Bugüne kadar Telefonla dolandırılan ve haberlerde “o anları anlatanları düşünür dururdum. Bir insan nasıl bu kadar saf olabilir? nasıl sırf telefo

Bugüne kadar Telefonla dolandırılan ve haberlerde “o anları anlatanları düşünür dururdum. Bir insan nasıl bu kadar saf olabilir? nasıl sırf telefondan duyduğu bir takım palavralara inanıp hiç tanımadığı kişilere bir ton para gönderir?” diye.
İç sesim bu defa yüksek sesle düşünmüş olacak ki, Telefon dolandırıcıları merakımı gidermek adına evimi aradı.
Öğlen saati iki falandı. Ne zamandır olmadığım kadar huzurlu bir gündü. Annemle karşılıklı oturmuş kahve içiyorduk. O sırada ev telefonu çaldı. Annem yan odada duran telefona yönelirken ben keyifle kahvemi içmeye devam ettim.
Beş dakika sonra Annem koşa koşa yanıma geldi. Yüzü sapsarı kesilmiş, konuşurken elleri titriyordu.
Hemen elli bin TL bulmamız lazım dedi. Ne elli bin T L mi? diye sorarken sesim pek vurgulayıcı gelmemiş olacak ki duymuyor musun elli bin T L diye üsteledi.
Neden? diye sormamı beklemeden konuşmaya devam etti.
Arayan şahıs, kendini emniyet müdürü olarak tanıtmış. Telefon hattımızın terör örgütü tarafından ele geçirildiğini ve bu hat üzerinden çeşitli yerlerle görüşüldüğünü. sözü edilen örgütün bir çok kuyumcu soygununa adlarının karıştığını söylüyor.
Verdiği kısa bilginin hemen ardından soruyor.
Herhangi bir bankada hesabınız var mı?
Hayır yok.
Evde altın veya para var mı?
Beş bilezik dışında başka bir şeyim yok. Neden soruyorsunuz?
Bir saat içinde Merkez karakoluna elli bin T L getirmeniz halinde adınızı dosyalardan temizleye biliriz.
Beni on dakika sonra araya bilirmisiniz? kızımla konuşacağım.
Genelde panik bir yapıya sahip olan annem, bir dolandırıcı çetesiyle muhattap olduğunun farkında değildi. Ama ben herşeyin farkındaydım ve günümü mahveden, annemi korkutan dolandırıcılardan bunun hesabını sormalıydım.
Sabırsızlıkla beklediğim telefon nihayet gelmiş ve ben dolandırıcı arkadaşla tanışmıştım bile.
Şey Müdür bey, annemden istediğiniz parayı bulmamız imkansız. Biraz daha yardımcı olsanız.
Çok isterdim hanımefendi ama bu para bana gelmiyor. Bilgisayarcı arkadaşımız var, dosyalarla ilgilenen arkadaşlar var. Onları ikna etmemiz için belirlenen miktar şart.
Peki ne yapalım? işlemleri başlatın, ne olacaksa olsun.
O halde birazdan iki polis arkadaş yollayacağım evinize beş tane bileziği verin incelemeye alalım, sahtemi. çalıntımı incelemeye almamız gerekiyor. Temiz çıktığı takdirde adınız temize çıkacaktır.
Tamam Müdür bey teşekkür ederim. Bende bu arada semt karakoluna bu konuyla ilgili bilgi verip oradan bir polis arkadaşı alıp hemen dönüyorum.
Dalgamı geçiyorsunuz?
Çok zekisiniz müdür bey. Evet dalga geçiyorum.
Ve müdür bey, bir daha aramamak üzere telefonu kapatır.
Geçtiğimiz hafta başıma gelen bu olayın ardından bu konuda dikkatli olunması adına sizleri de uyarmak istiyorum!
Sozn zamanlarda kendinden sıkça söz ettiren telefon dolandırıcılığı, vatandaşlarımızı mağdur eden ciddi bir soruna dönüştü. Kendilerini telefonda emniyet amiri, polis, hakim, savcı ünvanıyla tanıtan dolandırıcılar, insanları tuzaklarına düşürmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Telefon dolandırıcılarının genel olarak kullandıkları yöntem, terör örgütlerinin ismi üzerinden insanları kandırarak dolandırmak oluyor. Aradıkları kişinin telefonu, adres bilgileri veya banka hesaplarının terör örgütlerince ele geçirildiğini, kendilerine yardımcı olunmazsa örgüte yardım ettikleri suçlamasıyla başlarının derde gireceğini, tehdit metodlarıyla karşıdaki insanı kandırıyorlar. Diksiyonu düzgün, ikna yeteneği güçlü olan dolandırıcılar insanların bir anlık boşluğundan faydalanıp tuzaklarına düşürüyorlar.
Bu gibi durumlarda yapmanız gereken ilk şey sakin olmak. Ve mantıklı düşünmek.
Polis olsun savcı olsun sizden kesinlikle ücret talep etmez!
Devlet işler sözle değil yazı ile olur!
Polis ve asker hiçbir zaman, özellikle terörle mücadele konusunda vatandaşı tehlikeye atmaz.
Dolandırıcılık olayıyla karşılaştığınızda doğrudan polisten yardım istenmelidir.
Giderseniz kurtulursunuz.
Gitmezseniz dolandırıcılık sektörüne yem olursunuz.