TSK ve TSK desteğinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO); uzun bir süredir icrasız konuşulan ve horozun çok olduğu Suriye’deki Afrin operasyonunu 30 Aralık C

TSK ve TSK desteğinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO); uzun bir süredir icrasız konuşulan ve horozun çok olduğu Suriye’deki Afrin operasyonunu 30 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’de, 72 jet uçağımızın katıldığı hava harekatı ile başlattı. 

Zeytin Dalı Harekâtı olarak isimlendirilen harekatta, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da olduğu gibi, Kahraman Mehmetçiğin barışçıl davranışlarının öne çıktığı yüksek karakterine dünya bir kere daha şahit olacaktır. 

Malumları Afrin; Münbiç gibi Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan sonra, başta ABD olmak üzere Türkiye’ye yapılan baskılar sonucu Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusundaki iki çıban başından biri idi. Nüfusunun 500 bin olduğu ifade edilen Afrin’de 8-10 bin civarında PKK ve yan kuruluşları ile DAEŞ militanlarının sınırlarımızın güvenliğine bir tehdit üssü olarak ayakta tutulmakta idi. 

Sayın Cumhurbaşkanı Afrin operasyonunun sahada fiilen başladığını, bu operasyonu Münbiç harekatının takip edeceğini Kütahya’da açıkladı. 

Başbakan Sayın Yıldırım da hava harekatının hemen ardından MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’ye harekât hakkında bilgi verdi, Almanya’da bulunan CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nu da telefonla bilgilendirdi. 

Sayın Başbakan ayrıca Pazar günü de İstanbul da medya temsilcilerini bilgilendirdi. Sn. Başbakan; 2014 yılından itibaren bölgede PKK ve yan kuruluşları PYD, YPG, KCK unsurlarınca Afrin’de bir kanton ilan edildiğini, halkın zorla askere alındığını, bölge halkının zulüm ve baskı altında olduklarını anlattı. 

Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli de alınan bu kararı desteklediklerini ve TSK’ne başarı dileklerini ilettiler. 

Harekatın bölge halkının canına malına zarar vermeyerek ülkemizin hak ve hukukunu, uluslararası hukuka uygun bir şekilde korumak için başlatıldığını açıklayan Gn.Kur.Bşk.Org. Hulusi Akar da en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar harekatın devam edeceğini açıkladı. 

Bu açıklamalardan anlaşıldığına göre, nerede ise tamamı ile kuşatmamız altında da olsa Afrin’i, PKK militanlarından temizleme harekatının kısa sürede tamamlanması beklenmemelidir.  Gerçi sivil halkın Halep’e kaçmakta olduğuna dair bilgiler alınıyorsa da bölgeyi tuzaklayan PKK militanlarının sivil halkı canlı kalkan olarak kullanacakları da unutulmamalıdır. 

Zeytin Dalı Harekâtı öncesi Türk diplomasisinin gerekli tüm girişimleri zamanında yaptığının, horozun çok olduğu bu bölgede kimseyi ayağa kaldırmayan bir imkan yaratıldığının değeri de bilinmelidir. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Sayın Başbakan ve diğer ilgililerin gayretleri fevkalade önemli ve değerlidir. 

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları teröre karşı Türkiye’nin meşru hakkını tanıyıp, takdirle karşılandığını ifade etmiştir ve Dışişleri Bakanlığından bir heyeti Ankara’ya göndermişlerdir. 

Rus Dışişleri Bakanı harekatı yakından takip ettiklerini, Türk ve Suriye makamları ile teması sürdürdüklerini ifade etmiş, İngiltere Dışişleri Bakanı da Türkiye’nin sınırlarını güvenli tutmak istemekte haklı olduğunu belirtmiştir. 

NATO Genel Sekreteri de bütün ülkelerin savunma haklarının olduğunu, Türkiye’nin de Afrin’de bunu yaptığını ifade etmiştir. 

Günümüz dünyasında dengelerin temel unsurları ve aynı zamanda bölgenin as oyuncuları Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullandığı konusunda adeta ağız birliği etmişlerdir. 

Bu sonucun daha önce de belirttiğim gibi Türkiye’nin son yıllarda başardığı çok önemli ve değerli bir sonuçtur. 

İç kamuoyu da kararı ve operasyonu yürekten desteklemektedir. Halkın hududa kadar gelerek Mehmetçikleri uğurlamış ve Yiğit Mehmetlerin düğüne gider gibi neşeli ve kararlı görüntüleri, adeta Kıbrıs Barış Harekâtı öncesini andırıyordu. O günleri yaşayan eski bir asker olarak bu kahraman evlatlarımızı adeta kucakladım, Onları Ulu Tanrı’ya emanet ettim. İnşallah gittikleri gibi anlı şanlı, sağlıklı, sıhhatli ve muzaffer olarak dönerler.