Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı 'Türkiye' ismini kullanacağını açıkladı



Uluslararası alanda "Turkey" yerine "Türkiye"nin kullanılması ile ilgili Birleşmiş Milletler'den açıklama gelmişti. Haziran 2022'den itibaren BM onayladı; Türkiye ismi resmileşti.

ABD Dışişlerinden açıklama


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğinin talebi üzerine, resmi yazışmalarda "Turkey" yerine "Türkiye" ifadesini kullanacaklarını açıkladı.

Gün içinde Türkiye ile ABD’nin DEAŞ finans kaynaklarına yönelik ortak adımları üzerine ABD Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada da “Türkiye” ifadesi kullanıldı.


Price, "Türk Büyükelçiliğinin yazışmalarda ülke isminin bu şekilde kullanılması talebinde bulunduğunu teyit ediyorum. Bu değişiklik her zaman olduğu gibi ABD Coğrafi İsimler Kurulu tarafından da onaylandı." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Sözcüsü ayrıca, “Bakanlık, kamu iletişimleri dahil resmi diplomatik ve ikili bağlamlarımızın çoğunda bugün gördüğünüz yazımı (Türkiye’yi) kullanacak; ancak daha geniş bir kamuoyu anlayışı olursa geleneksel isim de kullanılabilir’’ diye konuştu.

"Turkey yerine Türkiye" kullanılması ABD basınında yer almıştı

Wall Street Journal geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin yabancı dillerde Türkçe adının kullanılması için yaptığı tercih değişikliği ile ilgili haberi ilk sayfadan vermişti.

Haberin başlığı yine 'Turkey' diye kullanmıştı ve iki farklı görüşe yer vermişti.

Aralık 2021'de Türkiye'de karar alınmıştı


Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.