İşsizlik Sorunu Günümüzde insanların maruz kaldığı en önemli sosyoekonomik sorunlardan birisi de işsizliktir. Sadece ülkemizde de

İşsizlik Sorunu
Günümüzde insanların maruz kaldığı en önemli sosyoekonomik sorunlardan birisi de işsizliktir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada işsizlikle mücadelede çeşitli yöntemler denenmeye devam etmektedir. Sorun, Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinde artık kronik hâle gelmiş ve toplumları ciddi manada etkilemeye başlamıştır. İktisat ilmine göre de işsizlik, önce halkın satın alma gücünün düşmesine ve sonrasında da ülkenin üretim kapasitesinin azalmasına sebep olur. İşsizlik oranlarının yüksek olduğu ülkelerde bu sorundan en çok gençler, niteliksiz işçiler, kadınlar ve yabancı işçiler etkilenir.

İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizliğe çare olmamakla birlikte işsizliğin olumsuz sonuçlarının azaltılması maksadıyla, işini kendi isteği ve kusuru dışında kaybeden çalışanlara yönelik olarak işsizlik sigortası kapsamında işsizlik maaşı sistemi getirilmiştir. Bunda amaç, işsiz kalan çalışanların uğradıkları gelir kaybının kısmen ve geçici bir süre için telafi edilmesidir.

Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?
Kısa dönemli sigorta kollarından birisi olan “İşsizlik Sigortası”nın kapsamına, iş sözleşmesiyle bağımlı çalışanlar girmektedir. Bunların beden veya fikir işçisi olması önemli değildir. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için çalışan, her şeyden önce iradesi dışında işsiz kalmış olmalıdır. Yani çalışanın, işini kendi istek ve kusuru dışında kaybetmiş olması gerekir. Bu kapsamda işinden istifa ederek ayrılan çalışanların işsizlik maaşı alma hakları olmuyor. Ayrıca yürürlükteki mevzuata göre çalışanın, iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması da işsizlik maaşı alabilmenin şartları arasında bulunuyor. İş akdi sona eren çalışanın, iş sözleşmesinin iptalinden sonra 30 gün içinde İŞKUR'a başvurarak işsizlik maaşı almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Fondan faydalanabilmek için süresi içinde İŞKUR'a başvuru şartı bulunuyor.

Maaş Kaç Ay Süreyle Veriliyor?
İşsiz kalan çalışanın ne kadar süreyle ödenek alacağı konusu, çalıştığı zamana göre belirleniyor. Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. Ödenekten faydalanmaya hak kazanan işsizler, maaşlarını TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesinden alabiliyor.

İŞKUR'un resmi internet sitesi: www.iskur.gov.tr