Bakmayın siz takvimlerin “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” dediğine…
Takvimlerin yaptığı iş kurulu saatler misali, gün be gün hatırlatmadır kendisine yüklenen bilgileri bizlere…
Yarın“5 Aralık Kadın Hakları Günü” bugün de günleri yarın da , öbür gün de ve yaşadığımız her gün de kadınların haklarını insanca yaşama günleridir değerli okurlarım.

Dünyanın başlangıcını Âdem ve Havva ile başlatır kutsal kitaplar.
Bezm-i elestte Rabbimiz, “Elestü bi Rabbiküm!.. –Ben sizin Rabb’iniz derken erkek ya da kadın diye ayırarak hitap etmez!.. Genel hitap eder.
Allah, Kur’an-ı Kerîm’de, 23 yerde “Ey insanlar!..” , 65 yerde insan, 230 yerde de “nas” –insanlar, halk, herkes- şeklinde seslenir bizlere…

Hz. Muhammed Vedâ Hutbesine “Ey insanlar!” diye başlar…
“Ey insanlar! Bilmiyorum, belki de bugünden sonra burada sizinle bir daha buluşamayacağım. Allah’ın rahmeti bugün sözümü işitip onu iyice kavrayanların üzerine olsun…”

Kadınlarla ilgili bölümde de şunları söyler:

“Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız. Onların namus ve iffetini Allah adına söz vererek helâl edindiniz. Dikkat edin! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır.

“Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar. O zaman ne diyeceksiniz?” deyince ashap, “Allah’ın Risâlet'ini tebliğ ettin, görevini yaptın, bize nasihatte bulundun diye şahitlik ederiz” dediler. Bunun üzerine Resulullah şehadet parmağını semaya doğru kaldırdı, sonra da insanlara doğru çevirip indirerek, “Şahit ol yâ rab, şahit ol yâ rab, şahit ol yâ rab!” diye bitirir…

Bu hitabın tarihi Milâdî 632 dir.

Kadın Hakları Günü olarak kutlanan 5 Aralık tarihinin temelini Olympe de Gouges’un 1791’deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi’ne dayanmaktadır.

İşte bizim ve modern dünyanın Kadın Hakları konusunda çelişkilerinden birisini ortaya koyan iki kaynak: Bir yanda Kur’an ve Hz. Muhammed gerçeği diğer yanda da, 1150 yıl sonra ortaya konan bir bildirge. Acaba Kur’anı ve Hz. Muhammed’i anlasaydı insanlık, 1789 Fransız İhtilâlinden sonra yayınlanan 1791’deki bildirgeye ihtiyaç duyar mıydı insanlık?

Dünyanın gündemine aldığı ve kutladığı bu gün ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı” tanınmasıyla daha da anlamlı bir gün haline gelmiştir.
İtalya’da1945, Fransa’da 1944, Belçika’da 1960, İsviçre’de 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle Türkiye ve Türk kadınları bir anlamda da dünyaya örnek ve öncü olmuştur.

1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam etmektedirler.

“Kadın Hakları Bildirgesi ve Maddeleri”ni Google den okuyabileceğiniz için buraya almıyorum değerli okurlarım. Şu kadarını hatırlatayım: 1.maddede şöyle der:

“Madde I: Kadın özgür doğar ve erkeklerle haklar bakımından eşittir.” İnancın kaynağı da bunu söylememiş mi zaten…

Maslow’un ihtiyaç piramitinde, sıraladığı: (Fiziksel ihtiyaçlar / Güvenlik ihtiyacı / Ait olma ve sevgi ihtiyacı / Değerli hissetme ihtiyacı / Kendini gerçekleştirme ihtiyacı) beş basamağın 1. Basamağını gerçekleştirmeden diğerlerini inşa edemezsiniz değerli okurlarım.

Osmanlı Devleti'nin çöküş sürecini yaşadığı son üç yüz yılında gittikçe en yukarıdan en aşağıya eriyen ihtiyaç piramitinin dibe vurduğu dönem de 93 Harbi adıyla bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi ile başlayan 9 Eylül 1922’de noktalanan 40 yıllık savaşlar dönemidir.

Bu bağlamda Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin değerli oluşu da tam da bu noktadadır. İhtiyaç piramitlinin en alt basamağındaki Türk milletini kadınıyla erkeğiyle yeniden ayağa kaldırması ve piramit basamaklarını tırmandırması ve bugünlere getirmesidir. 

Kadınların güçlenmesi, toplumun güçlenmesidir. "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına verdiği değer, çağdaş haklar ve özgürlükler ile birlikte; siyasi konularda da ön plana çıkmalarının yolunu açan, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 90. Yıl dönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun."