Merhaba kıymetli okurlarım bu makalem Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ATAMIZ Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 kasım 1938 ebediyete göç edip gönüller de yaşatılmaya başladığı anma günü içindir. Kıymetli vaktinizi ayırıp okuma zahmetinde bulunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Birçok muharebeye katılarak Ülkemizi yedi düvele karşı savunup zaferler kazanmış Başkomutanımız Ülkemizin kurucusu  Mustafa Kemal ATATÜRK 10 kasım 1938 yılında saat 9'u beş geçe bedenen aramızdan ayrılmış olsada Milletimizin kalbinde ilelebet yaşayacaktır. Şöyel bir düşünün günümüzde size hiç bir karşılık beklemeden küçük bir yardım eden insanı unutabiliyormuyuz?  ATAMIZ bize koskoca bir cennet vatan bırakmış hayatı mevzilerde geçmiş kendine bir yuva kurmamış Türkiye'yi evi TÜRK Milleti'ni ailesi bilmiş bir insan hakkı nasıl ödenebilirki.
 

Milletimizin adeta öksüz kaldığı o günlerde sağlık durumu kötüye giden Atatük'e 1938 yılı başlarında siroz teşhisi konuldu ve Avrupa'dan doktorlar getirildi. Fakat tedaviler sonuç vermedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Naaşı büyük bir törenle Ankara'ya uğurlandı ve Atatürk 21 Kasım 1938 günü Ankara'da büyük bir törenle Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953'te kendisi için yaptırılan Anıtkabir'de toprağa verildi.

Atamızın tarihe geçen sözlerinden biri adeta ölümünün ardından nasihat niteliğinde, işte o sözleri: Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır. 
 
Biz Millet olarak kendisini yalnızca 10 kasım günü anmıyoruz bıraktığı eserlerin en büyüğü tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti, İlke ve İnkılapları Cumhuriyetçilik, Devletçilik, Halkçılık, İnkılapçılık, Milliyetçilik, Laiklik yaşayarak ve yaşatarak anıyoruz.

ATAMIZ'IN vefat etmesiyle Ülkemiz yasa boğuldu Anadolu'nun dört bir yanından ağıtlar yükseldi. Halk Ozanımız Aşık VEYSEL yazdığı şiirindeki şu dizeleriyle ATATÜRK'e olan sevgisini ve özlemini dile getirdi.

ATAMIZI ve silah arkadaşlarını sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Atatürk'e Ağıt
 
Ağlayalım Atatürk'e
Bütün dünya kan ağladı
Başbuğ olmuştu mülke
Geldi ecel can ağladı
 
Şüphesiz bu dünya fani
Tanrı'nın aslanı hani
İnsi cinsi cem'i mahluk
Hepsi birden ağladı
 
Doğu batı cenup şimal
Aman tanrım bu nasıl hal
Atatürk'e erdi zeval
Amir memur altın kürsü
Yas çekip mebsan* ağladı
 
İskender-i Zülkarneyin
Çalışmadı bunca leğin
Her millet Atatürk deyin
Cemiyet-i akvam ağladı
 
Atatürk'ün eserleri
Söylenecek bundan geri
Bütün dünyanın her yeri
Ah çekti vatan ağladı
 
Fabrikalar icat etti
Atalığın ispat etti
Varlığın Türk'e terk etti
Döndü çark devran ağladı
 
Bu ne kuvvet bu ne kudret
Vardı bunda bir hikmet
Bütün Türkler İnönü İsmet
Gözlerinden kan ağladı
 
Tren hattı tayyareler
Türkler giydi hep karalar
Semerkand'ı Buhara'lar
İşitti her yan ağladı
 
Siz sağ olun Türk gençleri
Çalışanlar kalmaz geri
Mareşal Fevzi'nin askerleri
Ordular teğmen ağladı
 
Zannetme ağlayan gülmez
Aslan yatağı boş kalmaz
Yalınız gidenler gelmez
Felek-el mevt'in elinden
Her gelen insan ağladı
 
Uzatma Veysel bu sözü
Dayanmaz herkesin özü
Koruyalım yurdumuzu
Dost değil düşman ağladı
 
Aşık Veysel ŞATIROĞLU

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.