Klasikleşmiş  sorularımızdan İmran Salkan  kimdir?



Makedonya'dan İstanbul'a göçmüş Arnavut asıllı bir ailenın kızıyım.Müziğe olan ilgim 9-10 yaşlarında akordeon ve koroda şarkı söyleyerek başladı. Lise den sonra  Trakya ünv girdim ama gönlümde  hep  müzik vardı. İstanbul'a geri döndüğümde Önder Bali ve Mehmet Kaygusuz  sanat merkezinde  4 yıl yarı zamanlı klasik piyano ve solfej eğitimi aldım. Bir dönem Özel Eğitim kurumlarınının müzik atölyelerinde  ve çocuk yuvalarında çalıştım. Jazz Piyano ilgimi çekti ve Mimar Sinan Ünv değerli hocalarından Gökçen hanımla bereber çalışmaya devam ettim. Gönlüm hep şarkı söylemekten yanaydı bu hayalimle kendi yöreme ait geleneksel şarkıları ortaya koydum ve  önce Selim Sesler 'e solistlik yaparak başladım. Arkasından Serkan Çağrı ile Rumeli Band,3 Women projeleriyle yurt dışı ve yurt içi kültürel etkinliklerde yer aldım.Trt de Balkan Atlası gezi programı, Şahin Özer'in  Radyo kanalında  Balkan  Ateşi programını hazırlayıp sundum. 2010 yılında Makedonya'da hazırladığım Balkan Şarkıları albümü Ada müzik tarafından yayımladı. Konserler festivaller derken 2. 3. albüm geldi. Türkiye 'de Balkan müziğinini sevdirmeye  ve kültürümü unutturmamak adına çalışmalarıma devam ediyorum.



Müzik sektörune girmeye nasıl karar verdiniz vede müzik sektörünün içinde buunduğu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?



Şarkı söylemeye ilk okulda koroda başladım. Okul müdürüm her fırsatta beni odasına çağırır  ezberlediğim  o tek şarkıyı söyletirdi.Bir gün, okul töreninde  beni kürsüye çağırdı çok utanmıştım. İlk solo sahne tecrübem oldu :)  O yıllarda, bunu bir gün profesyonel anlamda yapacağımı düşünmemiştim. Türkiye'de yaşıyorduk  ama kendi kültürümüze hep bağlı yaşadık. Evimizde  iki dil konuşuluyordu. Kendi yöremize ait şarkılar, müzikler çalınıp söylenirdi. Eski şarkıları çok seviyorumdum. O dönem kasetler vardı. Eski Yugoslavya'ya her gittiğimde yeni kasetler toparlar getirirdim. Bir gün Açık havada Goran Bregoviç konserini izleken Türkiye de Balkan Müziği icra etmeye karar verdim. O aşkla ilk adımlarımı attım. Selim Sesler o dönem bizim tarza yakın bir müzik yapıyordu. Kendisine ulaştım ,repertuarımı sundum ve beraber çalışmaya başladık. Balkan müziğine Serkan Çağrı ile Rumeli Band ve diğer projelerle devam ettim.sektöre gelince pek hoşnut omadığımı söyleyebilirim.



Tarzınız tam laak nedir? mesela Emre Aydın ben Rockçı değilim Altenatif müzik yapıyorum diyor.Bu konu hakkında bir çok örnek var.



Genel olark Balkan Folk müziği diyebiliriz.Balkanlar ,farklı kökenlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya ve  müzikte çeşitlik gösteriyor. Çok farklı formlar var. Osmanlının bıraktığı ezgiler ve türküler, Boşnakça, Makedonca, Arnavutça farklı dillerde bir çok halk şarkısı. Konselerimde Balkanlara ait tüm dillerdeki şarkılara yer vermeye çalışıyorum ama tabi kendi ana dilimde olan Arnavut halk ezgileri ön sırada. Bu şarkıların hikayelerini anlayarak ve  hissederek yorumlamak çok farklı biz haz.





Bu zaman kadar kimlerle çalıştınız şarkılarınızı  çıkarmadan önce danıştığınız profesyonel isimler var mı?



Solo çalışma ve konserlerim dışında .Selim Sesler,Serkan Çağrı( Rumeli Band ), 3 Women (Yasemin Göksu-Özlem Taner), 7 Cihan Kadınları( Mehtap Demir, Göksel Baktagir, Züleyha, Eda Karaytuğ) Danıştığım isimler olmadı ama öneride bulunan, destek anlamında yanımda olan güzel insanlar  vardı tabi



Youtube Reynmen ile sahte  tık olayı bir daha gündeme geldi bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz sahte tık sanatçının popularetesini arttırıyor mu? Youtube sıngle satışlarınızı etkiliyor mu? Sanatçılar son dönemde youtubede kendilerine ait kanallarda canlı performans yapıyo sizinde böyle bir projeleriniz var mı?



Sahtekarlık ne diyebilirim. Sosyal mecraların hepsinde var zaten .Ne kadar takipçi ve tıklama varsa o kadar prestijiniz artıyor .Herkes yarış halinde böyle olunca bu yollara başvuruyorlar. Yeni albüm ve  single yapmış müzisyenlerin daha çok  kullandığı bir sahtekarlık .Sosyal medya danışmanlığı diye bir meslek var artık. Bu yazılımcılara bütçenize göre para veriyorsunuz istediğiniz takipçi tıklama rakamlarını yükseltiyorsunuz. İyi birşey yapıyorsanız sizi bulan buluyor, takip etmek isteyen ediyor zaten. Bu kaygılara, sahtekarlıklara gerek yok.



Youtube de canlı konseri tercih etmem. Beni çok heycanlandırmıyor. Sahnede olmak, seyirci ile gözgöze gelmek, alkışlanmak o ambians, o alış veriş çok başka



Kral tv gibi bir dev digital ortama geçti bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?



Herşey dijital platformda artık. Müzik yayını yapan bir kanalın, ekonomik boyutunuda düşündüğünüzde dijitali tercih etmesi gayet doğal .Genç kuşaklar için çok sorun değil ama geleneksel tv izlemeye alışık ve internet kullanamayan biri için sıkıntı



Kendinizde en beğendiğiniz vede beğenmediğiniz özellikler nelerdir?



Meraklı ve araştırmacı yönümü beğeniyorum.Beğenmediğim yönüm ise sabırsız olmam. Sonuca hemen ulaşmak istiyorum.Yeni başladığım bir kitabın bile okurken  sonucu merak eder son sayfalarına  şöyle bir göz atarım. Detaylar beni sıkıyor.



Düet projeniz var mı? Türkiye'de kimlerle düet yapmak istersiniz ?Bu zamana kadar kimlerle düet yaptınız?



Türkiye 'de hiç bir sanatçı ile düet yapmak istemem. Egolar çok yüksek ve mütevazilik hiç yok. Biraz populer olunca hemen ulaşılmaz oluyorlar.Telefonlara cevap vermeme, dönmeme, kıskançlık, çekememezlik …bir havalar, tafralar.. Bu camiyadan uzak duruyorum. Eski sanatçılar daha bir başka ...



Türkiye'de idolum dediğiniz örnek aldığınız sanatçı var mı?



Çocukluğumda Barış Manço'yu çok severdim. Sanatçılığı dışında insanlığı, ışıgı ,enerjisi çok faklıydı. Nilüfer, takip ettiğim mütevazi ,kibar ve zarif bir hanımefendi.



Bu zamana kadar çıkardığınız şarkılar içinde içinize en çok sinen şarkı hangisi?



2010 yılında yaptığım ilk albümdeki şarkılarımın bir çoğu, özellikle Camadani ve Emora Rugen.



Kumanova Kızları adlı şarkınıza gelen tepkiler nasıl memnun musunuz gidiş hattından Arnajesini kim yaptı söz müzik kime ait biraz bahseder misiniz bize bu şarkıdan?



Kumanova Kızları aslında orjinali Arnavutluk halk şarkısı sözlerini ben değiştirdim. Yapımcım bu  türkçe sözlü olsun demişti. Stüdyoya gitmeden kahvaltıda aklıma geldi yazdım. Aranjeleri Ceyhun Çelik yaptı. Makedonya da çok ilgi gördü.



Türkiye'de ki sanatçılarımız neyi eksik yapıyorda yabancı şarkılarımız tutmuyor?



Müzik bir yaşam tarzıdır sizin  yaşam tarzınız, kültürünüz yaptığınız müzikle örtüşmüyorsa çok  başarılı olmanız beklenemez. İyi taklit yeteneğiniz varsa olabilir. Güney Amerikalı Jazzın ortasında doğmuş büyümüş bir siyahinin  Türk sanat müziğinde çok başarılı olmasını bekleyemezsiniz. Neyle beslendiğinize bağlı biraz.



Akustik şarkılar gelecek mi sizden?



Tabiki... Bu ara yeni şarkılar ve kayıtlar için çalışmalara başladık. Yeni farklı  akustik eserler geliyor yakında.



n Diğer çalışmalarınızdanbize biraz bahseder misiniz?



Daha önce Tv ve Radyo progamları  yapmıştım. Onunla ilgili yeni projelerim  var. Şu an beklemede  herşey  siyasetle ve tanıdıkla yürüyor ne yazık ki. Hayata geçirmek istediğim bir de Çocuk Atölyesi var. Dijital platformlardan uzak ,el becerileri ve yaratıcılıklarını ortaya koyacakları, doğanın içinde, hobi ve müzik evi düşünüyorum.



n Sanatçılar bbirine laf atarak gündeme gelmeye çalışıyorlar bu konuda hakkındaki düşünceleriniz neler? Sanatçılar yaptıkları işlerle mi gündeme gelmeli yoksa özel hayat ile mi?



Daha önce dediğim gibi Türkiye'de sanat camiasında egolar yüksek ve kıskançlık, çekememezlik ... Hal böyle olunca birbirlerine laf atmaları normal. Boş vakit çok, kafalar boş, gündemde kalmak için bir yol...Müziği seven, üreten gerçek bir sanatçı zaten etrafında ne olup bitenle ilgilenmez. En  iyiyi ortaya koyma çabasındadır, işine konsantre olmuştur. Böyle polimiklere girmez.



Fan grubunuz var mı?onlara neler söylemek istersiniz sıkı takipçileriniz var mı?



Elbette sıkı takipçilerim var. Genellikle yurt dışında ve burada yaşayan Balkan kökenli hemşerilerim. Kendi doğup büyüdüğü topraklara özlem duyup, benim icra ettiğim bu geleneksel  şarkıları  dinlemek hoşlarına gidiyor.



Balkan Mania adlı şarkılarınızdan bize biraz bahseder misiniz ?



Balkan Mania üç  eselik bir çalışma Makedonya'da hazırladım.



1-Hayat mı bu



2-Son Karar



3-Enterisi Ala Benziyor



2015 yılında sadece dijital platformda  Elenor Müzik tarafından yayımlandı.



Son olarak sevenlerinize söylemek istedikleriniz?



Sevenlerime yeni şarkılarımın müjdesini verebilirim. Takipte olsunlar. Onları seviyorum kucak dolusu selamlar.



Çoklu soru köşemiz



En sevdiğinzi renk ?



-En sevdiğim renk beyaz 



Hangi Burçsunuz?



Burcum YAY



Aşk hayatınız nasıl?



-Kolay aşık olan biri değilim.Çok başına buyruk, dik kafalı ,özgürlüğene düşkün bir yapım var. Bir evliliğim oldu ve bitti.



Hangi takımı tutuyorsunuz?



-Futbolu sevmem ama çocukluğumda babam Galatasaraylıydı bende Galatasaraylıyım derdim.



En sevdiğiniz yemek?



-En sevdiğim yemek zeytinyağlı enginar dolması ve yaprak sarma



En sevdiğiniz Şehir?



-Türkiye'de İstanbul. Yurt dışında gördüklerim arasında Roma ve Viyana  diyebilirim. Eski, tarihi dokusunu kaybetmemiş, binaları, köprüleri hala ayakta kalmış ortaçağ şehirlerini çok seviyorum. Yeni betonlaşmış gökdelenlenlerin yükseldiği modern şehirler bana soğuk ve ürkütücü geliyor.



En çok nerede konser vermek istersiniz?



-Büyük bir antik tiyaroda konser vermek isterim. Şehir önemli değil



Yeni sıngle albüm projeleriniz var mı?



-Yeni şarkılar yolda, eser seçiyorum.



En son izlediğiniz film?



-En son izlediğim film KEFERNAHUM  beni çok etkiledi. Herkese tavsiye ederim



En son izlediğiniz dizi?



-Hiç dizi izlemiyorum Balkanlarla ilgili ELVEDA RUMELİ dizisini izlemiştim. Çok başarılı bir yapımdı.



En son izlediğiniz konser?



-En son Kardeş Türküler konserini izledim.



     

Editör: TE Bilisim