Yine canımız yandı. Yine yüreğimiz yandı. Ve yine içimiz kan ağladı. Hangi söz dindirebilir bu acıyı bilmiyorum. Hangi vaat geri getirebilir gidenleri.

Hangi ümit teselli olur kor olan yüreklere. Bilmiyorum. Bilemiyorum.

Böyle durumlarda sözler kifayetsiz kalıyor. 

Bartın Amasra maden ocağında meydana gelen patlamada 41 can şehit oldu. 

Dile kolay. 41 can! Çoğunluğu hayatının baharında olan gencecik insanlar. 

Gerçekten canımız yanıyor: elimizden bir şey geliyor mu derseniz, kocaman bir hiç. Dün Soma'da çok yanımız yandı, bugün Bartın'da. Yarın, Allah korusun nerede bilinmez.

Soma'da resmî açıklamalara göre 301 işçi hayatını kaybetmişti. 8 yıl geçti, tedbir olarak ne yaptık, bilen veya duyan var mı?

Çok acı ama üç beş gün sonra Bartın'da unutulacak. Unutacağız, tıpkı diğerleri gibi.

Binden fazla maden işçisi kazalarda öldü. 

Ne yazık ki bu acı ülkemizde dinmiyor.

1941 yılından bu yana ülkemizde maden ocaklarındaki kazalarda 3 bine yakın insan ölürken 100 binden fazla insan yaralandı. 

Madenlerde yaşanan kazaların başlıca nedenleri arasında ,se grizu patlaması, yangın ve göçük yer alıyor. TGRT 1983'ten bu yana maden kazalarını ve kaybettiklerimizle ilgili bilgileri derlemiş, bilanço korkunç. 

O kadar çok kaza var ki. 

Bir-Tarih 7 Mart 1983'ü gösterdiğinde Zonguldak'ın Armutçuk beldesinde bulunan taş kömürü ocağında grizu patlaması yaşandı. Bu patlamada 103 işçi hayatını kaybetti. 

İki-7 Şubat 1990 tarihinde Amasya'da yer alan Yeni Çeltik Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 3 işçi yanarak öldü, 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetti. 

Üç-3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yer alan taş kömürü ocağında zincirleme patlamalar meydana geldi. Kazada 263 maden işçisi hayatını kaybetti. 

Dört-26 Mart 1995 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi'ne ait maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 38 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. 

Beş-22 Kasım 2003 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesinde, özel bir firmanın işlettiği maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Kazada 10 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cesetleri günler sonra çıkarılabildi. 

Altı-8 Eylül 2004 tarihinde Kastamonu'nun Küre ilçesindeki yer altı bakır ocağında, cevherin nakledildiği 150 m uzunluğundaki bandın alev alması sonucu yangın oluştu. 

Yedi-10 Aralık 2009 tarihinde Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında grizu patlaması oldu. Kazada 19 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

Sekiz-23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de, grizu patlaması yaşandı. Madende çalışan 47 işçiden 17'si öldü 30'u ise yaralandı.

Dokuz-17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak'ta, Karadon Taşkömürü İşletme Müessesi'ne ait olan kömür madeninde grizu patlaması yaşandı. Kazada oluşan göçüklerde 30 kişi hayatını kaybetti. 

On-7 Temmuz 2010 tarihinde Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca mahallesindeki madende yangın meydana geldi. Yangında oluşan göçükte 3 kişi öldü.

On bir-8 Ocak 2013tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait kömür ocağında metan gazı patladı. Kazanın yol açtığı göçükte 8 işçi hayatını kaybetti. Aynı tesiste daha önce 1992 yılında da kaza olmuştu.

On iki -13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında yangın çıktı. Yangın sonucunda 301 işçi hayatını kaybederken, en az 88 işçi de yaralandı.

On üç-1 Haziran 2014 tarihinde Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde bir maden ocağında kömür kırma makinesinin başına çarpması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. 

On dört-11 Haziran 2014 tarihinde Şırnak'ın Kemerli mahallesinde bulunan bir maden ocağında göçük meydana geldi. Kazada 2'si çocuk olmak üzere 3 işçi hayatını kaybetti.

On beş-Yine Şırnak'ta 18 Haziran 2014 tarihinde Dağkonak mahallesinde bir maden ocağında göçük oldu. Bu kazada ise 1 işçi öldü. 

On altı-28 Ekim 2014 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı olan Pamuklu mahallesi yakınlarındaki bir kömür madenini su bastı. Kazada 18 işçi mahsur kalarak hayatını kaybetti. 

On yedi-1 Kasım 2014 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında göçük yaşandı. Kazada 2 Çinli hayatını kaybederken, 1 Çinli işçi ise yaralandı. Aynı gün Zonguldak'ın Gelik beldesinde 1 kişi, ruhsatsız işletilen kömür ocağında vagon çarpması sonucu öldü. 

On sekiz-6 Kasım 2014 tarihinde Elâzığ'ın Alacakaya ,ilçesinde yer alan bir maden ocağında 1 işçi, düşen kaya parçasının altında kalarak öldü, 1 işçi ise yaralandı. 

On dokuz-19 Kasım 2014 tarihinde Bingöl'ün Genç ilçesindeki bir maden ocağında 1 işçi, kamyonun altında kalarak hayatını kaybetti, 1 işçi de ağır yaralandı. 

Bu son olsun.

Çünkü yürek dayanmıyor. 

Tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.