CHP’nin Bayrampaşa Belediye Başkan Adayı Hasan Mutlu ile Bayrampaşa’da sporu, sporcuları, kulüpleri ve bu konudaki vaatlerini konuştum.

Bayrampaşa, ‘Filenin Sultanları’nın Kaptanı Eda Erdem, Okçuluk Dünya Şampiyonu Mete Gazoz, yıldız futbolcular Arda Turan, Necip Uysal ve Serdar Saatçi, basketbol yıldızı Hidayet Türkoğlu gibi başarılı sporcuları yetiştirmiş bir ilçe. Her branşta yetenekli sporcularımız burada yetişip Türkiye’ye ve dünyaya açılıyorlar.

Merhabalar Hasan Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Aslında eski bir siyasetçiyim. Siyasete Atatürkçü Düşünce Derneklerinde (ADD) başladım. Gaziosmanpaşa, Eyüp ve Bayrampaşa ADD şubelerinin kuruculuğunu yaptım. Yaklaşık 13-14 yıldır da Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapıyorum. 10 yılı aşkın süre CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı yaptım. Şimdi de partimin Bayrampaşa Belediye Başkan Adayı oldum. Karabük Safranbolu doğumluyum. Ailem, ben küçük yaşlardayken memleketten İstanbul’a göç etti. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde Fizik-Matematik bölümünden mezun oldum. İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde okudum. 34 yıldır Bayrampaşa’da eğitim işi yapıyorum. Bugüne kadar yaklaşık 35-40 bin öğrenci okuttum. Bayrampaşa’nın eksikliklerini yakından bilen biriyim.

 

Sayın başkanım Bayrampaşalıların spor alışkanlıkları ve spora eğilimleri hakkında neler söylersiniz?

Bayrampaşa, ‘spor' denince akla ilk gelen ilçe denebilir. Şu an 5 bine yakın lisanslı sporcusu olan bir ilçeyiz. Her branşta hem Türkiye’ye hem dünyaya mâl olmuş birçok sporcu yetiştirdik. Bayrampaşa Rumelili ve Karadenizli ağırlıklı nüfusa ev sahipliği yapan bir ilçe. Özellikle Balkanlardan gelen vatandaşlarımızın spor yetkinliği ve ağırlığı bir hayli fazla.  60-65 yaş üstü 10 kişiye sorsanız, yarısından çoğu gençliğinde mutlaka amatör bir kulüpte top koşturmuştur, sporla ilgilenmiştir. Bu Bayrampaşa’ya özgü bir şey. Tabi aileler böyle olunca çocuklarını da bu konuda destekliyorlar. Ancak son yıllarda, spora ve spor camiamıza gerekli destekler verilmediği, kulüpler kendi kaderine terk edildikleri için gelişim yavaşladı diyebiliriz.

 

Sporda önemli olan hiç kuşkusuz çekirdekten yetişmek ve yetiştirmek Bayrampaşa bu konuda başarılı. İlçede yetenekli sporcuları keşfetmek ve desteklemek için neler yapacaksınız?

Ben bir eğitimciyim. Benim için öncelik çocuklar ve gençlik. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkenin en özel günlerini gençlerimize emanet etmiş. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı 19 Mayıs’ı gençlere, TBMM’nin açıldığı 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiş. Çünkü bir ulusun gelişebilmesi için olmazsa olmaz olanlar eğitim, kültür-sanat ve spordur. Bunlar eksikse orası gelişemez. Bayrampaşa’da Kulüpler Birliği’ne bağlı 18 tane amatör spor kulübünüz var. Bayrampaşa Spor ile birlikte, Kulüpler Birliği’ne dahil olmayan 3-4 spor kulübümüz daha var. Kulüplerimiz hem ülkemize hem Bayrampaşa’mıza başarılı sporcular yetiştiriyorlar. Spor öyle bir şey ki çocukları sokaktan ve kötü alışkanlıklardan kurtarıyor. Kent yoksulluğunu düşürüyor.

 

Bayrampaşa’nın spor turizmi potansiyelini değerlendirmek için yapmayı planladığınız projeler var mı?

Bayrampaşa’yı spor, sağlık ve kültür turizmi anlamında geliştirmek istiyoruz. Çünkü Bayrampaşa tarihi yarımadaya en yakın ve her yere ulaşımı en kolay ilçelerin başında geliyor. Öyle ki, 30-40 dakikada Kadıköy’e ya da Beylikdüzü’ne ulaşabilirsiniz. Bu anlamda turizme açık bir noktadayız. Fakat bugüne kadarki yatırımlar bu yönde olmadığı için bu konuda gelişemedik. Bayrampaşa bir finans merkezi ve ‘oteller cenneti’ haline dönüştürülmeye çalışıldı. Ancak bu bir otel ile bitecek iş değil. Çünkü bir otel açtığınız zaman, buraya aynı zamanda bir çarşı, kafeler, restoranlar da açmanız lazım. Turlarla otellere gelen turistlerimiz ve misafirlerimiz, ne yazık ki Bayrampaşa’yı sadece yatıp-kalkma yeri olarak kullanıyor. Burada sosyalleşemiyor. Hatta sokağa çıkmaya bile korkuyorlar. Yani demek o ki, spora ve sporculara yatırım yapılırsa turizmide, spor turizmi de otomatik olarak gelişecektir.

İlçede pek çok başarılı sporcu yetişti. Bu sayıyı arttırmak için ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?

Şu an sahada maç yapılabilecek tek yerimiz İBB’ye ait Hidayet Türkoğlu spor kompleksi. Kalan sahalarımızda bırakın antrenman yapmayı içinde yürüyemezsiniz bile. Dolayısıyla çocuklarımız antrenman yapma fırsatı bulamıyor. Kulüpler kısıtlı imkanlarla bu işi yürütmeye çalışıyorlar. Ben sabahın 5’inde, öğrencisini bir başka ilçeye yüzme antrenmanına götüren hocalar tanıyorum. Yani şu an Bayrampaşa’da bir başarı varsa, bu özverili hocalar ve kulüp yöneticileri ile cefakâr sporcularımız sayesinde oluyor. Çocuklarımıza gelişim alanı açıp, kulüplerimizi ve altyapılarımızı nitelikli ve çalışılabilir hale getirdiğimizde neler olur siz düşünün. Şu an başarılı sporcu sayısı 1 ise yatırımla bu sayı katlanarak artar, 5 olur 10 olur.

 

Başkan seçilirseniz spor altyapısını güçlendirmek için hangi tür tesisler ve programlar geliştirmeyi planlıyorsunuz?

Bayrampaşa’mızda bin bir zorluğa göğüs geren cefakâr kulüplerimiz ve yöneticileri var. Gerçekten baktığım zaman gururlanıyorum. Öyle ki, 5-10 arkadaş toplanmış sokaktan çocukları toplamak ve sporu geliştirmek için gönüllü bir şekilde yıllardır emek veriyorlar. Kendileri imece usulüyle bir yapı kurmuşlar. Onca güçlüğe rağmen bu yıl birçok kulübümüz başarılar elde etti, amatör ligden bir üst lige çıktı. Bu kulüplerimizin hepsi Bayrampaşa’mızın onurudur. Bizler, “artık bu iş böyle gitmez” diyoruz ve bu yöndeki projelerimizi şöyle sıralıyoruz:

●      Amatör kulüplerimizin tesislerinin bakımlarını ve onarımlarını belediye olarak biz yapacağız.

●      Tesisi olmayan kulüplere de tesis vereceğiz.

●      Sporcularımızın, yönetiminin, üyelerinin ve taraftarlarının toplanacağı, gelir sağlayacağı alanlar tahsis edeceğiz.

●      Keza Bayrampaşa Spor kendi kaderine terk edilmiş. Biz burayı tekrar Bayrampaşa’mıza kazandıracağız.

●      Kulüpler Birliği’ne ayrılan mevcut bütçeyi 10 katına çıkaracağız.

●      Bayrampaşa Mega Center yanındaki üç halı saha Kulüpler Birliği’ne verilecek.

●      Bayrampaşa’ya spor lisesi ve sporcu sağlık merkezi kazandıracağız.

●      Atıl tüm sahalarımız nitelikli ve çalışabilir hale gelecek.

●      Kentsel ve yerinde dönüşüm çalışmaları ile birlikte yeni antrenman sahaları oluşturacağız.

Bayrampaşa Kulüpler Birliği’ndeki kulüplere 2018 yılında belediye tarafından yapılan yardım 222 bin TL. Aradan 6 yıl geçmiş, bu yıl verilen para 500 küsür bin TL. Enflasyon ve döviz malum kaç kat arttı. Ama sporculara ayrılan bütçe hala düşük. Üstelik belediye bütçesinin yüzde 2’si spora ayrılmış durumda. Bu da 3.6 milyon TL eder. Ama 500 küsur bin TL nerede 3.6 milyon TL nerede… 500 bin TL’lik bütçe de genel giderler dışında 18 kulüp arasında pay ediliyor. Dolayısıyla kulüp başına neredeyse 10-15 bin TL düşüyor. Biz bu bütçeyi en az 10 kat artıracağız. Spor bir ulusun, bir kentin, bir ilçenin marka değeridir. Bayrampaşalı çocuklarımızın motivasyonunu artırmak için, ilçemizde yetişmiş başarılı ve örnek isimler ile gençlerimizi bir araya getirip abilik-ablalık yapmaları sağlayacağız. Gitgide artan bir kent yoksulluğu var. Haliyle kabiliyetli çocuklar, sadece karnını doyurabileceği ve gününü geçirebileceği alanlara yönelmek zorunda kalıyor. Bizler göreve geldiğimizde, BAYGEM ve Bilgi Evleri gibi yerler üzerinden gençlere rehberlik hizmeti sunarak, özel kurslarla hem sanat hem spor hem kültür-sanat alanında onları geliştirmeye çalışacağız.

Başkanım son olarak Bayrampaşalılar bu ilçede ne gibi sıkıntılar yaşıyor ve onlara neler söylemek istersiniz?

Bayrampaşa yıllar önce bir kentti, Gaziosmanpaşa, Esenler gibi ilçeler köydü. Aradan 25-30 sene geçti. Onlar kent, biz köy olduk. 39 ilçe arasında meydanı olmayan tek ilçeyiz. Akşam 6-7’den sonra hayat bitiyor. Çocuklarımız arkadaşlarıyla oturup, sohbet edip, sosyalleşebilecekleri bir alan bulamıyorlar. Kadınlar eve hapsolmuş durumda. Kentsel dönüşüm yapılamamış, insanlar en az 50-60 yıllık evlerde yaşıyor ve adeta deprem olmasın diye dua ediyorlar. Ambulans, itfaiye aracı bile giremeyen sokaklarımız var. Yerinde dönüşüm ile birlikte otopark ve yeşil alan sorunlarını çözecek. Sokaktaki vatandaş, “60 yıldır buradayım, sokağıma bir çivi dahi çakılmadı” diyor. Yönetimdeki partinin 2014, 2019 ve 2024 seçim vaatleri bile yıllardır değişmedi, aynı. Biz vaatte bulunmuyoruz. Biz insana dokunan, gerçekçi ve ayakları yere sağlam basan projelerle geliyoruz. Bayrampaşalılar artık değişim istiyor. 34 yıldır Bayrampaşa’da eğitim işi yapıyorum. Bayrampaşalılar bugüne kadar bana en değerli varlıklarını, çocuklarını emanet ettiler. Ben de onlara diyorum ki; Bu kez bana oylarınızı ve Bayrampaşa’yı emanet edin. Onların 23 yıldır yapamadıklarını 5 yılda yapacağımızın sözünü veriyorum.