İtalya’da Tezini Savunan Genç Bir Konuşmacının  Uluslararası MUN Konferansındaki Başarısı”

Değerli  büyüklerim ve sevgili okurlarım, torunum Oğuz Yerli’nin  İtalya/ Milano’da  ve Türkiye’de İstanbul Robert kolej’de gerçekleşen  Mun konferansındaki başarısına  geçmeden önce  sizleri biraz geçmişe  götürmek istiyorum. 

Zorluklarla  geçen   meslek yaşamımda   kendi çocuklarıma  destek  olamamıştım!

 Askerlik mesleği ; vatan sevgisinin aileden ön planda tutulduğu, baba hasretiyle büyüyen çocuklarımızın   babalık  görevlerinin anneleri tarafından yerine getirildiği kutsal bir  görevdi, çünkü!  

 Asker çocuklarının  anaları  bu görevi   - babalarını  aratmayacak fedakarlıklar göstererek  - başarıyla  yerine getirmişti,  o zamanlar!

1999 yılında  yaş haddinden emekli olmuştum… O günden buyana   geçen   25 yılda  teknoloji dünyası – yabancısı olduğum ve  kavramakta zorluk çektiğim  – çok büyük gelişmelere sahne oluyordu. 

“öğrenmenin yaşı   yoktur “  düşüncesiyle bu  dönemde beni eğitenlerin başında – daha henüz altı, yedi yaşında olan  - sevgili torunum geliyordu.  

Daha sonra ise  iş hayatının  yoğunluğu nedeniyle aktif görevde olan oğlumdan, kızımdan   ve  damadımdan  da  çok büyük  destek görüyordum.

Onlara  kazandırdıklarımın  yanı sıra, bu  birliktelikten çok şey öğrendiğimi de buradan belirtmek isterim. 

Bundan dolayıdır ki,  Onlarla  hem övünüyor hem de   onur duyuyorum. 

***

Bundan sonraki satırlar, İtalya/ Milano’da  ve ülkemizde İstanbul Robert Kolej’de  dört gün süreyle yapılan Mun Konferansı’nın  ne olduğunun, ne maksatla yapıldığının   ve nasıl icra edildiğinin  açıklamalarını  kapsayacaktır.

MUN  “Model United Nations”  (Model Birleşmiş Milletler) : 

Adı geçen Eğitim/Öğretim  kurumu sayesinde   Lise ve üniversiteli genç zihinlere,   okuyup araştırma  ve dünya meseleleriyle ilgilenme imkanı  sunuluyor. Aynı zamanda   uluslararası ilişkiler konularında da ortak akıl yürütme kazanımları geliştiriliyor.  

Konunun daha bir anlaşılması için,   önce  farklı milletlerin öğrencileri  bir araya gelerek küreselleşme ve çok uluslu diplomasi konularında bilinçleniyor ve  geçerli olan  İngilizce lisanıyla sunum yapmaları sağlanıyor.   

Bu iş için seçilen  öğrenciler, Mun konferans formatıyla Güvenlik Konseyi, Genel Kurul, Ekonomik ve Sosyal Konsey, UNİCEF, İnsan Hakları Konseylerinde Birleşmiş Milletler delegesi rolünü üstleniyorlar.  Komitelerde ele aldıkları güncel meselelerle ilgili  takım çalışması yapmaları , zamanın yönetilmesi , liderlik  niteliklerinin geliştirilmesi  hedefleniyor. 

Yine  bu çalışmada araştırma ve yazma yöntemleri gibi akademik ve sosyal becerilerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.  Konferanslar boyunca farklı bakış açıları ile tanışan ve empati yeteneklerini geliştiren öğrenciler program sonunda  katılım sertifikalarını alıyorlar…

 Benim torunum da İstanbul/ Avcılar/   Isparta Kulede faaliyet gösteren Fevziye Mektepleri Vakfında  (FMV)  lise birinci sınıf (9) öğrencisidir.   2023 yılının  sonunda  anılan konferans için seçilenlerden biridir. 

Torunumu daha yakından tanımak isteyenler  ÖNCEVATAN ve  YENİÇAĞRI Gazetelerinde  zamanında yayınlanan  aşağıdaki erişimden    ulaşabilirler.

Fevzi Moray: CUMHURİYET BAYRAMINI TORUNUMUN KATKILARIYLA ALGILAMAK BİR BAŞKA GÜZEL!  - Önce Vatan Gazetesi | Günlük Ulusal Gazete - Önce Vatan Gazetesi (oncevatan.com.tr)

21- 24 Mart 2024 tarihinde dört gün süreyle İtalya/ Milano’da verilen konferans da  tezini savunan bir konuşmacı olarak  öne çıkmayı başarmıştır.

Torunumun  İtalya’da  ve Türkiye’de   yaptığı  sunum   Whatsapp  üzerinden  hedef kitleyle paylaşılacaktır.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE