Bu hafta röportaj konuğum ESDER (ESKİŞEHİR KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ) Başkanı Yaşar Hanlı.

Hemşehrilerinin köyden kente  göç etmesinden sonra  geldikleri kente entegre olabilmeleri örf anane  ve kültürünü  göç ettikleri İzmir’de  yaşayabilmeleri için  faliyet gösteren Eskişehir Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 1991 yılında kurulmuştur. Eskişehir Yöresel Lezzetler Etkinliği, Aşure Etkinliği, Kültürel geziler, Eskişehirli  hemşehrilerine kahvaltı ve yemekli gece etkinlikleri, öğrenci bursu, sağlıklı yaşam seminerleri, kadınlar matinesi, kütüphane, okul öncesi eğitim kreş yapabilmek gibi projeler yürütmeyi misyon edinen ESDER’in Başkanı Yaşar Hanlı ile derneğin  birbirinden önemli faaliyet sahaları ve toplumsal sorumluluk noktasında yapılması gerekenler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Aslı Hanım “ESDER amacı Kültür ve Dayanışmayı sağlayarak  Eskişehir’den 1950 de göç eden hemşehrilerimizin yaşadıkları bölgeye entegre olmalarını sağlamak, örf ve adetlerini yaşadıkları şehirlerde yapmasını sağlayabilmek, birlik ve beraberliklerimizin devam etmesi ve yaşam zorluklarının derneğimiz sayesinde en aza indirip, yok etmektir.” Devamı röportajımızda...

Söyleşimize sizi tanıyarak başlayabilir miyiz? Kimdir Yaşar Hanlı? Bir günü nasıl geçer?

         1964 yılı Eskişehir  doğumlu 3 kız çocuğu babasıyım. 1986 yılında Çalışma hayatına, İzmir Aliağa  Petkim Petro-Kimya  sektöründe  sosyal işler müdürlüğünde usta başı olarak görev yaptım  2008 yılında  İzmir valiliği özel idareler  müdürlüğüne tayin edildim. 5 yıl özel idare biriminde muhtarlar birimine ve muhasebe bölümünde görev yaptım. 2012 yılında emekli olduktan sonra aktif olarak sivil toplum örgütlerinde ve  Başkan ve Başkan yardımcılığı yaptım, 1978 de yılından beri de Cumhuriyet Halk Partisin de aktif siyaset yapmaya da devam ediyorum. Hali hazırda şuan Eskişehir Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde başkanlık yapıyorum.

Derneğin görev ve amaçları hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

 

KÜLTÜR VE DAYANIŞMAYI SAĞLAMAK

      Kültür ve Dayanışmayı sağlamak.  Eskişehir’den 1950 de göç eden hemşehrilerimizin yaşadıkları bölgeye entegre olmalarını sağlamak, örf ve adetlerini yaşadıkları şehirlerde yapmasını sağlayabilmektir. Birlik ve beraberliklerimizin devam etmesi ve yaşam zorluklarının derneğimiz sayesinde en aza indirip, yok etmektir.

                              

Projelerinizden ve etkinliklerinizden bahseder misiniz?

Eskişehir Yöresel Lezzetler Etkinliği, Aşure Etkinliği, Kültürel gezilerimiz, Eskişehirli  hemşehrilerimize Kahvaltı ve yemekli gece etkinlikleri, Öğrenci Bursu, Sağlıklı yaşam seminerleri, Kadınlar matinesi. Ayrıca Kütüphane, Okul Öncesi eğitim (KREŞ)  yapabilmek gibi projelerimiz vardır.

Gelir getirici faaliyetleriniz nelerdir? Kaynak geliştirmek için ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz?

Kahvaltı ve yemekli gece etkinlikler, kültürel geziler, yöresel etkinlikler ve 2. El pazarları, kermesler.

Bireysel ve kurumsal bağışlar derneğin kaynaklarının yüzde kaçını oluşturuyor?

 Bireysel bağışlar derneğimizin %80inini oluşturmaktadır.

Bazı bireysel bağışçıların beklentileri var, mesela şu milletten olmasın şu hürriyetten olmasın, şuradan olmasın diye bu tarz beklentilerle bunlarla karşılaştınız mı?

Hayır karşılaşmadık. Önceliğimiz tabi ki Eskişehirli hemşehrimiz olması ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması kafi.

              

Bağışçı profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

Gelir düzeyi yüksek üyelerimiz.

Gönül işi yürek işidir bu tarz çalışmalar, takdirle takipteyim sizi. ESDER'İN bu ulvi yolculukta en çok zorlandığı şeyler neler?

Yerel Yönetimlerden yeterli desteği görememek!

Peki, bireysel bağışçılara nasıl ulaşıyorsunuz halk gibi?

Sosyal medya, Whatsapp, Sms aracılığı ile...

Dernek çalışmalarının en zor yanlarından biri, kişilerin aldıklarının ya da ödediklerinin yerine ulaştığına inandırmak sanırım. Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

 Bağışçılarımıza eğitim hesaplarına gönderilmek üzere bir kanal oluşturuluyor. Ve kendileri para akışını tarafımıza iletmeden direk ulaştırıyor. Bu bağışlar whatsapp grup kanallarımızdan da hemşerilerimizle paylaşılıyor.

Size gönüllü olmak için nasıl ulaşabiliriz? Dernek gönüllüsü olmak için ne yapmamız gerekiyor?

      Dernek Gönüllüsü olmak isteyenlere her zaman kapımız açık, aklında ki bir fikirle, kendi alanlarında başarılı oldukları bir projeyle sosyal medya kanallarımızdan ya da derneğimize gelerek direk görüşme sağlayabilirler.

Dernek kurmak isteyen ya da bu gibi yolculukta gönüllü olmak isteyen gençlerimize tavsiye verecek olsanız bunlar ne olurdu?

 

BAZI İŞLERİ MADDİ KARŞILIKLARLA GEREKLİ KALİTEDE YAPABİLMENİZ MÜMKÜN DEĞİL!

Bu yolculukta özellikle gönüllük esasına dayalı yer alması gerekiyor. Çünkü bazı işleri maddi karşılıklarla gerekli kalitede yapabilmeniz mümkün değil. Bunun pek çok örneğini gösterebiliriz.

İkinci olarak, Dernek  ya da genel olarak yöneticiler, pek çok etkenden ötürü hemşehrilerimizin  sorunlarından habersiz olabilirler. Önemli olan koordineli bir tutum sergilemek ve sorunların özüne inerek en doğru kararı verebilmek gereklidir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

 

TOPLUMUN VE HALKIN NABZI HER ZAMAN STK’LAR DA

Yerel Seçim sürecin de ve daha sonrasında da Sivil Toplum kuruluşlarının önemi bilinmeli.

Çünkü toplumlar  dilek şikâyet ve tepkilerini, siyasete, yönetimlere bildirme, duyurma işlevini, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna ulaştırabilmekte.

O yüzden toplumun ve halkın nabzı her zaman STK’LAR DA.