Geçtiğimiz günlerde çok özel bir gece yaşadım.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, bir dünya yıldızı Ferruccio Furlanetto’yu Verdi’nin büyüleyici eseri Requiem’i sanatseverlerle kucaklaştırdı.
İtalya Büyükelçiliği ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleşen eser, Devlet Opera ve Balesi’nin o çok değerli solistleriyle AKM yi inletti. Alkışlar dakikalarca dinmedi ve gerçek şu ki Verdi gibi bir üstadın yorumu ilk kez dinleyenleri bile çok etkilemiştir. Finalde tek boş yer olmayan salonun ayaktaki coşkusu bunun en güzel kanıtıydı.
Giuseppe Verdi’nin büyüleyici eseri denilen Requiem içimdeki müzik keyfini zirveye taşıdı. Requiem bir ağıt değil… varoluşun derinliklerine inen bir destansı yolculuk, son ve sonsuzluk arasında gidip gelen bir çığlık bir dua… Görkemli melodiler güçlü bir orkestrayla insanı ister istemez ölümün varlığına ve ötesinin ne olacağını düşünmeye itiyor. Verdi duygusal bir müzik dehası! Duygu olmadan da bu müthiş sanat eserleri olamaz. O gece bu yoğunluğun getirdiği dramatik halleri Andrea Francesco Solinas yönetiminde güçlü orkestra ve İDOB’un korosu ile unutulmaz yorumladı.
Soprano Evren Ekşi, mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Aydın Uştuk ve dünya opera sahnelerinin güçlü sesi Ferruccio Furlanetto nun sololarıyla arzu ve korku çatışmalarına gark etti.
Yandık Marmara Çırası gibi dedim. Ne yandık ki yandık!
Devasa koronun orkestra ile atışmaları ruhani deneyimi olmayanları bile içine çekip eserin sonunda büyüleyici bir fanusa soktu. Her zaman dediğim gibi müziğin evrenselliği sanat severleri yaladı yuttu. Hüzün, seveni de sevmeyeni de o gece aynı alevin içinde yoğurdu.
Biraz eser hakkında bilgi vereyim;
Sanatın zaman ve mekan doğasını silip atan, ilahi bir kudretin tanıklığına kadar uzanan bu dramatik ve estetik boyutlu eseri, Verdi hayranlık duyduğu Manzoni Requiem anısına bestelemiş. Katolik cenaze ayini için yaptığı müzikal düzenlemeyi Milano San Marco Kilisesi’nde gerçekleştirilen ilk performans Manzoni’nin ölümünün birinci yılında gerçekleşmiş ve bestecisi yönetmiş. Fazla operatik olduğu düşünülen Requiem ayinsel bir ortamda icra edilmesi için, genellikle konser formunda verilirmiş ve icra edilmesi yaklaşık 90 dakika sürermiş
Evet sevgili okurlar…Müziğin dipsiz çekiciliği, evrenselliği, kıvraklığı, hüznü, neşesi iletişimin en güzel yolu.
Biz de bu yolda eğitilip tekamül edersek ne mutlu!