Oregon State Üniversitesindeki ilk: Türk kadın dekan göreve başladı


Oregon State Üniversitesinde (OSU) Okyanus ve Atmosfer Bilimleri Fakültesi'nin yeni dekanı, 21 yıldır üniversitede Profesörlük yapan Tuba Özkan Haller seçildi.


ABD’nin ünlü uluslararası oşinografi araştırmacısı ve üniversitenin öğretim üy girişimleri ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık eylemlerinin lideri Tuba Özkan-Haller , üniversitenin Dünya, Okyanus ve Atmosfer Fakültesinin dekanı seçildi. Özkan-Haller, Ağustos 2021'den bu yana fakültede dekan vekili olarak görev yapıyordu.


Türk kadın bilim insanı, Okyanus ve Atmosfer Bilimleri Yüksekokulu'na dekan olarak seçilmekten heyecan duyuyorum” dedi. “Fakültemiz araştırma, eğitim ve katılımda bir güç merkezidir. Yüksek düzeyde deneyime dayalı öğrenme fırsatları sunan, etkili keşiflerle sonuçlanan son teknoloji araştırmalarla küresel yer ve okyanus bilimi topluluğuna liderlik eden ve bilimi yerel karar verme sürecine getirmek için paydaş topluluklarla etkileşim kuran eğitim programları sunuyoruz. Bu olağanüstü fakültenin dekanı seçilmek bir hayalin gerçekleşmesiydi ve öğrenmeyi, keşfetmeyi, katılımı sağlama ve kolejin küresel, ulusal ve daha da önemlisi Oregon'daki etkisini daha da artırma çalışmalarını sürdürmeyi dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandı.

New York merkezli Amerikalı Türkler haber sitesinin aktardığına göre Fakültenin 100 öğretim üyesi, 150 yüksek lisans öğrencisi ve 1.000 lisans öğrencisi vardır. Oşinografi programı dünyanın en iyi üçüncü programı seçildi. 2021-22 mali yılında, fakükte 85 milyon dolardan araştırma için kaynak topladı.

Boğaziçi’den ABD’ye başarılarla dolu yolculuk



Özkan-Haller, akademide çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmak için yoğun bir şekilde çalıştı ve OSU'nun, kadınların ve diğer yeterince temsil edilmeyen grupların STEM disiplinlerine fakülte içinde katılımını artırmayı amaçlayan Ulusal Bilim Vakfı'ndan aldığı ADVANCE hibesi için eş-baş Araştırmacıydı.  lusal olarak, iki federal danışma komitesinde üye olarak hizmet vermektedir: Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Hidrografik Araştırma İnceleme Paneli ve Ordu Mühendisler Birliği'nin Kıyı Mühendisliği Araştırmaları kurulundaydı.

2001'den beri Oregon Eyaletinde profesör olmakta Boğaziçi Üniversitesi'nden inşaat mühendisliği lisans derecesine ve Delaware Üniversitesi'nden inşaat mühendisliği yüksek lisans ve doktora derecelerine sahiptir.


Houston’un sevilen Türk itfaiyecisi hayatını kaybetti

Teksas’ın Houston şehrinde yaşayan Türk itfaiyeci Nahit Oral hayatını kaybetti. Acil müdahale eğitiminden sonra kalp krizi sonucu vefat etti ve tüm müdahalelere rağmen kurtulamadı.
25 yıldır ABD'de yaşayan Nahit Oral ilk olarak 2020 yılında gönüllü olarak başladığı itfaiyeciliğe 2021 yılında tam zamanlıya geçmişti.


Türk itfaiyeci 6 aylık eğitimlerinin sonucunda gösterdiği başarılar nedeniyle ayrıca Toplum Gönüllü İtfaiye Departmanı (CVFD), tarafından akademik ödüle de layık görülmüştü.
 

Houston'un sevilen ismiydi ve arkadaşları yerinin zor dolacağını çok düşünceli kibar bir insan olduğunu yerel medyaya aktardı. Kalbinde stent bulunan Oral, eğitim sonrası kalp krizi geçirip vefat etmişti 23 Mart'ta 50. yaşını kutlayacaktı.


Cenazesi Türk Hava Yolları Houston - İstanbul uçağı ile Türkiye'ye gönderilen Oral için havalimanı apronundaki konvoy düzenlendi. Eşi Marie, cenaze işlemleri için İstanbul’da bulunuyor.


Oscar kazanan animasyon filminin ekibinde Türk kadın da yer aldı

95. Akademi Ödülleri ABD’nin Los Angeles kentinde pazar günü Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Oscar Ödülleri’nde 5 filmin yarıştığı en iyi animasyon filmi dalında set tasarımını Merve Çaydere’nin yaptığı ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ Oscar ödülüne layık görüldü.



'En İyi Animasyon' seçilen 'Guillermo Del Toro Pinocchio' ekibinde Merve Çaydere set tasarımcısı olarak çalıştı Ankaralı Çaydere filmde fiziksel kullanılan setlerin mimari çizimlerini yaptı. Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu olan ve Çaydere California State University-Long Beach Set Dizaynı bölümünden 2018 yılında mezun olmuş.


8 yıldır ABD’de yaşayan Merve Çaydere Oscar törenini salonda izleyen seçkin konuklardan birisiydi. ‘Tarihi bir an. Tüylerim diken diken oldu. Hayallerimin gerçekleşmesi beni çok mutlu etti. Umarım çok daha başarılı projeler gerçekleştiririz’ ifadelerini kullandı.

Tebrik ederiz, Merve ile gurur duyduk. Alkışlar Merve’ye!

Oscar'ın en konuşulan anı "Anne Oscar'ı kazandım"


Vietnam asıllı Ke Huy Quan En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Göz yaşlarını tutamayan Quan '1 yıl mülteci kampında kaldım. Burda olduğuma inanamıyorum. Filmler gerçek olabiliyormuş' dedi. Velhasıl hayal kurmak güzel şey


95'inci Oscar Ödüllerinde sahiplerini bulan bazı ödüller:

En İyi Film: Everything Everywhere All at Once
En İyi Erkek: Brendan Fraser
En İyi Kadın: Michelle Yeoh
En İyi Belgesel: Navalny
En İyi Kısa Film: An Irish Goodbye
En İyi Sinematografi: All Quiet on the Western Front

Washington’daki Türk kuaförün dükkanına hırsızlık

Başkent Washington'daki suç oranları her sene artıyor. Washington DC polisinin rakamlarına göre araba hırsızlığı yüzde 130, soygun yüzde 57 ve hırsızlık yüzde 42 arttı.


Daha önce size başarıları ile aktardığımı şehrin lüks semtlerinden Georgetown'daki Türk kuaförden bu sefer kötü haber var. Salon Ömer’in camı kırıldı, içerideki ATM çalındı. Zonguldaklı kuaför Ömer Çevirme son 5 ayda 2. kez soyuldu. ATM’nin çalınma anı güvenlik kameralarına yansıdı ve polis suçluyu arıyor.



Yıllardır Amerika'da olan Türk kuaförlerden Ömer Çevirme, Temsilciler Meclisi’nin önceki dönem Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'nin saçlarını neredeyse 23 senedir her gün yapıyor.

Amerika’da saatler 1 saat ileri alındı

Amerika'da saatler bir saat ileri alındı, buna en çok benim gibiler sevindi. Böylece ABD ile Türkiye arasındaki saat farkı azaldı.


2 eyalet ise yaz saati uygulamasını 57 yıldır reddediyor. Belki ilk defa duyuyorsunuz: Arizona ve Hawaii. 13 Nisan 1966 tarihinde Kongre'de 'Yaz saati uygulaması zorunlu kılındı'. Fakat istemeyen eyaletlerin muaf olma maddesi var

Saat farkları şöyle:

New York, Washington, Miami, Detroit: 7
Chicago, Houston: 8
Denver, Salt Lake: 9
Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, Seattle: 10
Alaska: 11
Hawaii: 13 saat