Sevgili büyüklerim,  kıymetli dostlarım bundan evvel sizlerle  “Dolandırıcıların  Gece Mesaisi” adı altında önemsediğim bir yazımı paylaşmıştım. Bu minvalde  bir paylaşım daha yapıp doğruluğu teyit edilmeden  yalan yanlış mesajların yayınlanmasının  altında yatan tehlikelerden ve alınacak önlemlerden de bahsetmek istiyorum!

Olayları daha iyi değerlendirmek maksadıyla 20 yıl evvel de halkın beyinlerine servis edilen bu mesajı sizlerle paylaşmalıyım.

1-İtalya Napoli'deki NATO Üssü'nün Urla'ya Taşınması: 2006 yılında, İtalya'nın Napoli kentindeki NATO üssünün İzmir'in Urla ilçesine taşınacağı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu kapsamda, 4.000 Amerikan askerinin Urla'da ev kiralamaya başladığı öne sürülmüştür.

2-4000 ABD Askerinin Urla'da Ev Aradığı İddiası: Aynı dönemde, 4.000 Amerikan askerinin Urla'da ev kiraladığı ve bölgeye yerleşeceği yönünde haberler çıkmıştır.

3-BİP Proje Üssü'nün Doğuya Kaydırılması: Bu iddia, "Büyük İşgal Projesi" olarak adlandırılan bir plan kapsamında NATO üssünün doğuya kaydırılacağı şeklinde ortaya atılmıştır.

4-Mordoğan'da Havaalanı İnşaatına Başlanması: Yine aynı dönemde, Karaburun'un Mordoğan beldesinde askeri bir havaalanı inşaatına başlandığı iddiaları gündeme gelmiştir.

Dikkat edildiğinde belirtilen iddialar  emekli olduğum 1999 yılından sonra tahminen 2005-2006 yıllarında da halkın beyinlerine adeta şırıngalanmış ve  o dönemde tartışmalara neden olmuştu. 

Emekli olduğum, ancak görevin ölene kadar olduğunun bilinciyle hareket ederek   mesajda adı geçen ilçelere ve beldelere giderek  detaylı  bir araştırma yapmıştım.

Sonuç nedir derseniz,  dört madde halinde  dijital ortamda  topluma servis edilen haberin  külliyen yalan olduğu yönündedir.  

Bu iddialar,  o yıllarda   çeşitli medya organlarında ve internet sitelerinde yer almış, hatta bazı milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme getirilmişti.  Ancak, resmi kaynaklar ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, bu iddiaların asılsız olduğu  belgelenmişti!

Doğruluğu teyit edilmeyen mesajlar; toplumda panik yaratmakla kalmıyor, bilinçsiz  toplum,  -ne yapacağını bilemez  hale getirilerek-  korkuyla   baş başa  bırakılıyor.

2024 sonlarına gelmişken unutkanlaştırılan  beyinlerimize  tekrar servis edilen bu mesajın yanıltılı olduğunun  bilinmesini  isterim.

Bu tarz mesajlarla yapılan mücadelenin  -daha evvel  paylaştığım yazılarımda da belirttiğim gibi - geleneksel savaşlardan tek farkı vardır! O da  çok masraflı  olan  fiziksel  çatışmalardan uzak durularak  halkın ruhsal yapısı hedef alınır.

Şimdi sıra,  dijital ortamda yapılan yanıltıcı mesajlara karşı alınacak önlerlerin adını koymaya geldi!

1.    Gelen Mesajı  hemen  paylaşmayın:

Mesajın doğruluğu kesinleşmeden bunu başkalarına göndermek yanlış bilgilerin yayılmasına katkı sağlar.

2.    Bilgiyi doğrulayın:

Resmi kaynakları veya güvenilir teknolojik  web sitelerini  kullanarak bilgi arayın.

      3-Kendi cihazınızı koruyun:

                a-Güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanın.

                b-Bilmediğiniz uygulama veya dosyaları indirmeyin.

                c-Şüpheli mesajlardan gelen bağlantılara veya eklere tıklamayın.

4-   Şüphe uyandıran mesajları araştırın:

Mesajın içeriğini internet üzerinde aratarak gerçek olup olmadığını kontrol edin. Genellikle bu tür aldatıcı  mesajların daha önce defalarca yayıldığını görebilirsiniz.

                              “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”