Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washigton’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından resmi tören ile karşılandıktan sonra Oval Ofiste iki lider özel olarak görüştüler.

Biden ve Zelenski görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.



Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri yardım açıklayan ABD Başkanı Biden daha önce de önemli miktarda destek olduk daha da olacağız ifadelerini kullandı. Biden ayrıca Patriot bataryasının Ukrayna’nın savunması için önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de ABD’ye desteği için teşekkür etti ve Patriotların “öenmli hava kalkanı” oluşturulmasında başarılı bir adım olduğunu vurguladı.

 



ABD Kongresine hitap etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Çarşamba gecesi ABD Kongre Binası'nda savaş başladığından beri Rus saldırganlığına karşı mücadelede Amerikan desteğine şükranlarını ifade eden ve daha fazlasını isteyen tarihi bir konuşma yaptı.

Kongre'nin ortak toplantısında "Umarım saygı ve şükran sözlerim her Amerikalının kalbinde yankılanır" dedi ve daha sonra şunları ekledi: "Tüm zorluklara, kıyamet ve kasvet senaryolarına rağmen Ukrayna düşmedi. Ukrayna yaşıyor ve mücadele ediyor.”

Ancak Zelensky'nin minnettarlığının yanı sıra, silahlı kuvvetlerinin Rus ordusu tarafından savaşmaya devam ederken bile sayıca ve silah bakımından üstün olduğunu vurgulayan bir rica vardı. Bir noktada Zelensky, “Topçularımız var, evet. Teşekkürler. Biz buna sahibiz. Yeterli mi? Dürüst olmak gerekirse, gerçekten değil.

Zelensky, "tiranlığın ön cephesinde" Amerikan desteğinin "sadece böyle bir savaşta yer almak için değil, savaş alanında kazanmak için dönüm noktasına gelmek için de çok önemli" olduğunu savundu.

 



"Ukrayna çizgisini koruyor ve asla teslim olmayacak"

Ancak ülkesini korumaya devam etmek için yaptırımlar, silahlar, mali yardım ve adalet konusunda yardım istemeye devam edecek - ancak ABD askerlerinin sahada olmasını asla istemediğinin altını çiziyor.

 

Zelensky, Rusya'nın İran'da "bir müttefik bulduğunu" sert bir dille savundu.

“İran'ın yüzlerce Rusya'ya gönderdiği ölümcül insansız hava araçları, kritik altyapımız için bir tehdit haline geldi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu. Onları şimdi durdurmazsak diğer müttefiklerinize saldırmaları an meselesi” dedi.

Zelensky'nin Washington'a yaptığı ziyaret, 300 gün önce işgal edildiğinden bu yana anavatanı dışına yaptığı ilk gezi.