ANKARA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, toprağa düşen her şehidin, bu vatanı bir kere daha vatan yaptığının, milletin namus ve haysiyeti uğrunda, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik ve bağımsızlığı için uzuvlarını vatan topraklarına emanet eden gazilerin, bu devletin temeline en kıymetli harcı kattıklarının bilincinde olduklarını bildirdi.

Orgeneral Akar'ın Gaziler Günü dolayısıyla yayımladığı mesaj, Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer aldı.

Atatürk'e mareşal rütbesi ve gazi unvanının verilişinin 94'üncü yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü korumak için yurdun her köşesinden gelip üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek hayatlarını ortaya koydukları mücadelelerden "gazilik" unvanı alan kahramanları yad eden Orgeneral Akar, şehitlik makamı ve gazilik nişanının, yüz yıllardır Türk ulusunun gururla ve şerefle taşıdığı bir unvan olduğunu belirtti.

Vatan, bayrak, istiklal ve şerefin kültürde ayrı bir yerinin olduğuna dikkati çeken Orgeneral Akar, "Bu yüce değerler uğrunda çocuğunu beşikte, anasını, yavuklusunu eşikte bırakarak cepheden cepheye koşan veya şehit olup bayraklaşan, vatan toprağına karışan ya da gazi olup yüreklerimize kazınan kahramanların menkıbeleri, nesiller boyu taşınan şerefli bir mirastır" ifadesini kullandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, mesajında şunları kaydetti:

"Dün Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde, Kore'de, Kıbrıs'ta, terörle mücadele harekatında destanlaşan ve üzerinde yaşadığımız bu toprakları vatan yapan o asil ruhlar, kutsal vatan semalarından bakıyor ve bugün evlatlarının ve torunlarının aynı heyecan, kahramanlık ve fedakarlıkta onlardan geri kalmadan ve onlara layık olmanın gayreti içinde olduklarını gururla görüyorlardır. Kahraman gazilerimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensupları olarak, toprağa düşen her şehidin, bu vatanı bir kere daha vatan yaptığının, milletin namus ve haysiyeti uğrunda, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik ve bağımsızlığı için uzuvlarını vatan topraklarına emanet eden gazilerimizin, bu devletin temeline en kıymetli harcı kattıklarının bilincindeyiz.

Sizler, vazifenin yapılması uğrunda taşıdığınız üniformayı kendi kanınızla taçlandırıp gazi unvanı alarak vatanın, milletin ve bayrağın ne denli paha biçilmez değerler olduğunu bir kez daha ortaya koydunuz. Asil milletimizin yiğit evlatlarının bu yüce değerleri yaşatmak uğruna neleri göze alabileceğini gösterdiniz. Biliyoruz ki alınlarınızdaki çizgiler, vücutlarınızdaki yaralar, sadece ferdi kahramanlıkların değil, bu büyük milletin tarihine şan ve şeref veren en değerli nişanlardır."

"Güç ve ilham kaynağı olmaya devam edecek"

Cesaret ve kahramanlıkla yazılan destanın ve milletin hafızasına kazınan isimlerin sonsuza kadar yaşayacağını belirten Orgeneral Akar, şöyle devam etti:

"Ülkemizin, milletimizin bütünlüğü ve güvenliği için yaptığımız mücadelede bizlere güç ve ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Sizler için yapılan hiçbir şey, bu eşsiz hizmetlerinizin bir karşılığı veya bedeli olamaz. Hatıralarınızı yüceltmek, gazi olarak verdiğiniz hayat mücadelesinde sizlere sahip çıkmak, hem silah arkadaşlığının ve vefa duygusunun gereği hem de ulusumuzun tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesidir.

Gaziler Günü vesilesiyle, başta ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, son dönemde terörle mücadelede yitirdiğimiz kahraman silah arkadaşlarımız, emniyet mensuplarımız ve korucularımız başta olmak üzere aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anarken, tedavileri devam eden kahraman gazilerimize acil şifalar diliyor, hayatta olan gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerli aile bireylerine şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum."