Yoga eğitmeni ve “Yaşamla Yoga” adlı kitabın yazarı Hatice Aslı Tamaç ile yoga üzerine sohbet ettik…
Hoş geldiniz Aslı Hanım. Öncelikle sizi tanımak isteriz.
Fransız Okulu Charles De gaulle mezunuyum. Sonrasında Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatını bitirdikten sonra iş yaşantıma tercüman olarak başladım. Başbakanlık Müsteşarlığı, TRT Haber Dairesinde haber programı yapım yardımcısı ve sonrasında Almanya’da ilk özel Türk televizyonunda haber yönetmeni olarak çalıştım. Daha sonrasında da Alman televizyonlarında çalıştım. Çocuklarım doğduktan sonra 2004 yılında tekrar Türkiye’ye geri döndüm. Sonrasında babamın kendi işyerinde hastane boyaları satış ve pazarlaması yaptım. Ardından tekrar tercümanlığa döndüm ve kitap tercümeleri yaptım. 47 yaşında yoga hocalığı eğitimim başladı. Sonrasında yoga hocalığı eğitimlerimin yanı sıra Buda’nın öğretilerinin ilk beşini tamaladım. Beden terapisi eğitimi, psikolojik danışmanlık eğitimi aldım. 2020 yılında “Yaşamla Yoga” adlı ilk kitabım yayınlandı. Ve şimdi de sanat terapisi eğitimi alıyorum. Aynı zamanda Fransa’da sosyal işler alanında mütercim tercümanlık yapıyorum ve online yoga dersleri veriyorum. Ayrıca Yaşamla Yoga isimli bloğumda yazılar yazıyorum.
Yoganın sizin hayatınızdaki yeri nedir? Yaşamınızda neyin eksik veya fazla olduğunu düşünerek yoga yapmaya başladınız? Yoga yolculuğunuz ilk nasıl başladı?
Türkiye’ye döndükten sonra yoga derslerine katıldım, ancak bu kadar hareketin sadece hareket yapmış olmak için yapılmadığını düşünerek, bir de eğitmenlik eğitimine gitsem nasıl olur, diye düşündüm. Hem zamanım vardı hem de merakım. Çocuklarım olduktan sonra hayatı değişik algılamaya başlamıştım. Kendimi daha iyi anlama isteğim beni Getsalt terapisi almaya yönlendirdi ve sonrasında yoga ile bedenimi de daha iyi tanımak istedim. Burada biraz olsun benim kendimce tanımladığım “Yoga” kelimesinin anlamını anlatmak isterim. Yoga kelime anlamı ile bütünlük demek. İnsanın kendi içinde ve bedeninde bulundurduğu niteliklerin tümünü ortaya koyabilmesine, iyisi ve kötüsü ile onları benimseyebilip kullanılabileceği araçlar haline getirmesine yardım eden açıklayıcı bir yol rehberi. Bedeni nasıl kullanacağımızı, bedenle nasıl ilgileneceğimizi, nefesi nasıl kullanabileceğimizi, düşüncelerimiz ve duygularımızı nasıl dengeli hale getireceğimizi, nasıl konsantre olacağımızı ve bunların sonunda dışarıdan gelen etkilere rağmen kendi içimizdeki mücadeleden özgür ve özgün olarak nasıl yaşayabileceğimizi anlatır.
Kaç çeşit yoga vardır? Siz hangilerini öğretiyorsunuz?
Yoga çeşitleri deyince bu sorunuzu yanıtlamak biraz zor, şimdi popüler olan 10’dan fazla yoga çeşidi var. Ancak yoganın geleneksel olarak 7 çeşidi var. Yoga çeşitlerini anlamak için basit anlatımla yazdığım kitabıma başvurabilirsiniz. Ben, Ferhan Yüksel Anıkyöş ile 2012 yılında Hatha Yoga eğitimine başladım. Ardından 2014 yılında Jivamukti Yoga ile Ashtanga Yoga eğitimi aldım. Sonrasında Budokon University’de Animal Moves olarak tanımlayabileceğim Cameron Shayne’in geliştirdiği yoga eğitimini, ardından Monika Münzinger’den Terapötik Yoga, yine Almanya’da Timo Wahl’den Ashtanga Yoga eğitimi aldım ve son olarak da Mindful Travma Terapi yoga eğitimini Yoga Medicine – Tiffany Cruiscak’ten aldım. Ben Ashtanga Yoga’nın hayranıyım. Hem yoga felsefesini hem de bedenin içinde bulundurduğu canla teması en iyi şekilde anlatığını düşünüyorum. Hayatımı yeniden şekillendirmekte bana yol gösteren bir yoga. Ben öğrencilerime bütün öğrendiklerimi harmanlayarak, bedenle nasıl ilişki içine girebileceklerini anlatıyorum. Bedenin kendine has bir yapısı olduğunu ve onunla ilişki kurabilmek için kişisel olarak nasıl bir yol izleyebileceklerini anlatıyorum.
Meditasyon ve yoganın ruhumuza ve bedenimize olan etkileri nelerdir? Yoga hayatımızda ne gibi değişimler yaratır? İnsan neden yoga yapmalı?
Yoga yapmak terimi yerine belki de sağlıklı olmak için yoganın ortaya koyduğu hareketleri yapmaktan bahsedilebiliriz. Meditasyon ile düşünceleri ve duygularımızı dengelemeyi öğrenebiliriz. Odaklanmayı ve ayrıca kendimizi derinden tanımak için yogayı yardımcı bir bilgi ve araç olarak kullanabiliriz. Herkes yoga yapmalı mı? Herkes bedenini çalıştırmayı ve bedene iyi davranmayı öğrenmeli, hastalıkta ve sağlıkta bedenine ve ruhuna iyi gelebilecek olan hareketleri yapmalı.
Herkes yoga yapabilir mi? Kilo veya esneklik etkili midir?
Herkes yoga hareketlerini yapabilir. Esneklik, zayıflık ya da kilolu olmak bunu hiçbir şekilde etkilemez. Bazı yoga hocalarının esnek olmayan ya da kilolu olan kişilere siz yoga yapmayın, demesi beni üzüyor. Herhangi bir beden yapısı ve herhangi bir yaşta yogaya başlamak mümkün. Önemli olan bedeni yeniden keşfedebilmeyi istemek ve sadece doktora giderek onu merak etmek yerine onun için bir şeyler yapmak önemli.
Peki, yoganın kilo vermeye etkisi olabilir mi? Bu konuda yardımcı mıdır? Yoga bir spor mudur?
Yoga, kendi bütünlüğü içinde bir spor değildir. Ancak bedeni yapılan hareketler sayesinde harekete geçirir, kas oluşumuna katkıda bulunur, zamanla oluşan hareket kısıtlamalarını ortadan kaldırır. Zayıflatmaz ancak zinde ve formda tutar. Bedenin yapısal değişimini sağlar. Yüzme, koşmak, ağırlıkla çalışmak, dans etmek ya da başka bir spor aktivitesi ile tamamlanır.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Yoga hareketlerinin her birini en mükemmel şekilde yapabilmek, beni yoga hocası yapmıyor. Hoca olabilmek, öğrencinin 5 duyusunun kapılarını açabilmesine yardımcı olmayı ve onları nasıl kullanabileceği konusunda eşlik edebilmeyi gerektirir. Öncelikle kendi 5 duyumu kullanabilmeyi öğrenmek ve sonrasında bu beş duyunun bana anlatıkklarını anlayıp kendime tercüme edebilme yeteneğimi geliştirmeyi bilmem lazım yoga hocası olabilmek için. Hızlı para kazanabilme isteği ve yapabildiklerimi zorla öğrencilerime dayatmak yerine, kendi bütünlüğümü anlamaya çalışarak, öğrencilerimin bedenlerini inceleyerek, onların ihtiyaçlarını beraberce belirleyerek ders verebilmek beni yoga hocası yapar. Lütfen herkes yoga hocalığı yapmasın. Teşekkürler.