Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda, Covid-19 tanısı ile tedavi görürken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin genelgeden bahsedeceğim. Çin’de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı saran yeni tip korona virüsü salgını dolayısıyla bugüne kadar birçok sağlık çalışanımızı kaybettik. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının 'meslek hastalığı' hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin genelgeyi yayımladı.

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a), Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b), Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışanlar, Aday çırak, çırak ve stajyerler, İntörn öğrenciler, Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılar ve belli şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar meslek hastalığının kapsamındadır.

Meslek Hastalığı Halinde Sağlanan Haklar Nelerdir?

Meslek hastalığının tespiti durumunda sigortalıya; geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Duruma göre sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanır. Gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara evlenme ödeneği verilir. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilir.

Sağlık Çalışanları Açısından Yeni Durum

Covid-19 tanısı ile tedavi görüp, tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 'meslek hastalığı' veya 'vazife malulü' hükümlerinden yararlanmaları için Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan genelgede; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü maddesi ile 47'nci maddesinin birinci fıkrasında geçen hükümler hatırlatılarak şöyle denildi: "Çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma veya çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalılar, illiyet bağının kurulması şartıyla, 'meslek hastalığı' ile 'vazife malullüğü' kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabilmektedir. Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre 'meslek hastalığı' veya 'vazife malullüğü' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir."

Türkiye'de Covid-19 salgını nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre salgının başından bu yana Türkiye'de yaklaşık 300 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında vefat eden sağlık çalışanı sayısı ise 150 civarında. Türkiye'de ve dünyada sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla oranda Covid-19 hastalığına yakalandığını belirtiliyor.