Hitit medeniyeti MÖ 1600 civarında İç Anadolu'daki Hatti beyliklerini ele geçirerek Hattuşaş merkezli olarak kurdukları devlet MÖ 14. yüzyıl ortalarında I. Şuppiluliuma yönetimi altında Levant ve Yukarı Mezopotamya'ya değin genişleyerek bir süper güç hâlini almıştır.

Sevgili okurlarım; Hitit medeniyeti ya da uygarlığını anlatan bir yazı değil okuduğunuz. Bilirim ki özel bir merakınız var ise Hititlerin tarihi ile ilgili çokça bilgiye ulaşabilirsiniz. Beni cezbeden milattan önce ki yıllardan günümüze ulaşan duaları, dualarında ki içtenlik ve yakarış bütünlüğü, sevdim ve benimsedim. Biliyoruz ki; Hitit medeniyeti hüküm sürerken, varoluşlarını devam ettirirken malumunuz Hristiyanlık ve İslamiyet henüz yok.

..

Hitit medeniyeti mensuplarının Tanrıya yakarışları, duaları;

Tanrım, Beni yavaşlat. Aklımı sakinleştirerek kalbimi dinlendir…

Zamanın sonsuzluğunu göstererek bu telaşlı hızımı dengele…

Günün karmaşası içinde bana sonsuza kadar yaşayacak tepelerin sükûnetini ver.

Sinirlerim ve kaslarımdaki gerginliği, belleğimde yaşayan akarsuların melodisiyle yıka, götür.

Uykunun o büyüleyici ve iyileştirici gücünü duymama yardımcı ol…

Anlık zevkleri yaşayabilme sanatını öğret; bir çiçeğe bakmak için yavaşlamayı, güzel bir köpek ya da kediyi okşamak için durmayı, güzel bir kitaptan birkaç satır okumayı, balık avlayabilmeyi, hülyalara dalabilmeyi öğret…

Her gün bana kaplumbağa ve tavşanın masalını hatırlat.

Hatırlat ki, yarışı her zaman hızlı koşanın bitirmediğini, yaşamda hızı arttırmaktan çok daha önemli şeyler olduğunu bileyim…

Heybetli meşe ağacının dallarından yukarıya doğru bakmamı sağla.

Bakıp göreyim ki, onun böyle güçlü ve büyük olması yavaş ve iyi büyümesine bağlıdır…

Beni yavaşlat Tanrım ve köklerimi yaşam toprağının kalıcı değerlerine doğru göndermeme yardım et.

Yardım et ki, kaderimin yıldızlarına doğru daha olgun ve daha sağlıklı olarak yükseleyim.

Ve hepsinden önemlisi…

Tanrım,

Bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için CESARET,

Değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için SABIR,

İkisi arasındaki farkı bilmek için AKIL ver…

..

Ne diyebilirim ki, mest oldum, para, pul, hazine değil istenilen, anonim dualarında dile getirilen, yakarışta Tanrı dan istenen, cesaret, sabır ve akıl. Şimdi, 2021 yılını yaşarken, bilimsel ve teknolojik buluşlar, sahip olduğumuz konforlu yaşam ve M.Ö 1650 yılları, aramızda 3671 yıl var. Şimdi, bugün Tanrıya yakarışımızda, sığınışımızda, dua ve isteklerimde aynı dileklerde bulunarak el açar, dua ederim. Cesaret, sabır ve akıl ver Tanrı’m ve yavaşlat hayatlarımızda ki bu debdebeli koşuşturmayı.