Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda, COVID-19 salgınının çalışma hayatımıza etkilerinden olan işten çıkarma yasağının uzatılması hakkında bilgi vereceğim. Çin’de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı saran ve hâlen yoğun şekilde mücadele ettiğimiz pandemi, iş hayatımızda derin etkiler bırakarak farklı uygulamaların getirilmesini sağladı.

Pandeminin başında korona virüsle mücadele çerçevesinde alınan tedbirler kapsamında işçi çıkarmaya yasak getirilmişti. Hükûmet tarafından yapılan düzenlemeyle Korona Virüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş ve buna göre işverenin, 3 ay süreyle işten işçi çıkarması yasaklanmıştı.

17 Nisan 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3 aylık işten çıkarma yasağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 1 ay daha uzatıldı. Süresi uzatılan düzenleme gereği işverenlerin, her türlü iş veya hizmet sözleşmesini, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hâller dışında feshetmeleri yasaklanıyor. Uzatmayla birlikte işten çıkarma yasağı 17 Ağustos 2020 tarihinde sona erecek.

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa eklenen geçici madde metni:

“GEÇİCİ MADDE 10- Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25’inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hâller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.”