Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres özel görüşme gerçekleştirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

İkilinin toplantısının ardından BM Genel Merkezi'ndeki toplantıya ilişkin önemli bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri'ne, Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk tarafının egemen özgürlüklere ve eşit uluslararası statüye sahip olmayı reddettiğini, haksızlık yapıldığını vurguladı.

Kktc Cumhurbaşkanı Tatar, Bm Genel Sekreteri Guterres Ile Özel Görüşme 2

İzolasyon ve ambargolar uygulanıyor

Cumhurbaşkanı Tatar, Crans Montana'dan ayrılmanın mümkün olmadığını ve federasyonun müzakere zemininin tükendiğini de söyledi.Kıbrıs'ta iki devlet ve iki halk olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 60 yıldır devam eden müzakerelerin sonuç vermediğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortaklığının yoğunlaşmasının ardından müzakerelerin uzun süre devam ettiğini, en son Crans Montana'da çözüm bulunamadığını, ardından federasyonun tükendiğini anlattı. Bu süreçte birçok BM yöneticisinin mutabakata vardığı ve artık BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Maria Angela HolguinCuellar'ın, yeni ve resmi bir dönem için ortak bir zeminin bulunup bulunmadığını dile getirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kişisel Temsilcinin görevlendirildiğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan doğrudan uçuş, doğrudan ticaret, spor, kültür ve diğer ambargoların adaletsizliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu ambargoları kabul etmeleri gerektiğini vurguladı ve uluslararası toplumdan bu adaletsizliğe son vermelerini istedi.

Kktc Cumhurbaşkanı Tatar, Bm Genel Sekreteri Guterres Ile Özel Görüşme 3


Tatar’dan önemli vurgu

Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek başına çalıştığına inandığını, adanın tek hükümeti olarak kabul edildiğini, AB'ye kabul edilmesine rağmen Annan Planı'na "Hayır" demelerine rağmen iki planın bulunduğunu söyledi. Kıbrıs'ta ayrı devlet, iki ayrı halk anlamına geldiğinin toplumun her kesimi tarafından bilindiği vurgulandı.

Kıbrıs'ta iki yönetimin iş birliğiyle çözüm bulunabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin parçacık kalıcılığı olduğu sürece çözüm beklemeyeceğini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yollarına devam edeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bilgiyle yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Genel Sekreter'e Kıbrıs'taki gerçekleri, Kıbrıs Türk tarafının geleceğini aktardı ve görev süresi sonunda Holguin'in raporunu bekleyerek adaylarını belirledi. Cumhurbaşkanlığı Tatar, ambargoların adaletsizliğine dikkat çekerek, AB ve diğer uluslararası toplum tarafından verilen sözlerin tutulmamasını eleştirdi.Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ın sorunlarını; Rumların bunu Kıbrıs hükümeti olarak kabul ettiğini, Kıbrıslı Türklerin ise ambargo altında tutulmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, tüm bunları Genel Sekreter'e verdiklerini ve iki devletli çözüm vizyonunu Türkiye'nin desteğiyle sürdürdüklerini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin desteklediği için çözümden yana olduğunu, bu yönde istekli olmaya devam ettiğini, Annan Planı'na "evet" dediğini ancak verilen sözlere rağmen ambargoların devamının kabul edilmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Tatar, özellikle direkt uçuş, doğrudan ticaret ve spor gibi alanlardaki ambargoların kabul edilemeyeceğini, BM'nin 60 yıldır bunu sürdürdüğünü söyledi. Bunu dayatma kararının adanın gerçekleriyle örtüşmediğini açıkladı.

Kktc Cumhurbaşkanı Tatar, Bm Genel Sekreteri Guterres Ile Özel Görüşme 5

“BM ve AB politikalarını gözden geçirmeli”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs sorununun devam etmesinin nedeninin bu olduğunu belirterek, BM ve AB'nin Kıbrıs'taki politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, toplantılarında bu konuları ele aldığını ve bir parti devletine diğer parti muamelesi yapıldığı sürece soruna çözüm bulunamayacağını ifade etti.

Kktc Cumhurbaşkanı Tatar, Bm Genel Sekreteri Guterres Ile Özel Görüşme 6