Konya’da, yerli ve milli mısır tohumunun ilk hasadı yapıldı. Sonuç: ABD menşeli tohumlardan daha ucuz ve kaliteli. Türkiye’de çoğunlukla mısır tohumunda ABD başta olmak üzere Çin, Fransa gibi ülkelerin tohumları kullanılıyor.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli mısır tohumunun ekildiği Konya'nın Selçuklu ilçesi Tömek mahallesinde yapılan hasatla, alınan ürün çok başarılı oldu. 

Enstitüsü tarafından geliştirilen Ada, Ada 1, Ada 2 ve Hacıbey isimli mısır çeşitlerini mısır tohumlarını ekerek hasat yapan Cemil Temiz isimli çiftçi, tarlasına aynı zamanda ABD menşeli bir ürünü daha ekmiş, Türk tohumundan, ABD menşelisine göre daha kaliteli ürün elde etmiş. Dekarından slajlık 8 ton mahsül almış. 

Türkiye'de mısır tohumunda ABD başta olmak üzere Çin, Fransa gibi ülkelerin tohumlarının kullanılıyor. Enstitü olarak yerli ve milli üretime destek için çalışmalar gerçekleştirmişler. Yabancı menşeli bir çuval tohum bugün 300 liradan satılıyor. Dolardaki artışla bu fiyatların daha da yükseliyor. Üreticilere çuvalını yüzde 50 daha ucuza veriyor. Türk mühendislerine imkan verildiğinde tohumda milli ve yerli üretimi başarabildikleri görülüyor. 

Çeltik'te olduğu gibi mısırda da artık yerli olmaya aday bu gelişme sevindirici. Türkiye'de mısır üretiminde yüzde 100 dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu belirten yetkililer tohum konusunda da yabancı hayranlığına son verilmesini diliyor.

Yerli ürünün desteklenmesi gerektiğini, firmalardan yerli tohum isteyip, yabancı tohumları almayıp onların yerli tohum satmalarını sağlamayı, böylelikle yerli ve milli tohum satışının tüm ülkemizde yaygınlaşmasına vesile olacaklarını umuyorlar 

Birçok yurt dışı meşeli tohumlardan daha verimli ve kaliteli ürünün yerli tohumdan alınması sebebiyle dışa bağımlılığın önüne geçmek adına bu ürüne sahip çıkılması gerekiyor.

Kaynak/Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü