Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere hayvan severlerin uzun zamandır merakla beklediği hayvan hakları yasa tasa

Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere hayvan severlerin uzun zamandır merakla beklediği hayvan hakları yasa tasarısı ve tasarıyla birlikte hayatımıza girecek olan yeni cezalardan bahsedeceğim.



Yeni Kanunda Neler Değişecek?



Hali hazırda adı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ olan yasal düzenleme, değişiklikle birlikte ‘Hayvan Hakları Kanunu’ adını alacak. Tasarının altyapısını TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor oluşturuyor. Raporda, yasa teklifinde olması istenilen öneriler arasında evcil hayvanını sokağa atana 10 bin TL para cezası verilmesi, hayvanlara kötü muamelede bulunanlara da 2 yıl hapis cezası verilmesini öngören maddeler bulunuyor. Tasarıda ayrıca ev hayvanı satışı yapılan pet shoplarda kedi ve köpek satışına son verilmesi ile ev hayvanı alacakların hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenmelerinin artırılması öngörülüyor.



Hayvan Sahiplerine Yeni Yaptırımlar



Tasarıda evcil hayvan sahiplerine ilişkin yeni yaptırımlar getiriliyor. Üzerine kayıtlı olan ve çevreye problem oluşturan hayvanlarla ilgili gerekli tedbirleri almayan veya hayvanını sokağa terk edenlere de yeni cezalar getiriliyor. Bunun için sahipli hayvanların kimliklendirilmesine yönelik çalışma yapılacak. Sokağa terk edilen bir hayvanın sahibinin kim olduğunun tespit edilebilmesi için, kimliklendirmeye ilişkin mevzuat hazırlanacak. Ayrıca hayvanların takibi açısından mikroçip ve benzeri yöntemlerle kayıt altına alınması, bu suretle de belediyelerin birbirlerinin sınırlarına sokak hayvanı bırakmasının önüne geçilmesi öngörülüyor.



Hayvanlara Eziyet Edenlere Yeni Yaptırımlar



Tasarıda aynı zamanda, bir hayvan neslini yok etme, öldürme, acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve hayvan dövüştürmenin de suç kapsamına alınması planlanıyor. Bu tür suçları işleyenlere yönelik idari para cezalarının yanı sıra hürriyeti bağlayıcı cezalar getirilmesi ve bu kimselerin ileride hayvan sahibi olmasının engellenmesi şeklinde yaptırımlar olacak. Hayvanlara karşı işlenen suçlarda açılacak davalara hayvan haklarıyla ilgili çalışma yapan kuruluşların müdahil olabilmelerinin önü açılacak.



Hayvanların Cinsel İstismarı Suçu Geliyor



Tasarıdaki düzenlemeyle şimdiki kanunda yer alan 'hayvanlarla cinsel ilişki' ifadesi 'hayvanlara yapılan cinsel saldırı' ya da 'hayvanların cinsel istismarı' şeklinde değiştirilecek. Hayvanlara karşı işlenen ve suç kapsamına alınması önerilen fiillere verilecek hapis cezalarının alt sınırı da en az 2 yıl 1 ay olacak. Bu suçlara verilecek cezalar; ertelemeye, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya para cezasına çevrilemeyecek şekilde belirlenecek.