Kurt Kapanı veya Turan Taktiği (Hilal Taktiği) konusundan önce bu savaş stratejisine isminin verilmesine sebep olan kurtlardan ve Türklerin kurdu sembol olarak kullanmalarına bakalım. Kurt savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve aklı, sahayı okuyabilme gücünü temsil eder. Türk Milleti’nin başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde ortaya çıkar ve yol gösterir. Çadırların önüne tepesinde altından kurt başı bulunan direkler dikilir. Savaş Ruhu (Tanrısı) kurt görünümüne bürünür. Altıncı yüzyıla ait bir taş anıtta kurttan süt emen bir çocuk resimlenmiştir. Türk Milleti erenlerin, evliyaların zaman zaman kurt kılığına girerek insanların yardımına yetiştiğine inanırlardı. Bozkurt’a “Gök Oğlu” da denir. Halk kültüründe Bozkurt dişinin cepte taşınmasının nazardan koruyacağına inanılır.
Bozkurt, İslamiyet öncesi dönemlerde Türklerce zaten kutsal sayılmıştır ve daha sonraki dönemlerde de bir Türklük sembolü olmaya devam etmiştir. Tarihsel araştırmalar bu sembolün batıya göç eden Hunlar, Kıpçaklar ve Peçenekler gibi çeşitli Türk halkları tarafından soylarını ifade etmek için kullanıldığını göstermektedir. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Ergenekon Destanı'nda anlatıldığı üzere; Türklerin, Demirden dağları eriterek Ergenekon'dan çıkarken, Börteçine adında bir (Bozkurt'un) onlara rehberlik etmesi inancına dayanmaktadır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından da milli sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk parası üzerine bozkurt resimleri basılmıştır.
Gelelim Kurt Kapanı konusuna; Kurt Kapanı diğer isimleri ile Turan Taktiği ya da Hilal Taktiği olarak da bilinir. Düşmanı çevrelemek ve sonrasında da yok etmek için kullanılan askeri bir taktiktir. Kurt Kapanı yani yüzyıllar boyu Türk Milleti tarafından uygulandığı için Turan Taktiği olarak da anılmıştır. Peki bu taktikleri düşman bilmiyor muydu? Onlar neden kullanmıyordu diye sorulacak olursa; hemen söyleyeyim.
Bu savaş taktiğini uygulamak için önce askerin gönüllü olması, vatan millet aşkının ne demek olduğunun anlatılması ve de çok yüksek disipline sahip olarak eğitilmesi biline gerçektir. İşte bu inançla yetişmiş askere emir verecek komutanın çok inandırıcı ve de güvenilir olması da en başta gelen başarı nedenidir. Türk Milleti’nin ordularının disiplini için söylenen en önemli parola ise “emir demiri keser” disiplin anlayışıdır. Ayrıca dünya milletleri yani devletlerinin de bildiği gibi Türk Milleti “ordu millet” disiplini ve bu inançla 3000 yıldır varlığını sürdürmektedir. Üstelik İslâmiyet sonrası Türkler “Allah adına savaşmak” inancıyla Hilal Taktiği ismi ile bu stratejiyi kullanarak güçlü bir kutsâliyet savunusuna sahip olmuşlardır. Turan Taktiği, Kurt Kapanı Taktiği veya Hilal Taktiği Türk orduların vazgeçilmesi olmuştur.
Kurt Kapanı savaş esnasında saldır, geri çekil taktiği ile düşmana pusu kuran bir taktiktir. Hilal Taktiği ya da Kurt Kapanı olarak da bilinir. Hilal taktiği (veya Turan/Türk taktiği) adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek ilk defa Türkler tarafından uygulanmıştır. Ordu, savaş esnasında sağ, sol ve merkez olmak üzere üç kısımdan oluşurdu. Merkez kuvvetleri düşmana saldırmakta ve bir süre sonra da kaçar gibi geri çekilirlerdir. Bunu yaparken at üzerinde olurlar ve ok atarak savaşa devam ederlerdir. Bu sayede geri giden askerlerin peşinden giden düşman, geri çekilen ordunun sağ ve sol kol tarafından pusuya düşürülürdü. Çember içine alınan düşman askerleri bu sayede imha edilebilir ve savaş da kazanılabilirdi. Bu taktiğin adı turan ya da Hilal Taktiği olarak kabul edilir. Ordunun sağ, sol ve merkez olmak üzere üç konumda olması gerekmektedir. Düşman saldırıya geçtiği zaman merkez konumdaki askerler önce saldırıya geçip sonra geri çekilirler. Bu geri çekilme ile beraber düşman askerler peşlerinden giderken sağ ve sol merkez tarafından çember içine alınır ve düşman askerleri imha edilirler.
Osmanlı Devleti tarafından sıkça kullanılan Turan Taktiği birçok savaşın kazanılmasını sağlamıştır. Meydan savaşlarında daha çok tercih edilen Turan Taktiği sahte ricat ve pusu olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanırdı. Turan Taktiği en iyi şekilde Alp Arslan tarafından Malazgirt Savaşı’nda ve Mohaç Meydan Muharebesi sırasında ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından kullanılmıştır. Hatta Osmanlı Devleti’nin ünlü amirali Barbaros Hayrettin Paşa bu taktiği Preveze Deniz Savaşı’nda bile kullanarak 602 parçalık Haçlı savaş donanmasını 122 parçalık gemiye yenerek zafere ulaşmıştır.
Kısacası; Türk Milleti, bu muhteşem taktiğe ismini veren Kurt’u kahramanlık, şahsiyetli duruş, hürriyet düşkünü, dayanışma örneği, çalışarak yaşamı sürdürme, kimseye minnet eylememe, eşine sahiplenme, mertlik, mensup olduğu topluluğunu ölümüne savunma, birlik ve beraberlik davranışının timsali olarak da görmüştür. Bayrağına, ordusuna, otağına, obasına resmini, çocuklarına isimlerini vermiştir. Mesela; Bozkurt, Kurt, Kurt Kaya, Kurtcan, Kurtkan, Kurt Kağan, Mavi Kurt, Akkurt, Gök Kurt, Kızıl Kurt, Alakurt …. Ve de KURT EFE gibi yiğitlik sembolü isimler koymuştur.
Not: Canım oğlum Alihan’ın oğlu torunum; sevgili KURT EFE, yaşamın Türk Milleti’ne ve dünya insanlığına hizmet edeceğin inancıyla kutlu olsun.