı okumanız için gereken ivmeyi verecektir.
(3) Dersinizi okurken kendiniz ile yarış edin. Dersinizden beş sayfa seçiniz ve bu sayfaları, okumak için geçen zamanı saniyesine kadar kaydederek alışık olduğunuz tarzda okuyun. Sonra beş sayfa daha seçerek anlamak şartıyla, gerekli zamanı kaydederek okuyabildiğiniz kadar hızlı okuyun. Her iki beş sahifeyi okumak için geçen zamanı karşılaştırın. Bu işleme, normal okuma hızınız, bu artmış hıza erişinceye kadar devam edin.
(4) Daha hızlı nasıl okuyabilirsiniz? Bu konuda bir egzersiz daha yazalım ümit ediyoruz ki faydalı olacaktır. Okuma hızınızı artırmak için, okumakta olduğunuz satırları parmağınızla veya bir kalemle takip ederek gözünüze yardımcı olun. Yaygın olan kanaatin aksine kısa bir süre sonra okuma hızınızın arttığını göreceksiniz. Bu uygulama gözünüzün satırlar üzerinde yapmış olduğu sıçramaları azaltacak ve dakikadaki okuma hızını 500-700 kelimeye çıkaracaktır.
Eski alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Yavaş okuyan biriyseniz, her kelimenin üstünde zaman harcamak istersiniz. Şimdi yapacağınız egzersiz bir kelimeden diğerine çabuk geçmenizi sağlayacaktır.
• Bir roman alın ve kitabı baş aşağı çevirin. (Bu sayede kelimelerin üstünde düşünemezsiniz.)
• Sol elinizin olduğu köşeden başlayarak işaret parmağınızla kelimeleri seçin ve kelimelere şöyle bir göz gezdirin.
• Parmağınızı satırların üzerinde rastgele hareket ettirin ve gözlerinizin parmağınızı takip ettiğinden emin olun.
• Birkaç paragraf boyunca bunu yapmaya devam edin.
• Başladığınız yere dönerek egzersizi tekrarlayın, ama bu defa daha hızlı olmaya gayret edin.
• Egzersizi, her defasında daha hızlanmaya çalışarak, beş kez tekrarlayın.
• Kitabı düz çevirin ve gözünüzle takip etmek için parmağınızı kullanarak makul bir hızda yeniden okuyun. Her kelimeyi tekrar etmeye gerek kalmadığını göreceksiniz.
• Kelimeleri tersine ya da baş aşağı okumaya kalktığınızda yazıdan bir mana çıkarmanız imkansızlaşır. Sizin yaptığınız da beynin okumayı kontrol eden bölümün bağlantısını kesmek ve gözleri sadece anlamsız harflere bakarken kullanmak oldu. Alıştırmaları çoğaltarak bunu gerçekten daha hızlı yapabilirsiniz. Sayfayı düz çevirip okuduğunuzda, anlamsız harflere ne kadar hızlı bakabildiğinizin farkına varırsınız. Öyleyse, anlamları olan kelimelere bakmak neden daha fazla zaman alsın?
• Hızınızı ve kavrama gücünüzü artırmayı gerçekten istiyorsanız bu egzersizi, paragraf yerine romanın bir bölümü üzerinde tekrarlayın. Hedefiniz daha büyük kelime yığınları olacaktır. Bu sayede kelime > deyim > cümle > paragraf > sayfa zincirini tamamlayabilirsiniz.