Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçtiğimiz gün “kısmi seferberlik” ilan etti., Sovyetler Birliği dönemi dahil, İkinci Dünya Savaşından bu yana Putin’in Rusya için ilan ettiği ilk seferberlik ilanıydı.Ardından Rus Savunma Bakanı topraklarına karşı saldırılara yönelik bütün imkanlarıyla karşılık vereceğini söylemesi ile de elindeki nükleer silahlara karşı da vurgu yapıyordu.

Putin’in seferberlik ilanı Rusya’nın işgali altında bulunan Ukrayna vilayetleri Luhansk, Donetz, Herson ve Zaprorijya’da Rusya’ya katılmak için halk oylaması ilan etmelerinden bir gün sonra geldi. Nükleer savaş tehdidiyle şimdiye dek işgal ettiği bölgelerin Rusya’ya girmesini kabul ederlerse bütün dünyaya karşı savaş biter mesajını veriyor.

Tabi bu durum dünya kamuoyunun yanı sıra Rus halkının da tepkilerine yol açtı. Rusya’da bu karara karşı çıkmak için protesto düzenlendi ve çoğu kişi Rusya’dan sıcak denizlere doğru akın etmeye başladılar.

Putin’in kısmi seferberlik çağrısına dünyadan tepkiler yağdı.

ABD Başkanı Joe Biden:

"Kimse Rusya'yı tehdit etmiyor. BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi Rusya, komşusunu işgal ederek egemen bir devleti haritadan silmek istedi. Birleşmiş Milletler'deki 183 ülke Rusya'nın savaşını kınıyor. 25 milyar dolardan fazla Ukrayna'ya yardımda bulunduk. ABD olarak savaşın sona ermesini istiyoruz.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Rusya'nın kısmi seferberlik ilanının Ukrayna'da başarısızlık ve zayıflık ifadesi olduğunu bildirdi. Almanya Başbakanı Scholz ise, Rusya'nın kısmi seferberlik emrini "çaresizlik eylemi" olarak nitelendirdi. Avustralya ve Finlandiya da, Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesine ve Ukrayna’nın 4 bölgesinde bağımsızlığa ilişkin referanduma gidilmesi karına tepki gösterdi.

Savaşın en başından beri tarafsızlığını koruyan Türkiye ne yapacak?

Türkiye “Ukrayna’nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız” diyerek Rusya’ya bundan kaçınma çağrısı yaptı.

Rus ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan siyasi görüşmelerin ikisi de Türkiye’de yapıldı. Bu açıdan Türkiye dünyaya karşı mükemmel bir diplomasi örneği sundu.Ukrayna’nın tahıl sevkiyatı yapabilmesi için Rusya ile anlaşmayı Türkiye bağladı.

Ancak Putin’in bu sert ve tehlikeli çıkışı Türkiye’yi de bu alanda zora sokabilecek bir hale getirebilir. Çünkü savaşın genişlemesi Türkiye için güzel sonuçlar doğurmayacaktır. Batı ve doğunun savaşında dünya barış ihtimalini liderlerin unutmadan ilerlemesini ümit ediyorum. Aksi takdirde nükleer silah tehditleri telafisi olmayan kayıplara neden olabilir.