Sertaç Balcı  kimdir müzik sektörüne nasıl giriş yaptı biraz tanıyalım ?

17 Mart 1979 Ankara doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’nı dereceyle kazandım ve aynı konservatuvarda kendi bölümümü birinci olarak tamamladım. İlk single çalışmam olan “Hayatıma Hoş geldin” çalışmamı 2018 Ağustos’ta müzik severlerin beğenisine sunduk. Sözü ve müziği bana ait bir şarkıdır. Çok güzel geri dönüşler alıyorum hala. Böylelikle ilk single (tekli) deneyimimle müzik sektörüne ben de hoş geldim sanırım Nisan başında da yeni şarkım “Yine Başa Sardım” çalışmamızı sunduk.





“Yine Başa Sardım” adlı şarkınızdan bize bahseder misiniz ? Aranjesini kim yaptı söz müziği kime ait ? Şarkıya gelen tepkiler nasıl memnun musunuz ?



 Yine Başa Sardım şarkımın da söz ve bestesi bana ait. Hayatıma Hoş geldin şarkımdaki aynı ekiple çalıştık. Aranjesini Ahmet Uncu ve klip yönetmenliğini Kemal Yıldız üstlendi. Şarkı çıktığında bir sağlık problemi yaşadığım için tanıtım için bir ay geç başladım diyebilirim. Şimdilik güzel gidiyor geri dönüşler.



Son zamanlarda Bazı sanatçılar “Albüm çıkarmak mı? Aman aman”  diyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? Müzik sektörümüzün içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz ?


Artık her sanatçı kendi imkanlarıyla projelerini sunuyor. Bir şarkıya harcanan para ve zaman değer görülmesi açısından çok meşakkatli ve  tanıtıma çok önem vermek zorundayız. Şarkıları kliple birlikte izlemekten daha keyif alıyor sanırım müzik severler. Bu yüzden klip çekilmemiş şarkının kıyıda köşede kalma durumu çok yüksek.    



Youtube kanalınızda canlı performanslarınızı yayınlıyor musunuz ? Youtube’daki sahte tık olayları hakkında neler düşünüyorsunuz Youtube Albüm / Single satışlarınızı etkiliyor mu?

Aslında Youtube artık en önemli dijital tanıtım mecrası diyebiliriz. Televizyonlar, radyoları bile oradan takip edebiliyorsunuz. Kanalımda akustik performanslar için yakında bir proje yapmayı planlıyoruz. Sahte tık olayında kişinin kendini kandırmasından başka bir şey değil açıkçası. Bir şarkı halka ulaşıp kendini sevdirebiliyorsa talebi kendi kendine zaten arttırıyor. Youtube’daki tıklanma “başarı” olarak adlandırılabiliyor günümüzde. Bu yüzden sahne açısından sanırım daha değer görmekte.



Son zamanlarda sanat eğitimi almayanlar da single çıkarıyor. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ?

Müzik herkese açık bir platform ama bir işin eğitimini almak insana yol gösterir, ufkunu genişletir ve kendi sınırlarını zorlamaya yardımcı olur. Bazı insanların öyle güzel şarkıları oluyor ki burada da duygunun okulu olmuyor diyebiliriz tabii ki





Fan Grubunuz var mı ? Onlara neler söylemek istersiniz?

İlk şarkım “Hayatıma Hoş geldin” piyasaya çıktıktan sonra tanınırlığımda bir artış oldu tabii ki. Bana öyle umut veren yorumlar, videolar geliyor ki Bu anlamda ilgi gösteren ve destek olan herkese tek tek teşekkür ediyorum



Konserlerinizi, etkinliklerinizi öğrenmek isteyenler size nereden ulaşabilecek ?

Tüm etkinliklerimi Instagram ve Facebook hesaplarımdan duyuruyorum. Bunlar için Instagram’da “sertac.balci”  yazarak ve Facebook’ta da single (tekli) kapak fotoğrafımdan bana ulaşabilirler.




Müzik dışında başka aktiviteleriniz var mı ? Sertaç Balcı müzik dışında neler yapar ?



  Müziğin hayatımda öyle büyük bir yeri var ki fırsat buldukça kitap okur, dostlarımla vakit geçiririm. Zaman zaman da spor yapmaya imkan yaratmaya çalışıyorum.



Mutfakla aranız nasıl ? Dışarda mı yemek yiyorsunuz yoksa evinizde kendiniz mi yaparsınız ?



Yemek yapma hevesim hiç olmadı aslında Annemle beraber yaşıyorum ve O kadar güzel yemekler yapıyor ki yemek yapma isteğim bu yüzden hiç olmuyor



Bir idolünüz var mı ? Türkiye’de ve Dünya’da en beğendiğiniz isimler kimler ?

Açıkcası bir idolüm yok. Türkiye’de Berkay ve Yıldız Tilbe’nin şarkı söyleme stilini çok beğeniyorum. Dünya’da ise Andrea Bocelli en beğendim isimlerden.



Neden Dünya çapında bir star çıkaramıyoruz ve de neden yabancı şarkılarımız Avrupa’da tutmuyor bir sebebi var mı ?

Tarkan’a bu şans güler gibi oldu ama bunun için şarkı yapma tarzımızı biraz daha dünya standartlarına yükseltmemiz gerekir.

Bu yılki projelerinizden bize biraz bahseder misiniz ?

Aslında o kadar çok şarkım var ki çevrem bana “beste fabrikatörü” diyor
Çok yakında her 2 ayda bir şarkılarımı peş peşe sunacağım



Düet projeleriniz var mı kimlerle çalıştınız bu zamana kadar ?


  Bir sürpriz yapma hayalim var bakalım. Önümüzdeki yaza doğru ünlü biriyle düet yapma isteğim var Umarım kabul eder



Konserleriniz nasıl gidiyor? Sahnelerinizde artış var mı? Yaz kış dönemleri etkiliyor mu konserlerinizi ?

  Hayatıma Hoş geldin şarkımdan sonra özellikle düğünlerde sahne artışımız oldu. Kendi orkestramla birlikte gittğimiz bayi toplantıları, şirket yemekleri ve mezuniyetlerde de artış oldu diyebiliriz.


Sanatçılar birbirine laf atarak gündeme gelmeye çalışıyor son zamanlarda. Bu sanatçının sizce popülaritesini artırıyor mu ? Sanatçı sizce yaptığı işlemi yoksa bu sekilde mi gündeme gelmeli ?

Bunlar eskidendi. Sanatçı sayısı azdı ve ne yapsalar gündemde oluyorlardı ama ben de sanatçının işiyle gündeme gelme tarafındayım


Sanatçı Aynur Aydın’ın son zamanda hesabı çalındı ve de özel resimleri sosyal medyaya yüklendi. Bu tarz olayların son bulması için sizce ne gibi önlemler alınmalı? Herkesin basına gelebilir sonuçta bu tarz üzücü durumlar ? Pr çalışması olduğu da gündeme geldi son zamanda bu olay hakkında sanatçının müzik firması da açıklama yaptı ?

Bunun için sosyal medya hesapları için profesyonel destek almak bence daha mantıklı.



En çok beğendiğiniz slow şarkınız ?


Her şarkının bir dönemi var. Kimi ayrılıkta kimi aşıkken dinlenir. Kimi yağmurda kimi sabaha karşı… Psikolojime göre hangi moddaysam o şarkımı daha çok beğeniyorum



Beste yapıyorsunuz, beste verdiğiniz sanatçılar oldu mu bu zamana kadar ?

Ben yıllarca bunu erteledim ama artık yakın zamanda şarkılarım bir çok ünlü isimle buluşturmayı umuyorum.


Müzik ile aşk ikilemi arasında kalsanız hangisini tercih edersiniz ? Aşkın tanımı sizce nedir ?

Aşk bence bir insanı tanıma heyecanı ve tepkilerini keşfetme dönemi diyebilirim. Sonrasında ya ayrılık ya da sevgi yerini bırakır. Müzik ve aşk ikilemi arasında kalsam tereddütsüz müzik derim



Edis’in son çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz Klibi çok değişik olmuş gercektende ?

Türk Pop Müziği’nde güzel bir çıkış yakaladı Edis. Artık standarttan  çıkması gerekir birilerinin. O da bunu iyi yapıyor. 



Kocaeli’ye daha önceden geldiniz mi ? Kocaeli’ye geldiyseniz en çok neyini beğendiniz ? Kocaeli’de  Kartepe, Gebze ve Eskihisar gibi ilçelerinde çok güzel klip çekilecek yerler var klip çekmeyi düşünür müsünüz ?

Kocaeli’ye gelme fırsatım henüz olmadı ama yeni klip için yönetmenime burası için öneride bulunacağımın sözünü verebilirim




İstanbul’da en çok ne yapmak hoşunuza gidiyor ?

 Keşfetmeyi çok seviyorum. Hiç bilinmedik yerlerde yemek yiyip, kahve içip yeni insanlarla sohbet etmek beni yeniliyor. Bu vesileyle hem yeni yerler hem de yeni insanlar keşfediyorum



Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz ?

Şarkılarım sevenlerimizle buluşması kısa bir dönem olmasına rağmen göstermiş oldukları ilgi ve destekten dolayı her birine tek tek teşekkür ederim. Bu ilgi ve destek bizlere bir sonraki proje için umut veriyor. Sevgilerimi iletiyorum tüm sevenlerimize.


Çoklu soru köşemiz :



   En sevdiğiniz renk : Sarı



   En sevdiğiniz yemek : Mantı



   En sevdiğiniz şehir : Ankara



   En sevdiğiniz film : Aşk Mektubu



   En sevdiğiniz dizi : Dizilerle pek aram yok açıkçası



   En sevdiğiniz spor : Yüzme



   En son gittiğiniz konser : Bir çok sanatçının bulunduğu özel bir konser



  En son gittiğiniz film : Bold Pilot



  En sık kullandığınız kelime : Şükürler Olsun



  En nefret ettiğiniz şey : Verilen sözde durmamak



  En sevdiğiniz hayvan : Köpek



Editör: TE Bilisim