RÖPORTAJ: FUNDA ERKOÇ

Geçtiğimiz Nisan ayında MC Müzik Yapım etiketiyle yayınlanan "Sev Yeter" gibi baba bir arabesk şarkıyı rock motifleriyle coverlayan Vildan Demir müzikseverlerin dikkatini çekmeyi başardı. İzmir’de 6 çocuklu bir ailenin en küçük kızı olarak dünyaya gelen ve hayallerinin peşinden koşarak İstanbul’da yüksek lisansını da tamamlayarak müzikte akademik başarıyı da yakalayan Vildan Demir ile sizler için söyleştik…

Senin hikayen nerede? Nasıl başladı?

Benim hikayem doğup büyüdüğüm yer olan Canım İzmir'de başladı. Beni ilk keşfeden kişi ilkokul öğretmenimdir. Durup durup ders aralarında bana şarkı söyletir hatta diğer sınıf öğretmenlerinden çok samimi olduklarını da çağırırdı. Bir havam olurdu ki sormayın! Ailemle konuştu,hatta fazla ısrarcı davrandı  müzik eğitimine yönelmem konusunda. Sağolsun. O aralar kadersel plan devreye girmiş aslında...



Var mı aileden gelen sanatsal genler?

Tabii var. Babamın sesi ve kulağı çok iyidir. Gençliğinde çok heves etmiş olmasına rağmen benim kadar şanslı olamamış. Müzikle profesyonel olarak ilgilenememiş.

İstanbul’la tanışman nasıl oldu?

İstanbul'a geliş sebebim tamamen eğitim. Yüksek lisans yapmak için geldim.

EN BÜYÜK HAYALİM MÜSLÜM BABA DÜETİ İDİ

İlk single ve çok baba bir eser olan “Sev Yeter” çıkış yapmak biraz riskli değil miydi?

Çok güzel bir soru. Teşekkür ederim. Sev Yeter çok eski, çok güçlü ve çok büyük isimler tarafından seslendirilmiş bir parça. Bu açıdan baktığınızda, evet riski çok büyük. Ama ben üstesinden gelemeyeceğim işlere pek girmem.  Bir de şöyle bir durum var ki; çok ciddi bir Müslüm Baba hayranıyım ben. En büyük hayalim onunla düet yapabilmekti ama Allah nasip etmedi. Açıkçası bu şarkıyla biraz manevi yönden de iyi hissediyorum.



Kendini sanatçı mı yoksa şarkıcı mı olarak görüyorsun?

Benim bu konulara hep şöyle bir bakış açım olmuştur. Eğer kişi hakiki birşeyler yapıyorsa kendisiyle ilgili farkındalığı çok  ön planda olmaz, olamaz. O birşeyler yapar, takdiri halk verir.  Ve halk onu hakikatiyle buluşturur. Yani bu sorunun cevabı bende değil. Beni dinleyen insanlarda..

İdeallerine ulaşmak için sınırların neler?

Ahlak ve vicdan sınırlarını bozmadan sonuna kadar mücadele..

FARKLI KÜLTÜRLERLE İÇİÇE BÜYÜDÜM

Sahnede farklı dillerden ve tarzlardan şarkılar söylüyorsun bu renkliliğin temeli nedir?

Doğru. sahnede 7-8 ayrı dilde şarkı söylüyorum. Genetik olarak bakıldığında aslında bu sonuç çokta şaşırtıcı değil. Benim baba tarafım doğu, anne tarafımdan batılı. Rahmetli anneannem, babaannem ve dedelerim hayatta değiller ama her biri aslında farklı kökenlerden ve kültürlerden gelmiş insanlar. Burada da  yaşadığımız coğrafyanın muhteşemliği ortaya çıkıyor aslında. Ben hem doğu hem batı kültürüyle iç içe büyüdüm, doğduğumdan beri.  Konservatuarda halk müziği ve sanat müziği eğitimi alırken evde Mariah Carey, Celine Dion dinlerdim.



Soysal medya sence bir sanatçının olmazsa olmazı mı?

Evet, artık olmazsa olmazı bence.  Single'dan sonra bunu daha net gördüm. Sosyal medya ile aslında her sanatçı pr'larını kendileri yapıp kendileri yönetiyorlar. Bu çok hoş.

Merak edenler kesin vardır boyun posun kaşın gözün burcun takımın sorularını sormadan geçmeyeceğim

Boyum 1, 72. Burcum Kova



HERŞEYİ KAFAMA TAKARIM

Kendinde en sevdiğin ve sevmediğin ?

En sevmediğim yönüm her şeyi fazla kafaya takarım. Şöyle empati yeteneğim fazla yüksek. Çok gereksiz şeyleri de bu sebeple kafaya takabiliyorum. En sevdiğim yönüm vicdanım.. Vicdanlı olmak çok önemli. Müthiş bir hafiflik ve huzur.

Seni ne mutlu eder?

Tabiî ki başarı.

Single çalışman youtube’da 1 milyona yakın tıklama aldı bu seni ne kadar tatmin etti?

İtiraf edeyim bu kadar kısa sürede beklemiyordum.  E mutlu oldum tabii. Ama tıklanma konusu da tek hedef olmamalı. Mevzuları biliyor herkes iyi kötü. Çokta aldanmamak lazım bence. O bir yere kadar  kıstas olabilir. Mühim olan canlı performans bence.

HEDEFİM HARBİYE SAHNESİ

Gelecekteki hedeflerini alalım…
Hangisini sayayım?
Harbiye'de konser verip en öne seni misafir etmek Funda'cım :)

İzmir’de yaşamış biri olarak istanbul’la kıyasla desem!

İzmir çocukluğum, İstanbul ise hayallerime açılan kapı. Ama  İzmir kolay, İstanbul zor.

İzmir senin için neyi ifade ediyor ?
İzmir mi? O benim Canımm yaaa!!!

Maddiyat mı maneviyat mı?

Öncelikle maneviyat.  Ama madde dünyasında yaşıyoruz, gerçekçi olalım maddiyatın iyi değilse kimse gelip sana bir şeye ihtiyacın var mı diye sormaz. Çıkarı yoksa tabii :)



Sevgi mi ? Aşk mı?

Sevgi.. Ben aşk kadını değilim.

YALANDA OLSA ŞÖHRET TATLI

Işıltılı dünya üstüne bir iki cümle kur desemYalandan da olsa tatlı :) İnsan bazı zamanlar yalandan da olsa kendini kandırmalı. Başka çare yok!
Editör: TE Bilisim