RÖPORTAJ: SEDAT SARIKAYA
 

Başarılı Müzisyenlerden İlker Pehriz ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik sizlere keyifli okumalar


Sizi biraz tanıyalım bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Müzik Dünyasına nasıl girdiniz Çevrenizden tepkiler size nasıl oldu ?

Ben lisedeyken Kardeşim orta okuldaydı bir gün eve arkadaşından aldığı bir gitarla geldi. O gün müziğe başlangıç noktamdır. Ailemin müzik konusunda hep manevi desteği oldu. İlk albüm çalışması ndan sonra çevremden çok güzel tepkiler aldım. İlk albümden klipler milyonlarca izlendi. Benim için güzel bir başlangıçtı.

Son Çalışmanızdan bize bahsedermisiniz ?

Son çalışmam “Büyüyoruz” hepimizin alışkanlıklarından vazgeçip evlere andığımız, özlediklerimizin yanına gidemediğmiz, gitsek bile dokunamadığımız bu karanlık karantina döneminde ortaya çıktı. Söz ve müziğinden aranjesine, mixinden klibine kadar bana ait olan bir çalışma. Çocukluğumun içinde yüzen bir şarkı.

Son dönemde popüler olan video yükleme sitesi olan Youtube’den güzel gelir geliyor mu size ?

Ben youtuber değilim, sadece youtube’a sevdiğim şarkıları koyan bir müzisyenim. Bizim kazancımız sahneler :)

Youtuber’lerin Müzik hayatına girmesini nasıl buluyorsunuz ? Ve Youtuberlerden beğendiniz isimler var mı ?

Bence bunda bir sakınca yok. Herkes her işi yapabilir. İyi yapar kötü yapar o başka mevzu. Youtuberlarında bazıları ellerindeki kitleyi böyle kullanmak istiyorlar. Alan memnun satan memnunsa diyecek söz kalmıyor.

Bir çok Sanatçı albüm yapmaktan sizce neden kaçınıyor ?

Albüm maddi manevi meşakatli bir iş. Şu anda ki müzik piyasasında şarkı satın alma diye bir olgu kalmadı. Yani sen büyük bir prodüksiyona girip albümü çıkartıyorsun fakat satılmayacağını biliyorsun. Sadece dijital platformlardan geri dönüş alıyorsun. Zaten şarkılar çok çabuk eskiyor. Onun yerine artık çoğu şarkıcı single şarkı çıkartıyor.

Leyla Gencer Yıllar sonra aynaya baktığında kendini tanıyabilmelisin diyor. Siz aynaya baktığınızda ne hissediyorsunuz?

Çok doğru. Hayatta insanlar hatalar yapabilir, bu hatalar ile büyüyoruz. fakat kendinle yüzyüze geldiğinde Yaptığın hataları fark edecek ve insanlığını kaybettiğini hissettirmeyecek hatalar yapmalısın. Kötü insanlara hiç tahammülüm yok.

Son dönemde çok sık sorduğum bir soru. Pop müzik nereye gidiyor?

Aslında pop müzik demeyelim de popüler müzik nereye gidiyor diyelim. Müzik evrensel tabi ki ama popüler olmak adına yapılan çok fazla kalitesiz, anlamsız şarkı var. Yapımcıların bu tarz işlere yatırdıkları paraları genç ve yetenekli müzisyenlere kullanmalarını çok isterdim. Hem müzik piyasası kaliteli yönden gelişecektir hemde ileri dönük daha fazla para kazanacaktır o yatırımcı amcamız :).

Son dönemde Bir şarkıyla çok kısa sürede çok popüler olabiliyorsun ama çoğu isim devamını getiremediği için kaybolup gidiyor. Sende kaybolma endişesi var mı? Kalıcı olacağına inanıyor musun?

Benim bir çizgim var, yıllardır sahnelerdeyim. Kaybolma endişem hiç olmadı çünkü bir yerlerde varolmak için çaba harcamadım. Müziğimi yaptım, şarkılar söyledim.klipler çektim. Beni dinleyen takip eden insanlarla beraber yürüyüp gidiyoruz.

Dinleyicileri ile Konserlerde Uçsuz Bucaksız aralarına barikat koyduran sanatçılar hakkında

neler söylemek istersiniz?

Onlar sadece dinleyicilerine değil sahnede beraber çalıştığı müzisyen arkadaşlarına bile tepeden bakan insanlar. Kendi kendilerine kaldıklarında da ne kadar yalnız olduklarını anlıyorlar. Anlamsız egoları ile yaşıyorlar.

Son Dönemde popüler olan Sosyal Medya konserleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Karantina döneminde insanlara bir nebzede olsa faydası olduğunu düşünüyorum. Bu zor zamanlarda insanların evlerine konuk olmaları güzeldi.

Sanatçılardan İdolünüz var mı ?

Ben Türkçe müziği Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, İlhan İrem gibi üstatlar ile sevdim. Hiç idolum olmadı ama ama üstatlara hayranlığım büyüktür.

Yeni Jenerasyondan kimleri beğeniyorsunuz?

Ben daha çok eskiciyim :)

Ece Üner Armağan Çağlayan ile yaptığı bir Röportajda İşcinselim demiş sizde bazen kendinizi o şekilde hissediyormusunuz?

Aslında onun karşılığı iişkolik değil mi? Yeni bir kelime bulmuş sanırım :) Müzik benim hayatımın en büyük yerini kaplıyor. İşim , hobim… O yüzden bende işkoliğim ve işime saygı duyup onun için çabamı fazlasıyla sarfediyorum.

Sende bir starlık görüyorum, sende bir star ışığı var diye sözler çok duyuyoruz size göre starlık nedir?

Ülkemizde veya dünyada Müzikte Kadınlar mı Erkekler mi daha hızlı yol alıyorlar yada daha şanslılar ?

Ben böyle bir ayrımın olduğunu düşünmüyorum. İşini iyi yapan, özveri gösteren, Çalışan çabalayan herkeze yol alır. Tabii ki burada önemli olan “yol almak” cümlesinin alt metni. Nereye yol almak istediği önemli ;) :)

Bir Şarkıcının en büyük getirisi sizce sesmi yakışıklılık-güzellikmi yada zekamı olmalı Sizin getiriniz nedir? Hangisinde ilerlerse başarılı olur?

Tabii ki şarkıcı olduğu için öncelik ses fakat birazda olsun insan zekayı da görmek istiyor. Benim için yakışıklılık-güzellik son sırada.

Müzik ülkemizde sizce neden magazinleştiriliyor ?

Aslında müzik değilde popüler kültür, popüler şarkılar magazinleşiyor. Tabi ki sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada böyle. Ben bülent Ortaçgil’in, Yeni Türkü’nün, İlhan İrem’in magazinleştiğini hiç görmedim.

Müzik Ödülleri ve Müzik yarışmaları birer PR çalışması mı bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz ?

Müzik yarışmaları bir çok şarkıcının hayali ve bu beni çok üzüyor. Her il ve ilçede onlarca aynı yarışmaya katılmış arkadaşlar var. İsimlerinin başlarına o yarışmanın adını koyup PR yapıyorlar. Ama bana hepsi aynı görünüyor. Üzücü.

Sosyal Aktiviteleriniz neler ?

Kuşadası’nda bir canlı müzik mekanım var. müzik ve mekan haricinde kalan zamanlarda zaten severek yaptım fotoğraf video çalışmalarım var. Klip yönetmenliği yapıyorum. Zaten çok fazla zamanım kalmıyor.

Sosyal Medya ile aranız nasıl?

  1. medyayı kullanmayı çok seviyorum. Tüm etkinliklerimi çalışmalarımı Sosyal medya üzerinden paylaşıyorum. Zaten fotoğraf video ile içli dişli olduğum için özellikle Instagram’ı çok seviyorum.

​​​​​​​

Bir Albüm Bir Single’ nin bedeli ne kadar yaptığınız emeklere değiyor mu?

Bir bedel söylemek çok zor çünkü fiyat çalıştığın isimlerden ötürü çok değişiyor. Bu dönemde bedel olarak karşılığında bir şey beklemeden müzik yaparsan mutlu olursun.

Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz?

Her zaman daha çok araştırsınlar. Bir yerlerde dinlemedikleri çok güzel şarkılar çok güzel şarkılar var. Mutlaka bunları araştırsınlar.

Kısa kısa ….

Hangi mesleği yapmak istemezsiniz?

En nefret ettiiğiniz şey nedir? İkiyüzlülük

Hangi takımı tutuyorsunuz? Takım tutmuyorum

Uğurlu sayınız? Yok

Hangi renk? Siyah - Açık Mavi

Kıskançlık, ego var mı? Ego :0 kıskançlık : 3 :))

En son izlediğiniz film, dizi? Karakomikfilmler 2

Editör: TE Bilisim