Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere adli tatille ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Uzun ve seçimler dolayıs

Kıymetli okuyucularım bugünkü yazımda sizlere adli tatille ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Uzun ve seçimler dolayısıyla yoğun geçen bir kış döneminin ardından yaz geldi. Mevsim yaz olunca herkes bir yerlere tatile gitmenin planını yapıyor. Peki hâkimler, savcılar, avukatlar ve diğer adliye personeli tatile gidebilecek mi? Onlar tatile giderse adliyeler kapanacak mı? Adli tatilde adliyelerin kapısına kilit mi vurulacak? Bu dönemde adliyeyle işi olan vatandaşlar ne yapacak? Adli tatil tarihi ve tatile tabi olmayan işlerle ilgili bütün bu soruların cevabını yazımızın devamında okuyabileceksiniz.



Adli Tatil Hangi Tarihler Arasında?



Bizim hukuk sistemimizde ve adliye teşkilatımızda mahkemeler baktıkları dava türlerine göre sınıflandırılmıştır. Hukuk Mahkemeleri, Ceza Mahkemeleri, İdari Mahkemeler gibi… Bunlar da kendi içinde ihtisaslarına göre kategorize olur: Ticaret Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Tüketici Mahkemeleri, İş Mahkemeleri, Kadastro Mahkemeleri, İcra Mahkemeleri gibi. Bu mahkemelerin bir kısmı baktıkları işlerin önem ve aciliyetine binaen tatile girmezken, bazıları da her sene yaz döneminde 20 Temmuz’dan 31 Ağustos tarihine kadar tatil olurlar. Adli tatil, muhtelif kanunlarda özel olarak düzenlenmiştir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 102. maddesinde bu husus, “Adli tatil, her yıl 20 Temmuz’da başlar, 31 Ağustos’ta sona erer. Yeni adli yıl 1 Eylül’de başlar.” şeklinde ifade edilmiştir.



Adli Tatile Tabi Olmayan İşler



Aynı kanunun (HMK) 103. maddesinde de adli tatile tabi olmayan ve tatilde de görülecek işler sayılmıştır. Bunlar; ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi, her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları, hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar, ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri, iflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar, adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler, tahkim hükümlerine göre mahkemenin görev alanına giren dava ve işler, çekişmesiz yargı işleri, kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işlerdir.



Kanundaki özel düzenleme gereği yukarıda sayılan işler, tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine adli tatilden sonraya bırakılabilir. Diğer taraftan adli tatile tabi olan dava ve işlerde, şayet kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.



Aynı şekilde ceza mahkemelerinin işleyişini düzenleyen 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve idari yargıyı düzenleyen 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda da (İYUK), her yıl 1 Eylül’de başlamak üzere, 20 Temmuz’dan 31 Ağustos’a kadar olan dönem adli tatil süresi olarak düzenlenmiş ve söz konusu mahkemelerin bu süre zarfında çalışmaya ara verecekleri hüküm altına alınmıştır.