ABD Başkanı Biden koronavirüsü atlattı


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın Covid-19 testi negatif çıktı.

5 gün önce koronavirüse yakalanan Başkan Biden’ın tamamen atlattı doktoru tarafından açıklandı.

Beyaz Saray’ın gül bahçesinde konuşma yapan Biden ''Artık çok bulaşıcı olan BA.5 varyantıyla mücadele ediyoruz. Etrafınızdakileri korumak için kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmayı yeniden düşünmelisiniz. Maalesef COVID-19, 2 buçuk yıldır olduğu gibi hala bizimle, ancak mücadelemiz büyük fark yaratıyor'' ifadelerini kullandı.

Biden'ın COVID-19 testi geçtiğimiz hafta perşembe günü pozitif çıkmıştı. Tüm programlarını iptal eden Biden semptomlarının hafif olduğunu, izolasyon altında çalışmaya devam ettiğini bildirmişti.

 

FED beklenen faiz kararı açıkladı!



ABD Merkez Bankası faiz kararını açıklayarak enflasyonla mücadele kapsamında faizleri 75 baz puan daha arttırma kararı aldı.

FED faiz arttırımına yıl başından beri devam ediyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından basın toplantısında ekonomik durgunluk düşünmediğini söyledi.

ABD'deki Giresunlu bilim kadını ödüllere doymuyor


Wisconsin Üniversitesi – Madison’da çalışan Prof. Dr. Betül Kaçar antik genler hakkındaki çalışmaları nedeniyle “2022 Rosalind Franklin Madalyası” ödülünde ikinciliğe layık görüldü.

Kaçar daha önce de NASA Erken Kariyer Ödülü ve Stanley Miller Erken Kariyer Ödülü almıştı.

Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi'nde kimya eğitimi gördü, ve 20 yaşında ABD'ye göç etti. 20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kacar, 2010'da Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı.

Evrimin molelüler mekanizmalarına yönelik anlayışımızla ilgilenen Kaçar, doktora sonrası çalışmalarını NASA'da sürdürdü. 2012 yılında Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kacar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı.

Wisconsin Üniversitesi – Madison’deki Kaçar Laboratuvarı, yaşamın kökenlerini, erken Dünya'nın biyolojisini ve yaşamın ortaya çıkışını ve erken mekanizmaları anlamanın Dünya'nın ötesinde yaşam bulmaya nasıl yardımcı olabileceğini araştırıyor.

NASA Astrobiyoloji Erken Yaşam ve Evrim Merkezi'ne ev sahipliği yapıyoruz. Bütünleştirici yaklaşımımız, milyarlarca yıllık tarihe yayılan biyomolekül ölçekli makroevrimsel eğilimlerin incelenmesini sağlar ve yaşamın kökenlerini ve erken evrimini incelemek için temelde yeni bir metodolojidir.

Çalışmamızın genel amacı, biyolojik aktiviteyi kaydeden küresel ölçekte imzalar üzerindeki antik enzimlerin olası çevresel etkilerini değerlendirmektir. Çalışmaları, UN Women, UNICEF, Kongre Kütüphanesi, Avrupa Birliği Eğitim Delegasyonu, NOVA Science, BBC, NPR Science Friday, MIT Technology Review, Vice News, Wired, PBS, CNN’de yer aldı.