SİVAS - Demir Grup Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, "Bu seneki hedefimiz Türkiye Kupası. İkinci maçı geçip finale çıkmak ve kupayı kazanmak istiyoruz" dedi. Yeni sezon için Sivasspor'da devam etme konusunda henüz bir kararı bulunmadığını belirten Çalımbay, "En büyük hedefim yurt dışında çalışmak. Bundan sonra ekibimle birlikte her takımda başarılı olacağıma inanıyorum" diye konuştu. Hakemlerin sezon içinde yapılan muameleyi hak etmediklerine inandığını ifade eden Çalımbay, Trabzonspor'un şampiyonluğu hak ettiğini söyledi.

Demir Grup Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Yeni 4 Eylül Stadı'nda basın toplantısı düzenledi. Merak edilen konularda açıklamalar yapan Çalımbay, bu sezonu Türkiye Kupası ile taçlandırmak istediklerini ve bunun için de taraftar desteğinin önemli olduğunu belirterek, "Koca bir sezon geçti. Daha maçlarımız var. Sezonu en erken açan takımız. Herkesten önce hazırlık dönemine başladık. Hazırlık maçı yerine resmi maçlarla başladık. İnşallah ligi en son bitiren takımlardan biri olacağız. Hem en erken açan, hem en geç bitiren olacağız. Sezon başı zorlu maçlar oynadık. Avrupa kupalarında aynı zamanda ilgi götürdük. 2 sezon üst üste Avrupa'ya gittik. İki defa üst üste Anadolu takımının Avrupa'ya gittiğini hatırlamıyorum. Başarılı bir çizgi çizdik bugüne kadar. Hedeflerimizi gerçekleştirdik. Avrupa'da güzel maçlar oynadık. Lige döndüğümüz zaman sakatlıklar sıkıntı oldu. Avrupa kupasında Kopenhag maçında 4 stoperimiz sakattı. Sezonun erken açılmasından dolayı oldu. Buna rağmen hiç bir zaman da kopmadık. Bugüne kadar geldik. Karşımızda Alanyaspor ile oynadığımız maç var. Bu maçın ilkini Alanya'da oynadık. İkincisi burada. Sivas'ın tarihi açısından çok önemli. Oradan çıkıp final oynamak ve kupayı kazanmak en büyük hedeflerimizden biri. Sivasspor ve taraftar için muhteşem olur. Benim üzüldüğüm şey, pandemi olmadan önce en az 10 bine yakın taraftarla oynuyorduk. Taraftarla takımın bütünleşmesi muhteşem oluyordu. Sahamızda namağlup gidiyorduk. Pandemiden dolayı taraftar olmadı. Sıkıntılar yaşadık. Sonra her şey düzeldi. Şimdi taraftarımız çok az geliyor. Bizim taraftarımızın biraz daha takımı desteklemesi gerekiyor. Alanya ile bu sezon oynayacağımız 4'üncü maç olacak. Kendi sahamızda iyi bitirmemiz için elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda hiç bir yerden istediğimiz destek gelmiyor. Şu kupayı almak için taraftara ihtiyacımız var. Taraftar küstürülmüş olabilir ama bunların hepsini unutup şu oynayacağımız maçta taraftar desteği olursa bizim açımızdan mükemmel olur" dedi.

"ŞU AN BİR KARARIM YOK"

Sivasspor'da devam edip etmeme konusunda bir kararı bulunmadığını ifade eden Çalımbay, "Antrenörlük hayatımda maçlar bitmeden bir şey konuşmadım. Geçen sezon da 'gidecek misiniz, kalacak mısınız' diye çok soruldu. Benim şu an bir kararım yok. Önemli olan sezonu iyi bitirmek. Kalan 4 maçımız var. Alabileceğimiz en yüksek puanlarla bitirmek istiyoruz. Ben sezon bitmeden yönetimle görüşme yapmıyorum. Maçlar bittikten sonra. Bir de ben her takımla 1 yıllık anlaşırım. Memnunsam kalırım, onlar memnun değilse giderim. Ona göre hareket ederiz. Şu an ligi bitirmemiz gerekiyor, bir de kupa ön plana çıktı. Şu andaki tek düşüncemiz kupayı kazanmak" diye konuştu.

"YÖNETİCİLER UZAKLAŞABİLİR"

Spor yasası hakkındaki görüşlerini de açıklayan Çalımbay, "Bazı yöneticilerin rahatsız olduğundan eminim. Yasayı çıkaranların ikisi de benim takım arkadaşım. Saffet (Sancaklı) olsun, Alpay (Özalan) olsun. Onlar futbolun içinden gelen arkadaşlar. Araştırmadan yapmazlar. Biraz beklemek lazım. Bazı yöneticiler ve başkanlar rahatsız. Buralarda olup, kendinden veren insanlar var. Şimdi böyle şartlar çıkarsa uzaklaşabilirler, bırakabilirler" dedi.

"HAKEMLER BUNU HAK ETMEDİ"

Bazı hakemlere sezon içinde görevden uzaklaştırma verilmesi ve sonrasında yaşananlarla ilgili de değerlendirme yapan Çalımbay, "Hakemlik hakikaten yapılacak en zor işlerden bir tanesi. Kimseyi memnun edemezsin. Mutlaka birileri kızıyor. Onların işi zor. Gidenler oldu, içinde çok değerli iyi hakemler var. Özellikle Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ümit Öztürk hepsi çok değerli. Ben onların bu muameleyi hak ettiğine inanmıyorum. Ayrılsalar bile iyi bir şekilde ayrılmalılar. O konuda ben çok üzülmüştüm. İçeriğini hiç bilmiyorum, dışarıdan konuşuyorum. İyi hakem arkadaşlarımız var. Yavaş yavaş geri dönüyorlar. Bence de dönsünler. Sezon bittikten sonra karar verilir. Sezon içinde yapıldığı için zamanlaması açısından, ligin karışık zamanı olunca herkes şaşırdı. Biz de şaşırdık. Ondan sonra kocaman bir kaos çıktı. Her şey bambaşka oldu. Öyle bir muamele göstermemek gerekiyordu. Teşekkür edilip ayrılabilirdi. Hakemliğini yapıp sezonu bitirecek iyi hakemler vardı. Birden bire gitmeleri iyi değildi" ifadelerini kullandı. 

"İYİ OYUNCULAR YETİŞİYOR"

Ligin en yaşlı takımı oldukları yönündeki soru üzerine de Çalımbay, "Avrupa'nın en yaşlı takımıyız. Bizim bir kere gençleştirmeye gitmemiz gerekir. Ama Yatabare 36 yaşında olmasına rağmen takımın en iyilerinden biri. Önemli olan vereceği performans. Ronaldo herkesten yaşlı ama mükemmel oynuyor. Atiba oynuyor, çok iyi bir profesyonel. Yaşın önemi yok ama gençleştirmek gerekiyor. Yabancı sayısı konusunda kulüpler aynı şekilde devam etsin istiyor ama çok iyi oyuncular çıkıyor. Arda'yı çok seviyorum. Beşiktaş'ın çıkardığı oyuncular var. Bizim Kerem, Özkan öyle olacak. Bir iki sene sonra mükemmel olacaklar. Bizim alt yapımızdan gelen oyuncular da öyle olacak" dedi. 

"TRABZON ŞAMPİYONLUĞU HAK ETTİ"

Trabzonspor'un olası şampiyonluğu ile ilgili de konuşan Çalımbay, "Trabzon bence şampiyonluğu hak etti. Bir kere ben de orada çalıştığım için biliyorum. Kocaman lobisi olan süper bir takım. Artı, her türlü transfer yaptılar. Kimin iyi oyuncuları varsa hepsini aldılar. İmkanları da çok iyiydi. Manevi yönden destek mükemmel bir taraftarla oynadılar. Abdullah hocayla bir sohbetimizde de konuştum. İstediği bütün oyuncuları aldı. Yönetimin de bunda büyük payı var. Belki bir tek bizim Uğur olmadı. Onun dışında herkesi aldılar. Lige başlarken, Roma'ya elenince herkes üzüldü ama bu Trabzon için avantaja döndü. Diğer büyük takımlar Avrupa, lig maçı oynamanın sıkıntısını yaşadı. Trabzon burayı iyi kullandı. Bu seneyi hak ettiler" diye konuştu.

"ŞAMPİYON OLABİLİRDİK"

Sivas'taki yaşantısıyla ilgili de bilgiler veren Çalımbay, "Sivas'ta benim yaptığımız antrenman ve maçlar, gidersek AVM ve ev arasında. Bir de her hafta kesinlikle köye giderim. Burada çok büyük sorumluluk alıyorsunuz. Hepsinde bir hedefimiz oldu. 2 sene Avrupa dedik, yaptık. Bu sene bazı sıktılar oldu ama hedefe kupayı koyduk. Benim tek üzüldüğüm şey biz pandemiden önce şampiyon olabilirdik. Tek yapacağımız şey 3-4 transfer yapabilirdik. Gaziantep'e giderken eksik gittik, bir oyuncu lazımdı, sabaha karşı İspanya'da Skuletic'i bulup gece getirdik, ertesi gün oyuna soktuk çünkü eksiğimiz vardı. Bir lider takımın öyle olmaması gerekiyordu. Bütçemiz iyi olsaydı, yönetime destek olunsaydı, 3-4 oyuncu alabilsek, kesinlikle şampiyonduk. Tek üzüldüğüm şey bu. Yoksa burada mutluyum. Yönetimle biz birbirimizi iyi tanıyoruz" dedi.

"EN BÜYÜK HEDEFİM YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK"

Yurt dışında çalışmayı hep istediğini belirten Çalımbay, "Ben en büyük hedeflerimden bir tanesi yurt dışında çalışmak. Bunu çok istiyorum. Sivas'a gelirken de söylemiştim. Eğer hedef yoksa ben gelmem demiştim. Yurt dışında da olmak isterim ama hedefi olan takımlar olması gerekir. Bir sürü yerden teklifler geldi. Oraları pek düşünmedim. Öne gitmek, biraz daha yukarı çıkmak lazım. Futbolda her şey olabilir ama ben bundan sonra başarısız olacağıma inanmıyorum. Nereye gidersem gideyim çok çok başarılı olacağıma inanıyorum. Çünkü şeyi gördüm, çok şeyi yaşadım, güzel şeyler de yaşadım. Ama ekibimle artık her yerde başarılı olacağıma inanıyorum. Takım ne olursa olsun hiç fark etmez" diye konuştu. 

"MİLLİ TAKIM HER HOCANIN HEDEFİ'

Milli takım beklentisi ile ilgili soruya da Çalımbay, "Milli takım her hocanın hedefidir. Yerli antrenörler milli takımda her zaman başarılı olmuştur. Milli takım ayrı bir şeydir. Milli takımın her kademesinde oynadım, kaptanlığını yaptım. Biz o formayı giydiğimizde bambaşka oluyor. İstiklal Marşı okunurken bambaşka oluyor. Milli takımda çalışmak ayrı bir şey, orada para pul hiç önemli değil. Ben 4 yıl çalıştım Mustafa Denizli hocamızla. Avrupa Şampiyonası'na gittik. Her zaman milli takım olayı farklıdır. Para bile konuşulmaz. Yerli antrenörlerin başarı olasılığı yüksek. Kuntz, hem takım arkadaşım, hem çok iyi bir insan. Yabancıya karşı değilim, gelsin çalışsınlar ama bana göre milli takım değişik. Orası bana göre bambaşka bir yer" dedi.

Adının Beşiktaş ile sık sık anılması sorusuna ise teknik adam, "Ben Beşiktaşlıyım. Orada oynadım, orada bitirdim. Adımın çıkması da normal. En çok Beşiktaşlı hoca var Türkiye'de. Bu da futbolu çok sevmemizden kaynaklanıyor" dedi.

Çalımbay, Türkiye Kupası'nda finale kalmaları halinde maçın İstanbul'da oynanacak olmasını da avantaj olarak nitelendirerek., "İstanbul'da en çok Sivaslı var. Statta en az 50 bin kişi solursa yarı yarıya taraftarımız olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.