Merhaba Sevgili Yeni Çağrı Gazetesi okuyucuları;

Son günlerde kripto para dolandırıcılığı konusu oldukça gündemde. Dolandırıcılık mağdurlarının hangi hukuki yollara başvuracakları konusunda kafası karışık.

Bitcoin gibi sanal para birimlerinin coğrafi bir sınırı olmamakla beraber yargılama hususunda açık bir düzenlemede bulunmamaktadır. Hukuki boyutu itibariyle açık bir yargısal düzenleme olmaması sebebiyle başvurulması gereken yöntemler oldukça sınırlıdır. Bizim ülkemizde kripto para alım ve satımı yapan platformları düzenleyen bir regülasyon yoktur. Bu durum sanal paraların toplum tarafından tercih edilme sebebi olmasına rağmen resmi banka ve kuruluşlar tarafından koruyucu işlemlere dahil olmamasından ötürü ekonomik suçların işlemlerine de sebebiyet vermektedir. 

Türk Ceza Kanunu 282. maddesinde düzenlenen Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu bu konuda oldukça önemli bir maddedir. Bitcoin karşılığı ile satış yapan bu paralar ile çeşitli suçlara karışılması para aklanması veya dolandırıcılık işlemlerinin yapılması mümkün hale gelebilmektedir. Bir diğer yönü ise, son dönemde artan kripto para mağdurlarının başvurmaları gereken hukuki yöntemlerin neler olacağıdır. Kripto para mağdurlarının genel hukuk kurallarına dayanarak dolandırıldıklarına ilişkin hükümlerle hukuki yollara başvurma hakkına sahiptirler. 

Kripto para mağdurları Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurabilir ve uğradıkları zararların şirket sahiplerinden tahsilini ayrıca cezalandırılmalarını talep edebilirler. Bir diğer hukuki yöntem ise; Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili düzenlemelerine başvurmak suretiyle haklarını talep etme imkânları da bulunmaktadır. Ayrıca Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri bu hususta başvurulması gereken yargı organlarıdır.