Herkesin fikri ve zikri ayrı olsa da insanlar bir diğerinin ne düşündüğünü önemser. Belki kendi düşüncesinde eksiklik var diye belki de karşısındakinin düşüncesinde eksiklik varsa diye ama mutlaka merak edilir herkesin fikri.

Bu gibi durumlar için de kamuoyu yoklaması imdada yetişir. Ne derece güvenilir yapılıyor veya gerçek veriler mi sunuluyor bilmiyoruz ama spesifik konularda ortak akıl yaratmak için çeşitli yöntemlerle yapılmakta bu araştırmalar. 

Popülasyonlarda örnekleme yöntemiyle rastgele seçim veya kendisine yöneltilen seçenekleri cevaplayanlardan oluşan bu araştırmalar toplumun yapısıyla ilgili de ipuçları veriyor olabilir. 

Çoğu zaman dikkate almış olsak da düşüncemizle uyuşmayan sonuçlarda aklımıza yatmadıysa yapılan araştırmaları görmezden de gelebiliyoruz. 

Sonuçta ortaya var olan bir sonuç çıkartmak da kolay olmasa gerek ki herkesin samimiyetle verdiği cevaplardan oluşması gerektiğini biliyoruz. 

Bazen uzatılan bir mikrofonla bazen de elinize tutuşturulan bir anketle ya da internet üzerinden doldurulabilecek formlarla yapılan bu araştırmalarda biraz titiz davranmak zaruridir. 

Çoğu toplum sürü psikolojisiyle hareket ettiğinden dolayı toplumu yönlendiren bu çalışmalarda ince eleyip sık dokumak lazım.

Öyle ki ortaya bir iddia atılıp da kamuoyu yoklamasıyla da destekleniyorsa toplumu oluşturan bireylerin etkilenme yüzdesi daha fazla olmakta ve çıkan sonuca eğilim göstermektedir. 

Düşünün ki memnun olduğunuz bir ürünle ilgili yapılan bir kamuoyu yoklamasında sizin kullandığınız ürünün beğeni yüzdesi düşük; o ürünün bir eksikliği olduğunu düşünmenize neden olur bu durum.

Diğer yandan kamuoyu yoklaması yapılırken bu araştırmayı yapanların direk cevap alabilecekleri soruları yöneltmeleri gerekmekte ki asıl sonuç ortaya çıksın. Bu da kan değerlerinize bakmanıza benzer bir bakıma; asıl hangi değeri araştırdığınız önemlidir kısaca. 

Birçok konuda size tüyolar da verebilir belki. Merak ettiğiniz konularda sonuç tahmini için ilk başvurulacak yerdir kamuoyu yoklaması; tabii sonuçlara güveniyorsanız.

Toplumun nabzını tutar ve gidişatını belirler bir yerde. Belki de aradığınız sorunun cevabı da vardır içinde. 

Kısacası hayatımızda önemli bir rol oynar ve bazen de tercihlerimizi etkiler nitelikte olabilir bu kamuoyu yoklamaları. 

Sadece kaynağın güvenilir olup olmadığını kontrol etmek kalır size de.

Yazar ve Şair Betül FIRAT 

@paradoks.okur.yazar