Her zaman aynı seyirde gidemeyebiliyoruz. Yine de her konuda istikrarlı olmak gerekir diye biliyoruz. 

Düzenli değişimler istikrar mıdır, tartışılır. İstikrar demek değişimi ret etmek anlamına gelmez. Değişen ortam ve şartlarda dahi kendini unutmamaktır.

Yaşantıda her zaman istikrarlı olmak mümkün değil ama hedeflerde ve gelecek beklentisinde olunabilir. 

Hayat akıp geçerken her şey bir şekilde değişime uğruyor. Önemli olan bu değişimlerde bizim sergilediğimiz tutumdur. 

Şartların elverişine göre aldığımız kararlarda ufak tefek değişimler olsa da hiçbir şey bizi yolumuzdan alıkoymamalı. 

İnsanların kendilerine göre her zaman tasarrufları vardır. Bu tasarruflar tabi ki kişiden kişiye ve dönemden döneme değişim göstermekte. Nitekim değişmeyen hiçbir şey yok. Yine de bu değişimlerde alınan kararlar sadece şekil değiştirebilir; dün söylenileni dönem bunu gerektirir diye taşlamamak lazım.

Sürekli karar değiştirmek kişinin kendisinin de çevresinin de kafasının karışmasına neden olabileceği gibi istikrarsız anılmak da mümkün. 

İstikrar konularına inancı, düşünceleri, ideolojileri, neyi savunduğunuza kadar her şeyi eklemek mümkün. Bahsi geçen konularda istikrarsız olunması demek sizden şüphelenilmesine yol açabilir hatta ve hatta kişilik bölünmenizin olduğunu bile düşündürebilir diğerlerine. 

Bir insanın mizacı; tutumlarıyla, düşüncesiyle, dünya görüşüyle bir bütündür. Sürekli tutum değiştirmek imajınızı da zedeler bir yerde. Karşınızdakinin güvenini de sarsar. 

Bir hipotezimiz çürütüldüğünde tabi ki onda da diretmek saçma olur ama hipotezimize yine en yakın olasılığı seçeriz; taban tabana tam zıddını değil. 

Diğer insanların beklentisi her durumda ve koşulda sürekli renk değiştiren değil istikrarlı bireylerle karşılaşmaktır. En azından karşınızdaki sizin için tam manasıyla tanımlanmıştır. Diğer türlü en ufak bir değişimde güvenilirliğiniz sorgulanacak ve farklı anlamlar yüklenecektir kişiliğinizle ilgili. 

Zaman da değişse, biz de değişsek bazı şeyler vardır ki vatan sevgisi gibi, ata sevgisi, hayat görüşü, ideolojiler ve ne olmak istediğimiz gibi şeyler durumdan duruma değişim göstermeyecek şeyler olması gerekir. 

Kısacası her konuda olduğu gibi kararlı olunması gerekmektedir. 

Yani: İstikrar bir karardır!

Mavinin Fecri ve Mihrinin Hicranı Yazarı

Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar